Skip to main content

Ο Σάντσεθ στηρίζει τον Γκουτέρες μετά το “persona non grata” του Ισραήλ: Είναι σταθερός υπέρμαχος της ειρήνης και του διαλόγου

REUTERS/Eduardo Munoz

«Τον ευχαριστώ για τη δέσμευσή του στην αναζήτηση της ειρήνης και την ακλόνητη υπεράσπιση της πολυμέρειας και του διαλόγου για την επίλυση των συγκρούσεων», σημείωσε ο κ. Σάντσεθ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, σταθερός υπέρμαχος της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και μια από τις πιο επικριτικές φωνές κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ, με δήλωσή του εξέφρασε την στήριξή του στον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος κηρύχθηκε “persona non grata” στο Ισραήλ.

«Θα ήθελα να εκφράσω την υποστήριξή μου και την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ισπανίας στον φίλο μου Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Τον ευχαριστώ για τη δέσμευσή του στην αναζήτηση της ειρήνης και την ακλόνητη υπεράσπιση της πολυμέρειας και του διαλόγου για την επίλυση των συγκρούσεων», σημείωσε ο κ. Σάντσεθ στο X.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κήρυξε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «persona non grata» στο Ισραήλ, επικρίνοντάς τον ότι δεν καταδίκασε τη μαζική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

«Όποιος δεν μπορεί να καταδικάσει απερίφραστα την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος. Έχουμε να κάνουμε με έναν αντι-ισραηλινό γενικό γραμματέα που υποστηρίζει τρομοκράτες, βιαστές και δολοφόνους», είπε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, σε μια ακόμα κίνηση των επιδεινούμενων σχέσεων Γκουτέρες-Ισραήλ.

Η αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους

Τον Μάιο, η Ισπανία αναγνώρισε και επίσημα το Παλαιστινιακό Κράτος (μαζί με τη Νορβηγία και την Ιρλανδία), κάτι που προκάλεσε την «μήνιν» του Ισραήλ: «Δεν είναι μια απόφαση που λάβαμε εναντίον κανενός», είπε, προσθέτοντας ότι το μέτρο αντικατοπτρίζει τη «μετωπική απόρριψη» της Χαμάς. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά της Χαμάς», σημείωσε τότε ο Σάντσεθ.

Live – Όλες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή λεπτό προς λεπτό