Skip to main content

Μπ. Τζόνσον: Βρέθηκε κοριός στο μπάνιο μου μετά την επίσκεψη του Νετανιάχου

REUTERS

Τι αναφέρει για το περιστατικό στο βιβλίο του ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός

Κοριός παρακολούθησης βρέθηκε στο προσωπικό μπάνιο του Μπόρις Τζόνσον στο Υπουργείο Εξωτερικών, αφού είχε χρησιμοποιηθεί από τον Μπένιαμιν Νετανιάχου, ισχυρίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Όπως μεταδίδει η Telegraph, o Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι όταν ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός επισκέφτηκε το τμήμα του το 2017, η ομάδα ασφαλείας του βρήκε κοριό στις τουαλέτες αφού είχε χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο παλιό του γραφείο, ο κ. Τζόνσον λέει ότι ο Νετανιάχου, τον οποίο αποκαλεί Μπίμπι, δικαιολογήθηκε για να πάει στην τουαλέτα, κάτι που ο κ. Τζόνσον περιγράφει ως παρόμοιο με «τους κυρίους σε ένα κομψό κλαμπ του Λονδίνου» που υπάρχουν σε ένα «μυστικό παράρτημα».

Στο βιβλίο του, «Απολυμένος», ο κ. Τζόνσον γράφει: «Εκεί ο Μπίμπι τα μπάλλωσε για λίγο, και μπορεί να είναι τυχαίο, αλλά μου είπαν ότι αργότερα, όταν έκαναν κανονικό έλεγχο για σφάλματα, βρήκαν μια συσκευή ακρόασης στο κυτίο καλωδίων».

Όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στην Telegraph εάν μπορούσε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι συνέβη, ο κ. Τζόνσον είπε: «Νομίζω ότι όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για αυτό το επεισόδιο βρίσκονται στο βιβλίο».

Δεν είναι σαφές εάν το Ισραήλ ανακρίθηκε ή αποδοκιμάστηκε για το περιστατικό.

Περίπου την ίδια περίοδο, το Ισραήλ κατηγορήθηκε ότι τοποθέτησε κοριούς στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ ήταν πιθανό πίσω από την τοποθέτηση συσκευών παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων που βρέθηκαν κοντά στον Λευκό Οίκο και σε άλλες ευαίσθητες τοποθεσίες γύρω από την πρωτεύουσα.

Αν και δεν έχει εργαστεί ποτέ στη Μοσάντ, την υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, ο Νετανιάχου είναι γνωστό ότι συνεργάστηκε στενά μαζί τους.

Ως η δεύτερη μεγαλύτερη υπηρεσία κατασκοπείας στον δυτικό κόσμο μετά τη CIA, επικεντρώνεται στη συλλογή ξένων πληροφοριών και στις μυστικές επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Νετανιάχου, ο κ. Τζόνσον, τότε υπουργός Εξωτερικών, περιγράφει πώς ένιωθε σαν τον «Γουίλι Γουόνκα» καθώς του έδειξε τον τόπο εργασίας του στην πρώτη του επίσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Γράφει πώς αστειεύτηκε με το ότι είχε το πολύ καρυδιά γραφείο όπου γράφτηκε η Διακήρυξη του Μπάλφουρ από τον Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ, όπου ορίζει «την ίδρυση στην Παλαιστίνη ενός εθνικού σπιτιού για τον εβραϊκό λαό».

Σε απάντηση, ο κ. Νετανιάχου υποτίθεται ότι είπε «ουάου» και εμφανίστηκε «πραγματικά έκπληκτος».

Ο κ. Τζόνσον στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι είχε «το ίδιο στυλό που χρησιμοποιούσε», μόνο για να βγάλει ένα ”Bic biro” από το συρτάρι του.

Πηγή: The Telegraph