Skip to main content

Τεκτονικές αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή – Ποιος έχει το πάνω χέρι

Έχουμε μια μετατόπιση κατά την οποία δεν υπάρχει πλέον ισορροπία δυνάμεων ή ισορροπία αποτροπής μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

Επί χρόνια υπήρχε μία ισορροπία ισχύος στη Μέση Ανατολή, που ακόμη και εάν ήταν ισορροπία του τρόμου, παρέμενε εν πολλοίς αμετάβλητη. Αυτή έχει ανατραπεί με τα αλλεπάλληλα, ταπεινωτικά πλήγματα του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ, τον πιο στενό σύμμαχο του Ιράν, που αποφάσισε με τη σειρά του να προβεί στην πιο μεγάλη, απευθείας επίθεση σε ισραηλινό έδαφος.

Το πλήγμα από το Ιράν ήταν σαφώς ισχυρότερο από εκείνο του Απριλίου, αλλά εν πολλοίς αποκρούστηκε. Το πάνω χέρι το έχει πια το Ισραήλ, σημειώνουν αναλυτές στο CNN. Είχε ήδη τον έλεγχο μετά τα καταστροφικά πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ.

Αφού σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και εξαπέλυσε χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο, το Ισραήλ ήταν πιθανό να στοχεύσει απευθείας το Ιράν, δήλωσε ο Πολ Σάλεμ, αντιπρόεδρος στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. «Προετοιμαζόμαστε για μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή επίθεση στο Ιράν», είπε ο Σάλεμ στο CNN.

Η δολοφονία του Νασράλα από το Ισραήλ και τα πολλαπλά βαριά χτυπήματα στη Χεζμπολάχ τις τελευταίες δύο εβδομάδες σηματοδοτούν μια «τεκτονική αλλαγή» στη δυναμική της περιφερειακής ισχύος, πρόσθεσε.

«Πριν το Ισραήλ αποκεφαλίσει τη Χεζμπολάχ, συνήθιζε να ανησυχεί πολύ περισσότερο για τα χτυπήματα που δεχόταν από τη λιβανέζικη οργάνωση, παρά σκεφτόταν να χτυπήσει το Ιράν», υποστήριξε ο Σάλεμ.

«Τώρα, οι Ισραηλινοί αισθάνονται ότι η Χεζμπολάχ δεν αποτελεί μεγάλη απειλή και επικεντρώνονται στο ίδιο το Ιράν. Και αυτή είναι μια μετατόπιση κατά την οποία δεν υπάρχει πλέον ισορροπία δυνάμεων ή ισορροπία αποτροπής μεταξύ Ιράν και Ισραήλ».

Όλες οι εξελίξεις από το liveblog της Ναυτεμπορικής.