Skip to main content

Ιαπωνία: Αμερικανική βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εξερράγη σε αεροδρόμιο – πρώην βάση των Καμικάζι (βίντεο)

Kyodo via REUTERS

Ακυρώθηκαν περίπου 90 πτήσεις

Το διεθνές αεροδρόμιο Μιγιαζάκι στην νοτιοανατολική Ιαπωνία έκλεισε σήμερα μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε έναν από τους διαδρόμους τροχοδρόμησης, προκαλώντας έναν κρατήρα βάθους ενός μέτρου και διαμέτρου επτά.

Η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα μιας μή εκραγείσης αμερικανικής βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που -προφανώς- ουδέποτε είχε ανιχνευθεί.

Το Μιγιαζάκι αποτελούσε βάση του Ιαπωνικού Ναυτικού κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε δεχθεί σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Θεωρείται δε ότι η βόμβα εκείνη ήταν το αποτέλεσμα αμειρκανικής επιχείρησης για να ανακοπούν οι επιθέσεις των «καμικάζι».

Μέσα στην έκταση του ίδιου αεροδρομίου, είχαν ξαναβρεθεί βόμβες τόσο το 2011 όσο και το 2021.

Τραυματισμοί δεν αναφέρθηκαν, αλλά ένα βίντεο από ζωντανή κάμερα έδειξε ότι ένα αεροπλάνο πέρασε από το σημείο μόλις δύο λεπτά προ της έκρηξης, σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο MRT.

Οι πτήσεις προβλέπεται να επαναληφθούν από αύριο, όταν ελεγχθεί η περιοχή και καλυφθεί ο κρατήρας.

Το κλείσιμο του διαδρόμου οδήγησε στην ακύρωση 87 πτήσεων, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω εκρήξεων και οι εργασίες επισκευής για την κάλυψη της τρύπας θα ολοκληρωθούν μέχρι το πρωί της Πέμπτης.

Το Μιγιαζάκι βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού Κιούσου και ήταν παλαιότερα βάση του ιαπωνικού ναυτικού μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από εκεί εκατοντάδες νέοι πιλότοι «kamikaze» ξεκίνησαν για τις τελευταίες τους αποστολές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της πόλης Miyazaki.

Πάνω από 79 χρόνια από τη λήξη του πολέμου, βόμβες που δεν έχουν εκραγεί εξακολουθούν να βρίσκονται σε όλη την Ιαπωνία . Συνολικά 2.348 βόμβες βάρους 37,5 τόνων καταστράφηκαν μόνο κατά τη διάρκεια του 2023.