Skip to main content

Σε δικαστικό κλοιό ο Τραμπ για το 2020: «Προσπάθησε να γαντζωθεί στην εξουσία με εγκλήματα»

REUTERS/Brendan McDermid

Αποκάλυψη της εισαγγελικής πρότασης

Ο Ντόναλντ Τραμπ «κατέφυγε σε εγκλήματα» μετά την ήττα του στις εκλογές του 2020, ανέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς σε δικαστική κατάθεση που αποκαλύφθηκε την Τετάρτη και η οποία υποστηρίζει ότι ο πρώην πρόεδρος δεν δικαιούται ασυλία από τη δίωξη για την αποτυχημένη προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία.

Η κατάθεση υποβλήθηκε από την ομάδα του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ μετά από γνωμοδότηση του Ανώτατου Δικαστηρίου που παρέχει ευρεία ασυλία στους πρώην προέδρους για τις επίσημες πράξεις που αναλαμβάνουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, περιορίζοντας το πεδίο της δίωξης που κατηγορεί τον Τραμπ για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή των αποτελεσμάτων των εκλογών που έχασε από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Σκοπός του υπομνήματος είναι να πείσει την περιφερειακή δικαστή των ΗΠΑ Τάνια Τσούτκαν ότι τα αδικήματα που καταλογίζονται στο κατηγορητήριο είναι ιδιωτικές και όχι επίσημες πράξεις και συνεπώς μπορούν να παραμείνουν μέρος του κατηγορητηρίου καθώς η υπόθεση προχωρά.

«Παρόλο που ο κατηγορούμενος ήταν ο εν ενεργεία πρόεδρος κατά τη διάρκεια των κατηγορούμενων συνωμοσιών, το σχέδιό του ήταν κατά βάση ιδιωτικό», δήλωσε η ομάδα του Σμιθ. «Συνεργαζόμενος με μια ομάδα ιδιωτών συνωμοτών, ο κατηγορούμενος ενήργησε ως υποψήφιος όταν επιδίωξε πολλαπλά εγκληματικά μέσα για να διαταράξει, μέσω απάτης και εξαπάτησης, την κυβερνητική λειτουργία με την οποία συλλέγονται και καταμετρώνται οι ψήφοι – μια λειτουργία στην οποία ο κατηγορούμενος, ως Πρόεδρος, δεν είχε επίσημο ρόλο».

«Όταν ο κατηγορούμενος έχασε τις προεδρικές εκλογές του 2020, κατέφυγε σε εγκλήματα για να προσπαθήσει να παραμείνει στο αξίωμα», αναφέρεται στην κατάθεση.

Πηγή: AP