Skip to main content

Ύπατος αρμοστής… καταδίκης: Γιατί ο Μπορέλ έχει την πιο ανούσια δουλειά στην Ε.Ε.

Alexandros Michailidis / SOOC

«Ο Ζοζέπ Μπορέλ λατρεύει να καταδικάζει - μερικές φορές με σκληρή γλώσσα. Έχει ποτέ κάποιο αντίκτυπο;» διερωτάται το Politico σε δημοσίευμά του

Αναποτελεσματικότητα καταλογίζει στον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, το Politico, κάνοντας απολογισμό του έργου του, λίγο πριν παραδώσει τη «σκυτάλη» στην πρώην πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας.

Το Politico χαρακτηρίζει τον κ. Μπορέλ «επίτροπο καταδίκης», εστιάζοντας σε δηλώσεις του που αποδοκιμάζει πολλές καταστάσεις. Διερωτάται, ωστόσο, αν πέτυχε πραγματικά κάτι κατά τη θητεία του.

Παραθέτει, δε, συγκεκριμένες δηλώσεις, με αντεστραμμένη χρονολογική σειρά, προς επίρρωση των λεγομένων του.

1 Οκτωβρίου 2024

  • Η δήλωση Μπορέλ: «Η Ε.Ε. καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ. Αυτός ο κύκλος επιθέσεων κινδυνεύει να τροφοδοτήσει μια ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση. Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».
  • Τι συνέβη: Το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου ως απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό και του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη, κλιμακώνοντας πιθανώς τις εντάσεις στην περιοχή προς μια ευρύτερη σύγκρουση.
  • Άλλαξε κάτι η καταδίκη της Ε.Ε.; Όχι, απαντά το Politico. Αμέσως μετά την επίθεση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ιράν θα «πληρώσει», ενώ ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν προειδοποίησε πως η Τεχεράνη θα απαντήσει πιο αποφασιστικά εάν το Ισραήλ αντιδράσει.

24 Σεπτεμβρίου 2024

  • Η δήλωση Μπορέλ: «Η Ε.Ε. καταδικάζει τη συνεχιζόμενη καταστολή στη Λευκορωσία και τη δεινή κατάσταση περισσότερων από 1.300 πολιτικών κρατουμένων. Η υποστήριξή μας προς τον λαό της Λευκορωσίας στην προσπάθειά του για μια δημοκρατική Λευκορωσία θα συνεχιστεί».
  • Τι συνέβη: Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο φυλάκισε περισσότερους από 1.000 αντιφρονούντες έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις το 2020 και το 2021.
  • Άλλαξε κάτι η καταδίκη της Ε.Ε.; Όχι. Περίπου 1.300 αντιφρονούντες παραμένουν στη φυλακή σύμφωνα με Λευκορώσους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

18 Σεπτεμβρίου 2024

  • Η δήλωση Μπορέλ: «Οι εκρήξεις στον Λίβανο φαίνεται να ήταν στοχευμένες, αλλά είχαν βαριές παράπλευρες απώλειες χωρίς διακρίσεις μεταξύ αμάχων: παιδιά σκοτώθηκαν. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Μπορώ μόνο να καταδικάσω αυτές τις επιθέσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Λιβάνου».
  • Τι συνέβη: Χιλιάδες βομβητές που ανήκαν σε μέλη της Χεζμπολάχ πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως σε μια επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ, σκοτώνοντας εκατοντάδες και τραυματίζοντας χιλιάδες άτομα.
  • Άλλαξε κάτι η καταδίκη της Ε.Ε.; Όχι. Στη συνέχεια, το Ισραήλ βομβάρδισε και κατέστρεψε τα κεντρικά γραφεία της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, σκοτώνοντας τον αρχηγό της, Χασάν Νασράλα, και αυτή την εβδομάδα εξαπέλυσε χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο.

14 Σεπτεμβρίου 2024

  • Η δήλωση Μπορέλ: «Ως G7, καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την εξαγωγή βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν και την προμήθειά τους από τη Ρωσία. Το Ιράν πρέπει να σταματήσει αμέσως κάθε υποστήριξη στον παράνομο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».
  • Τι συνέβη: Οι ΗΠΑ αποκάλυψαν τον Σεπτέμβριο ότι το Ιράν παρείχε πυραύλους στη Ρωσία για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.
  • Άλλαξε κάτι η καταδίκη της Ε.Ε.; Όχι. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας συναντήθηκε με τον Ιρανό πρόεδρο τη Δευτέρα. Οι δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Ιράν παραμένουν ισχυροί.

12 Σεπτεμβρίου 2024

  • Η δήλωση Μπορέλ: «Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τον ρωσικό βομβαρδισμό ενός φορτηγού της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή του Ντόνετσκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία στελέχη της και να τραυματιστούν άλλα. Σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορούν να αποτελούν στόχο. Η Ρωσία θα λογοδοτήσει για όλες τις παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου».
  • Τι συνέβη; Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ρωσικοί βομβαρδισμοί σκότωσαν τρία άτομα που εργάζονταν για τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τραυμάτισαν ακόμη δύο σε χωριό στην περιοχή του Ντόνετσκ.
  • Άλλαξε κάτι η καταδίκη της Ε.Ε.; Όχι. Μετά την επίθεση σε όχημα του Ερυθρού Σταυρού, η Ρωσία κατηγορήθηκε για συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

10 Αυγούστου 2024

  • Η δήλωση Μπορέλ: «Λυπούμαστε και καταδικάζουμε την αντίθεση του υπουργού Μπεζαλέλ Σμότριχ – ενάντια στα συμφέροντα του ισραηλινού λαού – σε μια συμφωνία. Η κατάπαυση του πυρός είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η δολοφονία αμάχων και να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων».
  • Τι συνέβη: Ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι το να αφεθούν οι πολίτες της Γάζας να πεθαίνουν από την πείνα είναι «δικαιολογημένο και ηθικό» ως απάντηση στο γεγονός ότι η Χαμάς κρατά Ισραηλινούς ομήρους. Τάχθηκε επίσης κατά της κατάπαυσης του πυρός.
  • Άλλαξε κάτι η καταδίκη της Ε.Ε.; Όχι. Το Ισραήλ και η Χαμάς δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κατάπαυση του πυρός και η ακροδεξιά παράταξη στην οποία ανήκει ο Σμότριχ ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή στην ισραηλινή πολιτική.

8 Αυγούστου 2024

  • Η δήλωση Μπορέλ: «Καταδικάζω έντονα την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να ανακαλέσει το διπλωματικό καθεστώς για τους Νορβηγούς διπλωμάτες που συναλλάσσονται με την Παλαιστινιακή Αρχή».
  • Τι συνέβη: Το Ισραήλ ανακάλεσε τη διαπίστευση οκτώ Νορβηγών διπλωματών που υπηρετούσαν ως εκπρόσωποι στην Παλαιστινιακή Αρχή, ως απάντηση σε αυτό που ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς περιέγραψε ως αντι-ισραηλινές ενέργειες της Νορβηγίας, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους.
  • Άλλαξε κάτι η καταδίκη της Ε.Ε.; Όχι. Οι οκτώ διπλωμάτες δεν έχουν λάβει ακόμη το διπλωματικό τους καθεστώς, ωστόσο δόθηκε σε όλους η επιλογή να υποβάλουν αίτηση για νέα διαπίστευση.

14 Ιουλίου 2024

  • Η δήλωση Μπορέλ: «Σοκαρισμένος από την είδηση ​​της επίθεσης στον πρόεδρο Τραμπ, την οποία καταδικάζω έντονα. Για άλλη μια φορά, γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων πράξεων βίας κατά πολιτικών εκπροσώπων».
  • Τι συνέβη: Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέζησε από απόπειρα δολοφονίας κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσυλβάνια στις 13 Ιουλίου. Ο Τραμπ τραυματίστηκε στο αυτί. Ένα άτομο έχασε τη ζωή του και δύο τραυματίστηκαν σοβαρά.
  • Άλλαξε κάτι η καταδίκη της Ε.Ε.; Όχι. Ο Τραμπ παραλίγο να δεχθεί ξανά πυροβολισμό σε γήπεδο γκολφ στη Φλόριντα τον Σεπτέμβριο. Αυτή τη φορά, ο ένοπλος εντοπίστηκε εγκαίρως.

8 Ιουνίου 2024

  • Η δήλωση Μπορέλ: «Σοκαρισμένος από μια άλλη επίθεση εναντίον ενός δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη. Την καταδικάζω. Η αλληλεγγύη μου στη Μέττε Φρεντέρικσεν. Η βία δεν θα καθορίσει τις πολιτικές μας επιλογές».
  • Τι συνέβη: Ένας άνδρας, Πολωνός υπήκοος, έσπρωξε την πρωθυπουργό της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν σε δρόμο της Κοπεγχάγης. Ο δράστης καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση.
  • Άλλαξε κάτι η καταδίκη της Ε.Ε.; Όχι. Η πολιτική βία ήταν διάχυτη στην Ευρώπη το 2024, με περισσότερους από 50 υποψηφίους και συνεργάτες τους να δέχονται επίθεση κατά τις γαλλικές εκλογές.

31 Μαΐου 2024

  • Η δήλωση Μπορέλ: «Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια χαρακτηρισμού μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ ως τρομοκρατικής οργάνωσης».
  • Τι συνέβη: Το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ μιας προκαταρκτικής πρότασης για την έγκριση νομοσχεδίου που χαρακτηρίζει την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ως «τρομοκρατική οργάνωση» για υποτιθέμενες διασυνδέσεις της με τη Χαμάς.
  • Άλλαξε κάτι η καταδίκη της Ε.Ε.; Όχι. Η ισραηλινή Βουλή έχει προωθήσει νομοθεσία με στόχο τον επίσημο χαρακτηρισμό της UNRWA ως τρομοκρατικής οντότητας.

17 Μαΐου 2024

  • Η δήλωση Μπορέλ: «Η ομοφοβία, η αμφιφοβία και η τρανσφοβία δεν πρέπει να έχουν θέση στον κόσμο. Ωστόσο, τα άτομα της LGBTI κοινότητας γίνονται στόχος βίας και στιγματισμού: το καταδικάζουμε. Η Ε.Ε. εργάζεται για πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς, για να οικοδομήσει έναν κόσμο στον οποίο κάθε άτομο μπορεί να ζει ελεύθερο και ίσο».
  • Τι συνέβη: Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της ομοφοβίας, της αμφιφοβίας και της τρανσφοβίας, ο Μπορέλ εξέφρασε την υποστήριξή του για τα δικαιώματα των ατόμων της LGBTQ+ κοινότητας.
  • Άλλαξε κάτι η καταδίκη της Ε.Ε.; Όχι. Η Βουλγαρία τροποποίησε τον εκπαιδευτικό της κώδικα τον Αύγουστο για να απαγορεύσει τις «ιδέες και απόψεις» LGBTQ+ στα σχολεία, με φόντο παρόμοιους νόμους που εισήχθησαν στη Ρωσία και την Ουγγαρία. Η Γεωργία, υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., περιορίζει τα δικαιώματα της κοινότητας LGBTQ+.

16 Μαΐου 2024

  • Η δήλωση Μπορέλ: «Καταδικάζουμε τη σκόπιμη στόχευση χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι εργαλείο συμφιλίωσης και μοχλός για την ειρήνη».
  • Τι συνέβη: Ο Μπορέλ μιλούσε με αφορμή την 70ή επέτειο της Σύμβασης της Χάγης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης.
  • Άλλαξε κάτι η καταδίκη της Ε.Ε.; Όχι. Σύμφωνα με την UNESCO, 438 πολιτιστικοί χώροι της Ουκρανίας έχουν υποστεί ζημιές από την αρχή ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών κτιρίων, μουσείων και θρησκευτικών μνημείων.

15 Μαΐου 2024

  • Η δήλωση Μπορέλ: «Είμαι συγκλονισμένος από την είδηση ​​της επίθεσης στον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, την οποία καταδικάζω. Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων επιθέσεων κατά πολιτικών προσώπων. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του».
  • Τι συνέβη: Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο δέχθηκε πυροβολισμούς στις 15 Μαΐου. Επέζησε αφού υποβλήθηκε σε επείγουσα επέμβαση.
  • Άλλαξε κάτι η καταδίκη της Ε.Ε.; Ναι και όχι, σχολιάζει το Politico, προσθέτοντας: Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός δεν δέχθηκε ξανά πυροβολισμούς, αλλά έλαβε φάκελο με μια σφαίρα.

15 Μαΐου 2024

  • Η δήλωση Μπορέλ: «Η Ε.Ε. προτρέπει το Ισραήλ να τερματίσει αμέσως τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα, που οδηγεί σε περισσότερους εκτοπισμούς, έκθεση σε λιμό και ανθρώπινο πόνο. Καταδικάζουμε την επίθεση της Χαμάς στο Κερέμ Σαλόμ. Καλούμε τα μέρη να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός».
  • Τι συνέβη: Τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση της Χαμάς με ρουκέτα σε πέρασμα ανθρωπιστικής βοήθειας. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στη Ράφα τον Μάιο, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους και εκτοπίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες.
  • Άλλαξε κάτι η καταδίκη της Ε.Ε.; Όχι. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, η Χαμάς επιτέθηκε ξανά στο ίδιο πέρασμα ανθρωπιστικής βοήθειας λίγες ημέρες αργότερα, ενώ τον Αύγουστο, μεγάλο μέρος της Ράφα είχε ισοπεδωθεί.

13 Απριλίου 2024

  • Η δήλωση Μπορέλ: «Αποτροπιασμένοι από τη συνεχιζόμενη βία στη Δυτική Όχθη. Έποικοι κατέφυγαν στη βία σε πολλά χωριά προκαλώντας απώλειες στους Παλαιστίνιους, αφότου ένας 14χρονος Ισραηλινός βρέθηκε νεκρός. Καταδικάζω έντονα αυτή τη δολοφονία και τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας».
  • Τι συνέβη: Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε αρκετές παλαιστινιακές κοινότητες στη Δυτική Όχθη, ως απάντηση στη δολοφονία Ισραηλινού εφήβου, σκοτώνοντας τέσσερις Παλαιστίνιους.
  • Άλλαξε κάτι η καταδίκη της Ε.Ε.; Όχι. Αν και τα επεισόδια περιορίστηκαν, η βία των εποίκων στη Δυτική Όχθη και η ισραηλινή κατοχή του παλαιστινιακού εδάφους συνεχίστηκαν.

18 Μαρτίου 2024

  • Η δήλωση Μπορέλ: «Οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία διεξήχθησαν σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο περιβάλλον, με τους ψηφοφόρους να στερούνται πραγματικής επιλογής, εν μέσω συστηματικής καταστολής. Καταδικάζουμε την παράνομη διεξαγωγή των λεγόμενων ‘εκλογών’ στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη».
  • Τι συνέβη: Η Ρωσία διεξήγαγε προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κερδίζει σχεδόν το 90%των ψήφων. Οι εκλογές αμαυρώθηκαν από εκτεταμένες παρατυπίες και περιλάμβαναν ψηφοφορία στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της Ουκρανίας.
  • Άλλαξε κάτι η καταδίκη της Ε.Ε.; Όχι. Ο Πούτιν εξακολουθεί να είναι πρόεδρος και η Ρωσία εξακολουθεί να κατέχει μεγάλο μέρος των ουκρανικών εδαφών.

4 Ιανουαρίου 2024

  • Η δήλωση Μπορέλ: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την τρομοκρατική επίθεση στην πόλη Κερμάν στο Ιράν και εκφράζει την αλληλεγγύη της στον ιρανικό λαό».
  • Τι συνέβη: 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης στην πόλη Κερμάν του Ιράν στις 3 Ιανουαρίου. Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση.
  • Άλλαξε κάτι η καταδίκη της Ε.Ε.; Όχι. Από τον Ιανουάριο, υποομάδες του ISIS έχουν πραγματοποιήσει και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο.