Skip to main content

Ισραηλινά μέσα: «Εντός ημερών» η απάντηση στο Ιράν- Συντονισμός με τις ΗΠΑ

REUTERS/Amir Cohen

Η αναμενόμενη «σκληρή απάντηση» συντονίζεται στενά με την κυβέρνηση Μπάιντεν

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποιεί απόψε την τελευταία από μια σειρά διαβουλεύσεων υψηλού επιπέδου για την ασφάλεια, καθώς το Ισραήλ αποφασίζει πώς και πότε θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους την Τρίτη, αναφέρει το Κανάλι 12 του Ισραήλ.

Το δημοσίευμα επικαλείται υπουργικές πηγές που λένε ότι το Ισραήλ «θα απαιτήσει βαρύ τίμημα από το καθεστώς των Αγιατολάχ».

Η αναμενόμενη «σκληρή απάντηση» συντονίζεται στενά με την κυβέρνηση Μπάιντεν, αναφέρει το τηλεοπτικό ρεπορτάζ, επικαλούμενο την πιθανότητα μιας τηλεφωνικής κλήσης σύντομα μεταξύ του Νετανιάχου και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η ισραηλινή απάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί «εντός ημερών», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Το Ισραήλ εξετάζει «πολλές επιλογές»

Οι μη κατονομαζόμενες υπουργικές πηγές λένε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί και δεν θα αφήσει την επίθεση της Τρίτης να περάσει χωρίς «σημαντική» ισραηλινή απάντηση και το ρεπορτάζ αναφέρει ότι εξετάζονται «πολλές επιλογές».

Το Ισραήλ επιδιώκει επίσης να ασκήσει έντονη διπλωματική πίεση στις ΗΠΑ και στη Δύση γενικότερα για την επιβολή νέων αυστηρών κυρώσεων στο Ιράν, αναφέρει το Κανάλι 12, διευκρινίζοντας ότι το Ισραήλ βλέπει όχι μόνο μια στρατιωτική ευκαιρία να πλήξει σκληρά το Ιράν, αλλά και μια ευκαιρία να σκληρύνει την παγκόσμια στάση και να δει την επιβολή κυρώσεων που η Δύση αρνείται να επιβάλει εδώ και καιρό.

Το δημοσίευμα επικαλείται αμυντικές πηγές που επιβεβαιώνουν ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το Ισραήλ στην απάντησή του και θα βοηθήσουν στην υπεράσπιση του Ισραήλ από περαιτέρω ιρανικές επιθέσεις.

Σημειώνει ότι οι σημερινοί επίσημοι πολεμικοί στόχοι του Ισραήλ απαιτούν να αποφύγει έναν περιφερειακό πόλεμο και υποστηρίζει χωρίς διευκρινίσεις ή πηγές ότι αυτό «σίγουρα θα σταθμιστεί στο μέλλον».

Λέει ότι η ισραηλινή αεροπορία είναι έτοιμη «για μια σειρά ενεργειών και απαντήσεων» και αναμένει τις οδηγίες του πολιτικού κλιμακίου.

Με πληροφορίες από Times of Israel