Skip to main content

Λίβανος: Οικογένειες εκτοπισμένων συγκεντρώνονται στη Βηρυτό – «Δεν έχουμε πού να πάμε»

REUTERS/Louisa Gouliamaki

Περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εκτοπιστεί λόγω της σύγκρουσης

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Najib Mikati λέει ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εκτοπιστεί λόγω της σύγκρουσης, καθώς η κρίση αυτή φαίνεται να κλιμακώνεται.

Οι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, όπου η Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία: το νότο, την ανατολική κοιλάδα Μπεκάα και το Νταχίε, στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Η πλατεία Μαρτύρων της πόλης έχει γίνει ένα μέρος όπου έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες οικογένειες, χωρίς να έχουν πού να πάνε.

Κάποιες σκηνές έχουν στηθεί κοντά σε τσιμεντένιους τοίχους, αλλά πολλοί κοιμούνται στα σκαλιά του κοντινού τζαμιού Mohammad Al Amin ή σε στρώματα στο έδαφος.

Απόγνωση

Ο Μοχάμεντ, ο οποίος είναι 55 ετών, έφτασε πριν από πέντε ημέρες με τη σύζυγό του, τον γιο του και επτά εγγόνια, ηλικίας 13 έως δύο ετών. Προσπαθούσαν να μετακομίσουν σε ένα καταφύγιο, είπε, αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν μέρος.

«Δεν έχουμε πού να πάμε», είπε. Χάρη στις δωρεές, μπόρεσαν να φάνε- αλλά αγωνίζονται χωρίς πάνες, γάλα και φάρμακα.

Δίπλα του, ο 26χρονος Μοχάμεντ είχε φτάσει με τα τρία παιδιά του, ηλικίας επτά, πέντε και τεσσάρων ετών. Είπε ότι εργαζόταν στο Dahieh, αλλά, επειδή όλα τα καταστήματα είναι κλειστά, έχασε τη δουλειά του.

«Δεν υπάρχει δουλειά», είπε, «όλες οι δουλειές χάθηκαν».