Τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και τη στάση που θα κρατήσει το Ισραήλ μετά την χθεσινή πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν, σχολίασε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος πολιτικών επιστημών ΑΠΘ, Κώστας Παπαστάθης, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή WORLD PULSE με τον δημοσιογράφο Κώστα Καλέτσιο.
Αρχικά, ο κ. Παπαστάθης τόνισε ότι οι όποιες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα εξαρτηθούν και από την στάση των ΗΠΑ «και κατά πόσο θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν όχι μόνο πολιτικά αλλά και στρατιωτικά το Ισραήλ», σημειώνοντας ότι «κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο να συμβεί τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου».
Αναφερόμενος στην Ευρώπη, είπε ότι «έχει να χάσει πάρα πολλά. Αν είναι κάποιος ηττημένος πολιτικά από την ιστορία στη Μέση Ανατολή – πέρα προφανώς από την ίδια τη Μέση Ανατολή – αυτή είναι η Ευρώπη και στην οποία θα κοστίσει η ανάφλεξη ενός τέτοιου περιφερειακού πολέμου. Θα έχει κόστος τόσο σε επίπεδο οικονομίας, όσο και στο εμπόριο και στην ενέργεια», ενώ ακόμη, όπως είπε, θα επηρεαστεί η Ευρώπη και στο μεταναστευτικό ζήτημα «διότι έχουμε μια διόγκωση των μεταναστευτικών ροών».
Ήταν μονόδρομος για την Τεχεράνη η επίθεση στο Ισραήλ
«Η επίθεση του Ιράν δεν είχε να κάνει τόσο με το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, το οποίο δια της βίας ως γνωστόν έχει μείνει στάσιμο, όσο στο ότι έπρεπε να διατηρήσει τα κεκτημένα της η Τεχεράνη σε σχέση με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες, με τα υπόλοιπα κράτη της Μέσης Ανατολής», επισήμανε ο κ. Παπαστάθης σχολιάζοντας το κίνητρο για την χθεσινή επίθεση εναντίον του Ισραήλ.
Πρόσθεσε δε ότι «το Ισραήλ είχε ξεπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές, οπότε η Τεχεράνη δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιτεθεί».
Πόσο μπορεί να αντέξει το Ισραήλ;
Ερωτηθείς για πόσο ακόμα θα μπορεί να αντέξει και οικονομικά το Ισραήλ έναν τέτοιο βραχύβιο πόλεμο, ο κ. Παπαστάθης επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα παίξουν κρίσιμο ρόλο, εξηγώντας ότι «όσο οι ΗΠΑ έχουν ανοιχτή την κάνουλα της στρατιωτικής και της οικονομικής βοήθειας προς το Ισραήλ, τόσο θα συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος».