Skip to main content

Θα χτυπήσει το Ισραήλ και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν; Ποιοι και γιατί τάσσονται υπέρ

Πολλοί στο Ισραήλ (αλλά και κάποιοι στις ΗΠΑ) πιστεύουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για κάτι τέτοιο

Δεν είναι μόνο οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που μπορούν να μπουν στο στόχαστρο του Ισραήλ. Το σενάριο μίας επίθεσης με στόχο την καταστροφή του πυρηνικού προγράμματος στο Ιράν παραμένει για τους Ισραηλινούς στο τραπέζι.

Μάλιστα αμερικανικά μέσα όπως η WSJ και το Foreign Policy επισημαίνουν ότι το Ισραήλ όχι απλώς θα είχε κάθε δικαίωμα για ένα τέτοιο πλήγμα, αλλά είναι σημαντικό να το πραγματοποιήσει.

« Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η επίθεση του Ιράν ήταν ένα μεγάλο λάθος και ότι η Τεχεράνη θα το πληρώσει. Ο Λευκός Οίκος συμφωνεί ότι το Ιράν πρέπει να υποστεί σοβαρές συνέπειες. Πολλοί σχολιαστές, συμπεριλαμβανομένης της συντακτικής επιτροπής της Wall Street Journal, υποστήριξαν ότι η πυρηνική υποδομή του Ιράν θα πρέπει να είναι στη λίστα στόχων του Ισραήλ, αλλά όταν ρωτήθηκε για αυτό το ενδεχόμενο την Τετάρτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι δεν θα υποστηρίξει μια ισραηλινή επίθεση σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.Θα πρέπει να το ξανασκεφτεί», τονίζει χαρακτηριστικά το FP και προσθέτει:

«Πράγματι, τώρα είναι μια ιδανική ευκαιρία να καταστρέψουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Δεν υπάρχει νέα πυρηνική συμφωνία στα χαρτιά. Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ δεν είναι σε θέση να αντεπιτεθούν. Και η Ισλαμική Δημοκρατία απλώς το ζήτησε. Στην πραγματικότητα, αυτή μπορεί να είναι η τελευταία καλύτερη ευκαιρία για να κρατήσουμε την Τεχεράνη μακριά από μία πυρηνική βόμβα».

Ένα στρατιωτικό χτύπημα στις βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν έχει συζητηθεί για περισσότερο από μια δεκαετία. Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει συμβατικά στρατιωτικά πλήγματα εναντίον επίδοξων πυρηνικών δυνάμεων στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ το 1981 και της Συρίας το 2007. Κάθε πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Τζορτζ Μπους έχει απειλήσει ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για να αποτραπεί η Τεχεράνη  να κατασκευάσει βόμβα. Όσοι διαφωνούν έχουν εγείρει πολλές σημαντικές αντιρρήσεις, αλλά οι συνθήκες έχουν αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, σημειώνει το FP.

Η άλλη άποψη

Στον αντίποδα ο Economist επισημαίνει πως κάποιοι στο Ισραήλ βλέπουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για ένα πλήγμα στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά θα πρέπει να προσέξουν πολύ μην φέρουν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Προς το παρόν, η ικανότητα του Ιράν να αντεπιτίθεται μέσω της Χεζμπολάχ είναι αμβλύ, αλλά τα επόμενα δύο χρόνια έχει ένα ισχυρό νέο κίνητρο να κατασκευάσει το πρώτο του πυρηνικό όπλο, για να αποκαταστήσει την αποτροπή. Η σκληρή δεξιά του κυβερνώντος συνασπισμού του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, του πρωθυπουργού, ονειρεύονται ότι ένα ενιαίο, καταστροφικό χτύπημα στο Ιράν τώρα θα μπορούσε να τερματίσει όλες τις μεγάλες απειλές για την ασφάλεια του Ισραήλ στο άμεσο μέλλον.

«Αυτή η άποψη είναι σαγηνευτική αλλά επικίνδυνη», σχολιάζει ο Economist. Αν το πλήγμα αποτύχει να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις που είναι δεκάδες μέτρα κάτω από τη γη, θα μπορούσε να ωθήσει τους σκληροπυρηνικούς του Ιράν στο να αναπτύξουν τελικά την πυρηνική βόμβα ακόμη ταχύτερα.