Πετρελαϊκές εγκαταστάσες, πυρηνικά εργοστάσια, στρατιωτικές βάσεις που φιλοξενούν εκτοξευτές πυραύλων αλλά ακόμη και φυσικά πρόσωπα, συγκροτούν τις τέσσερις επιλογές που εξετάζει το Ισραήλ ως αντίποινα στο Ιράν, σύμφωνα με αναλύσεις των Financial Times και του BBC.
«Όταν το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους στο Ισραήλ τον Απρίλιο, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου επέλεξε μια περιορισμένη απάντηση, χτυπώντας με ακρίβεια ένα ιρανικό σύστημα αεράμυνας κοντά στο Ισφαχάν. Το χτύπημα κατέδειξε μεν την τεχνολογική υπεροχή του Ισραήλ, αλλά δεν οδήγησε σε κλιμάκωση.Όμως, στον απόηχο του χθεσινού καταιγισμού των 200 πυραύλων που εξετόξευσε το Ιράν η ισραηλινή απάντηση αναμένεται να είναι λιγότερο συγκρατημένη», σημειώνoυν οι FT και εξηγoύν:
»Νυν και πρώην αξιωματούχοι λένε ότι οι επιλογές του Ισραήλ περιλαμβάνουν επιθέσεις στο Ιράν, όπως σε εκτοξευτές πυραύλων ή υποδομές πετρελαίου. Και ορισμένοι έχουν ζητήσει ακόμη και το πιο ακραίο σενάριο των χτυπημάτων κατά των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.
Ένας από τους παράγοντες που έπρεπε να έχει υπόψη του το Ισραήλ όταν απαντούσε στο μπαράζ του Ιράν τον περασμένο Απρίλιο ήταν ότι το Ιράν θα μπορούσε να ζητήσει από την τη συμμαχική Χεζμπολάχ να εξαπολύσει μπαράζ ρουκετών με στόχο ισραηλινές πόλεις.
Αλλά η πρόσφατη καταστρεπτική επίθεση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ έχει μειώσει τις δυνατότητές της, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους. Τις τελευταίες εβδομάδες το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη της Χιζμπολάχ Χασάν Νασράλα, αποδεκάτισε την αλυσίδα διοίκησής της και εξαπέλυσε μια μαζική εκστρατεία βομβαρδισμών στο Λίβανο που σκότωσε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους και υποβάθμισε τμήματα πυραύλων και εκτοξευτών της ομάδας».
Ο ρόλος των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ, οι οποίες διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στην ανάσχεση του Ισραήλ τον Απρίλιο, φαίνεται λιγότερο πιθανό να συγκρατήσουν τον σύμμαχό τους αυτή τη φορά. Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι το Ιράν θα αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες» για την επίθεση των 200 ρουκετών. Και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «θα συνεργαστούν με το Ισραήλ για να γίνει αυτό εφικτό».
Η έναρξη της πρόσφατης επίθεσης του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ – η οποία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα με την μαζική ανατίναξη χιλιάδων βομβητών της οργάνωσης, τον θάνατο 30 ανθρώπων και τον τραυματισμό 3.000- έδωσε μια γεύση για το είδος των επιλογών που έχουν στη διάθεσή τους οι στρατιωτικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ.
Όμως, δεδομένης της κλίμακας των πρόσφατων πυρών του Ιράν, που είχαν στόχο στρατιωτικές βάσεις και βάσεις μυστικών υπηρεσιών κοντά στο Τελ Αβίβ αλλά και εγκαταστάσεις αλλού, το Ισραήλ αναμένεται ότι θα απαντήσει με απευθείας πλήγματα σε ιρανικούς στόχους.
«Δεν αποκλείει άλλες επιλογές – αλλά σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει ένα κινητικό στοιχείο στην ισραηλινή απάντηση», δήλωσε ο Γιάκοβ Αμίντρορ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Νετανιάχου και συνεργάτης του Εβραϊκού Ινστιτούτου για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής στην Ουάσιγκτον. Το πρόσωπο που ενημερώθηκε για την κατάσταση δήλωσε ότι εξετάζονται διάφορες επιλογές, αλλά αυτή που «κερδίζει έδαφος» είναι ένα χτύπημα που θα πλήξει οικονομικά το Ιράν, όπως για παράδειγμα οι εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου.
Το Ισραήλ πραγματοποίησε την Κυριακή παρόμοια επιχείρηση κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι στην Υεμένη. Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, υποστηριζόμενα από αεροσκάφη πληροφοριών και ανεφοδιασμού στον αέρα, πέταξαν 1.800 χιλιόμετρα – πιο μακριά από ό,τι θα χρειαζόταν να κάνουν για να επιτεθούν στο Ιράν – για να βομβαρδίσουν σταθμούς παραγωγής ενέργειας και ένα λιμάνι που χρησιμοποιείται για την εισαγωγή πετρελαίου και άλλων στρατιωτικών προμηθειών.
«Θα καταλάβουν»
Ο Amidror δήλωσε ότι η επιχείρηση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει «πρότυπο» για μια επιδρομή στο Ιράν, αν και ένα χτύπημα στην Ισλαμική Δημοκρατία θα ήταν «πιο περίπλοκο». Η επιλογή αυτή είναι επίσης απίθανο να κερδίσει την εύνοια της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία θα ήταν επιφυλακτική να διαταράξει τις αγορές πετρελαίου τις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Μια εναλλακτική λύση, την οποία διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι δυτικές πρωτεύουσες προσπαθούσαν να πείσουν το Ισραήλ να επιλέξει, θα ήταν να πλήξει τους ιρανικούς εκτοξευτές πυραύλων που συμμετείχαν στο μπαράζ της Τρίτης. Υποστήριξαν ότι αυτό θα θεωρούνταν συμμετρική απάντηση και θα ήταν λιγότερο πιθανό να προκαλέσει έναν περαιτέρω κύκλο αντιποίνων.
Το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να στοχεύσει ανώτερα στελέχη του Ιράν αντί για υποδομές. Στην απάντησή του στην πυραυλική ομοβροντία του Ιράν, ο Νετανιάχου αναφέρθηκε ονομαστικά σε αρκετούς ηγέτες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ που δολοφονήθηκαν πρόσφατα από το Ισραήλ, όπως ο Μοχάμεντ Ντέιφ και ο Νασράλα, προειδοποιώντας ότι δεν είχαν καταλάβει «την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και να απαιτήσουμε ένα τίμημα από τους εχθρούς μας».
«Προφανώς, υπάρχουν κάποιοι στην Τεχεράνη που δεν το καταλαβαίνουν ούτε αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Θα το καταλάβουν».
Δορυφόροι και Μοσάντ
Με τη βοήθεια των αμερικανικών δορυφορικών πληροφοριών και των πρακτόρων της Μοσάντ επί εδάφους, οι Ισραηλινές Στρατιωτικές Δυνάμεις (IDF) έχουν ένα ευρύ φάσμα στόχων για να επιλέξουν, σημειώνει από την πλευρά του το BBC, που τους συμπυκνώνει στα εξής:
Συμβατικοί στρατιωτικοί στόχοι: Ο πιο προφανής στόχος θα είναι βάσεις από τις οποίες το Ιράν εκτόξευσε τους 200 βαλλιστικούς πυραύλους. Αυτό σημαίνει πλατφόρμες εκτόξευσης, κέντρα διοίκησης και ελέγχου, δεξαμενές ανεφοδιασμού και χώροι αποθήκευσης. Το Ισραήλ Θα μπορούσε να προχωρήσει περισσότερο και να χτυπήσει βάσεις που ανήκουν στους Φρουρούς της Επανάστασης, μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας και άλλες συστοιχίες πυραύλων. Ενδεχομένως επίσης να αποπειράτο να δολοφονήσει βασικά στελέχη που εμπλέκονται στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.
Οικονομικοί στόχοι: Εδώ περιλαμβάνονται τα πιο ευάλωτα κρατικά περιουσιακά στοιχεία του Ιράν, τα πετροχημικά του εργοστάσια, η ενεργειακή παραγωγή πιθανώς και ναυτιλιακά συμφέροντα. Πρόκειται όμως για μία κίνηση που θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου ακόμη περισσότερο κατά του Ισραήλ στην ιρανική κοινή γνώμη, καθώς θα έβλαπτε τις ζωές των απλών ανθρώπων πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε επίθεση στον στρατό.
Πυρηνικά: Αυτό είναι το μεγάλο ερωτηματικό για το Ισραήλ. Είναι γνωστό, ότι το Ιράν προχωρά σε παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου πολύ πάνω από το ποσοστό 20% που απαιτείται για την παραγωγή πολιτικής πυρηνικής ενέργειας. Το Ισραήλ, και όχι μόνο, υποπτεύονται ότι το Ιράν προσπαθεί να φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε σύντομα να είναι σε θέση να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα. Οι τοποθεσίες σε αυτή τη λίστα πιθανών στόχων περιλαμβάνουν το Parchin, το επίκεντρο του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ερευνητικούς αντιδραστήρες στην Τεχεράνη, (Μπονάμπ και Ραμσάρ) καθώς και μεγάλες εγκαταστάσεις στο Μπουσέχρ, την Νατάνζ το Ισφαχάν και το Φερντόου.
Πηγή: Financial Times, ΒΒC