Skip to main content

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διστάζει να βρει νέο ηγέτη, φοβούμενη ότι η ισραηλινή διείσδυση θα θέσει σε κίνδυνο τον διάδοχο του Νασράλα

REUTERS/Aziz Taher

Η Τεχεράνη άρχισε να υποψιάζεται ορισμένα μέλη της Φρουράς που ταξίδευαν στον Λίβανο

Ο θάνατος του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ώθησε τις ιρανικές αρχές να διερευνήσουν διεξοδικά πιθανές διεισδύσεις στις τάξεις του ίδιου του Ιράν, από τους ισχυρούς Φρουρούς της Επανάστασης έως τους ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας, λέει ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

Εστιάζονται ιδιαίτερα σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό ή έχουν συγγενείς που ζουν εκτός Ιράν, λέει ένας άλλος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

Η Τεχεράνη άρχισε να υποψιάζεται ορισμένα μέλη της Φρουράς που ταξίδευαν στον Λίβανο, λέει. Ανησυχίες εκφράστηκαν όταν ένα από αυτά τα άτομα άρχισε να ρωτά για το πού βρισκόταν ο Νασράλα, ιδίως για το πόσο καιρό θα παρέμενε σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, προσθέτει ο αξιωματούχος.

Το άτομο συνελήφθη μαζί με αρκετούς άλλους, λέει ο πρώτος αξιωματούχος, αφού σήμανε συναγερμός στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν. Η οικογένεια του υπόπτου είχε μετεγκατασταθεί εκτός Ιράν, λέει ο αξιωματούχος, χωρίς να ταυτοποιήσει τον ύποπτο ή τους συγγενείς του.

Ο δεύτερος αξιωματούχος λέει ότι η δολοφονία έχει σκορπίσει δυσπιστία μεταξύ της Τεχεράνης και της Χεζμπολάχ, καθώς και εντός της Χεζμπολάχ.

«Η εμπιστοσύνη που συγκρατούσε τα πάντα έχει εξαφανιστεί», λέει ο αξιωματούχος.

Ο Ανώτατος Ηγέτης «δεν εμπιστεύεται πλέον κανέναν», λέει μια τρίτη πηγή που βρίσκεται κοντά στο κατεστημένο του Ιράν.

Η δολοφονία του Νασράλα ακολούθησε δύο εβδομάδες ακριβών ισραηλινών επιδρομών που κατέστρεψαν τοποθεσίες όπλων, εξάλειψαν το ήμισυ του ηγετικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ και αποδεκάτισαν την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση.

Οι φόβοι του Ιράν για την ασφάλεια του Χαμενεΐ και η απώλεια εμπιστοσύνης, τόσο εντός της Χεζμπολάχ όσο και στο κατεστημένο του Ιράν και μεταξύ τους, προέκυψαν στις συνομιλίες με 10 πηγές αυτής της ιστορίας, οι οποίες περιέγραψαν μια κατάσταση που θα μπορούσε να περιπλέξει την αποτελεσματική λειτουργία της συμμαχίας του Άξονα Αντίστασης του Ιράν, αντι-Ισραηλινών παράτυπων ένοπλων ομάδων.

Η αναταραχή δυσκολεύει επίσης τη Χεζμπολάχ να επιλέξει νέο ηγέτη, φοβούμενοι ότι η συνεχιζόμενη διείσδυση θα θέσει τον διάδοχο σε κίνδυνο, ανέφεραν τέσσερις λιβανικές πηγές.

Πηγή: Reuters