Skip to main content

Μέση Ανατολή: Στην Γάζα πανηγύρισαν τα ιρανικά πλήγματα – Αλλά αποσπούν την προσοχή

REUTERS/Khamis Al-Rifi

«Το Ισραήλ νοιώθει ελεύθερο να συνεχίσει τη στρατιωτική επίθεση και τα σχέδιά του στη Γάζα»

Η κρίση στον Λίβανο αποσπά την προσοχή του κόσμου από τη Γάζα, όπου τα ισραηλινά πλήγματα σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους αυτή την εβδομάδα, και μειώνει τις ήδη αμυδρές προοπτικές για κατάπαυση του πυρός, ένα χρόνο μετά τον πόλεμο που έχει διαλύσει τον θύλακα.

Σύμφωνα με αναλυτές, η σύγκρουση στον Λίβανο θα μπορούσε να βοηθήσει στον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα, ωστόσο αξιωματούχοι από χώρες που μεσολαβούν για το τέλος των εχθροπραξιών, και κάτοικοι της Γάζας είναι επιφυλακτικοί.

«Η προσοχή επικεντρώνεται στον Λίβανο, πράγμα που σημαίνει ότι ο πόλεμος στη Γάζα δεν θα τελειώσει σύντομα», δήλωσε στο Reuters ο Χουσάμ Άλι, 45χρονος κάτοικος της πόλης της Γάζας, η οικογένεια του οποίου έχει εκτοπιστεί επτά φορές από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Όταν το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ την Τρίτη,  κάτοικοι της Γάζας πανηγύρισαν το γεγονός ως ένδειξη ότι η Τεχεράνη πολεμούσε για τον σκοπό τους.

«Απελευθερώνεται» το Ισραήλ

Ο Sami Abu Zuhri, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, δήλωσε ότι οι προοπτικές για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία θα προβλέπει την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων  και των φυλακισμένων Παλαιστινίων, ήταν μακρινές πριν από την κλιμάκωση στο Λίβανο.
Μια περιφερειακή ανάφλεξη θα μπορούσε ωστόσο να πιέσει το Ισραήλ να συνάψει συμφωνία στη Γάζα, σημείωσε.

Αλλά με την προσοχή να στρέφεται στον Λίβανο, ο πόλεμος στη Γάζα κινδυνεύει να παραταθεί, τόνισε ο Ashraf Abouelhoul, διευθυντής της κρατικής εφημερίδας Al-Ahram στην Αίγυπτο, η οποία έχει μεσολαβήσει στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός.

«Το πιο επικίνδυνο δεν είναι ότι η προσοχή των μέσων ενημέρωσης πηγαίνει κάπου αλλού, αλλά το γεγονός ότι κανείς στον κόσμο δεν μιλάει πλέον για συμφωνία ή κατάπαυση του πυρός και αυτό απελευθερώνει  του Ισραήλ να συνεχίσει τη στρατιωτική επίθεση και τα σχέδιά του στη Γάζα», είπε.

naftemporiki.gr

Συνεχής ενημέρωση για ό,τι συμβαίνει.