Skip to main content

Γαλλία: Το Παρίσι θα εκπροσωπηθεί στη σύνοδο της G7 για τη Μέση Ανατολή από τον ΥΠΕΞ Μπαρό

REUTERS/Mohamed Azakir

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα συμμετάσχει σήμερα το απόγευμα στη σύνοδο κορυφής της G7 μέσω τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε η Ιταλία για την κρίση στη Μέση Ανατολή, και η Γαλλία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος συμμετέχει την ίδια ώρα στο Berlin Global Dialogue, στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου αναμένεται να κάνει παρέμβαση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης αφιερωμένης στο «μέλλον της Ευρώπης σε έναν πολυπολικό κόσμο», σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Από τότε που ο συνασπισμός του έχασε στις βουλευτικές εκλογές φέτος το καλοκαίρι και ο Γάλλος πρόεδρος διόρισε πρωθυπουργό από τη δεξιά αντιπολίτευση, τον Μισέλ Μπαρνιέ, ο Μακρόν εστιάζει εν μέρει σε αυτό που θεωρείται παραδοσιακά τομέας του αρχηγού του κράτους, δηλαδή στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα.

Σήμερα, πριν από το φόρουμ αυτό, ο Μακρόν συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο ‘Ολαφ Σολτς στο Βερολίνο, και χθες βράδυ προήδρευσε ενός συμβουλίου άμυνας και εθνικής ασφάλειας αφιερωμένου στη Μέση Ανατολή. Ζήτησε από τον Ζαν-Νοέλ Μπαρό να επιστρέψει στην περιοχή για να εργαστεί υπέρ της αποκλιμάκωσης.

Το Ισραήλ και η Τεχεράνη αντάλλαξαν απειλές μετά τη μεγάλη ιρανική επίθεση χθες το βράδυ στο ισραηλινό έδαφος για να εκδικηθεί για τον θάνατο των αρχηγών της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και της παλαιστινιακής Χαμάς, με τον ισραηλινό στρατό να πραγματοποιεί σήμερα νέα πλήγματα κατά του λιβανέζικου φιλοϊρανικού κινήματος.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ