Για χρόνια, το Ισραήλ και το Ιράν απέφευγαν την άμεση αντιπαράθεση, με το Ισραήλ να σαμποτάρει κρυφά τα συμφέροντα της Τεχεράνης και να δολοφονεί αξιωματούχους της χωρίς να αναλαμβάνει επισήμως την ευθύνη και το Ιράν να ενθαρρύνει τους πληρεξουσίους του να επιτίθενται στο Ισραήλ, αποφεύγοντας να επιτεθεί το ίδιο. Τώρα, οι δύο χώρες φαίνονται διατεθειμένες να διακινδυνεύσουν μια άμεση, παρατεταμένη και εξαιρετικά δαπανηρή σύγκρουση, σημειώνουν οι New York Times.
Μετά την εισβολή του στον Λίβανο για να αντιμετωπίσει τον ισχυρότερο σύμμαχο του Ιράν, τη Χεζμπολάχ, τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα και τη δεύτερη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν σε λιγότερο από έξι μήνες, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και το Ισραήλ φαίνονται έτοιμοι να χτυπήσουν την Τεχεράνη, με πολύ πιο δυναμικό και δημόσιο τρόπο από ποτέ. Το Ιράν έχει προειδοποίησε για μαζικά αντίποινα αν αυτό συμβεί.
«Είμαστε σε μια διαφορετική ιστορία αυτή τη στιγμή», εξηγεί στους New York Times ο Γιόελ Γκουζάνσκι, πρώην ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας που επέβλεπε τη στρατηγική του Ιράν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ. «Έχουμε συναίνεση στο Ισραήλ – μεταξύ του στρατού, των εμπειρογνωμόνων στον τομέα της άμυνας, των αναλυτών και των πολιτικών – ότι το Ισραήλ πρέπει να απαντήσει δυναμικά στην επίθεση του Ιράν».
Για πολλούς Ισραηλινούς, υπάρχουν πλέον λίγα να χάσουν: οι προσπάθειες του Ιράν να χτυπήσει την αστική εξάπλωση γύρω από το Τελ Αβίβ ξεπέρασαν ένα όριο που η Τεχεράνη δεν είχε ποτέ στο παρελθόν παραβεί, ακόμη και κατά την προηγούμενη πυραυλική της επίθεση τον Απρίλιο, η οποία στόχευε αεροπορικές βάσεις αλλά όχι περιοχές αμάχων.
Οι επικριτές του Ισραήλ συχνά βλέπουν τη χώρα ως τον κύριο υποκινητή της αναταραχής στη Μέση Ανατολή. Αλλά οι περισσότεροι Ισραηλινοί βλέπουν τους εαυτούς τους ως θύματα συνεχών επιθέσεων από τους πληρεξούσιους του Ιράν —τη Χαμάς, τους Χούθι της Υεμένης και τη Χεζμπολάχ από τον Λίβανο— και αισθάνονται ότι δεν έχουν κάνει αρκετά για να αμυνθούν. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν αυξανόμενες εκκλήσεις στο Ισραήλ να καταστήσει το Ιράν πλήρως υπεύθυνο για τις επιθέσεις των συμμάχων του, ακόμη κι αν κινδυνεύει με εκρηκτική αντίδραση. «Πολλοί στο Ισραήλ βλέπουν αυτό ως μια ευκαιρία να κάνουν περισσότερα για να προκαλέσουν πόνο στο Ιράν», λέει ο Γκουζάνσκι στους ΝΥΤ.
Πότε θα ληφθεί οριστική απόφαση
Το Ισραήλ δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για το πώς ακριβώς θα απαντήσει, σύμφωνα με έξι Ισραηλινούς αξιωματούχους και έναν ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ, που μίλησαν στην αμερικανική εφημερίδα. Η έκταση της αντίδρασή του θα επηρεαστεί από το επίπεδο υποστήριξης – τόσο πρακτικής όσο και επίπεδο ρητορικής – που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ βοήθησαν το Ισραήλ να καταρρίψει τους εισερχόμενους πυραύλους και από τις δύο ιρανικές επιθέσεις.
Η ακριβής φύση της απάντησής της μπορεί να μην γίνει σαφής παρά μόνο μετά τη Ρος Χασάνα, την εβραϊκή γιορτή του νέου έτους, η οποία διαρκεί μέχρι τη δύση του ηλίου την Παρασκευή, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν όλοι να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Σε συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση, ο Λευκός Οίκος αναμενόταν να επισημάνει τις σχετικά ελαφριές ζημιές που προκλήθηκαν από την ιρανική πυραυλική επίθεση την Τρίτη και να προτρέψει το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Αναγνώρισε ωστόσο ότι αυτές οι εκκλήσεις αναμενόταν να έχουν μικρό αντίκτυπο.
Η αντεπίθεση του Ισραήλ αναμένεται να είναι πολύ πιο ισχυρή από την απάντησή του στον πρώτο γύρο βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν τον Απρίλιο, όταν το Ισραήλ πραγματοποίησε περιορισμένα πλήγματα σε βάση ιρανικής αεράμυνας και δεν αναγνώρισε επίσημα τη συμμετοχή του σε αυτή την επίθεση.
Οι Ισραηλινοί αισθάνονται πως ήταν λάθος η μετρημένη αντίδραση του περασμένου Απριλίου
Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι πιστεύουν πως η απάντηση τον Απρίλιο ήταν υπερβολικά συγκρατημένη, σύμφωνα με τον ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο. Αισθάνονται ότι έκαναν λάθος που άκουσαν την προτροπή του Λευκού Οίκου εκείνη την εποχή να πραγματοποιήσουν ένα μετρημένο χτύπημα αντιποίνων.
Αυτή τη φορά, το Ισραήλ ενδέχεται να στοχεύσει εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου και στρατιωτικές βάσεις, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η καταστροφή των διυλιστηρίων πετρελαίου θα μπορούσε να βλάψει την ήδη αδύναμη οικονομία του Ιράν, καθώς και να προκαλέσει αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου έναν μήνα πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ.
Παρά τις εικασίες των μέσων ενημέρωσης, το Ισραήλ δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, σύμφωνα με τέσσερις Ισραηλινούς αξιωματούχους, παρόλο που βλέπει τις προσπάθειες του Ιράν να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων ως υπαρξιακή απειλή. Η στόχευση πυρηνικών τοποθεσιών, πολλές από τις οποίες βρίσκονται δεκάδες μέτρα κάτω από τη γη θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν θα υποστηρίξει μια επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Ωστόσο, η απάντηση του Ισραήλ «πρέπει να φαίνεται παντού. Θα πρέπει να γίνει αισθητή από το Ιράν. Θα πρέπει να βλάψει πραγματικά το Ιράν», εκτίμησε ο Γκουζάνσκι.