Skip to main content

Το Ισραήλ ετοιμάζει «σφοδρό πλήγμα» στο Ιράν: Πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις στο στόχαστρο

REUTERS

Οι προειδοποιήσεις στην Τεχεράνη πως θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» για το «μεγάλο λάθος» δεν μένουν μόνο στη ρητορική. Το Ισραήλ ετοιμάζεται για σοβαρά αντίποινα

Με σφοδρότητα αναμένεται να απαντήσει το Ισραήλ στη χθεσινή μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν. Και τούτο γιατί σε αντίθεση με την επίθεση του Απριλίου, αυτή τη φορά η Τεχεράνη φάνηκε να θέλει να προκαλέσει σοβαρή ζημιά – ακόμη και εάν δεν το κατάφερε.

Δεν είναι μόνο οι προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, για «βαρύ τίμημα» και «επώδυνο μάθημα». Πηγές αναφέρουν σε αμερικανικά και βρετανικά μέσα ότι το Ισραήλ ετοιμάζει «σφοδρό πλήγμα», με τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αλλά και το πυρηνικό του πρόγραμμα να είναι οι πιθανότεροι στόχοι.

Το BBC σχολιάζει πως τα αντίποινα από το Ισραήλ πρέπει αυτή τη φορά να θεωρούνται δεδομένα. «Την τελευταία φορά, ο Τζο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου – “δέξου τη νίκη, μην απαντήσεις” και όντως δεν υπήρξαν αντίποινα. Αυτή τη φορά στο Ισραήλ η διάθεση είναι πολύ διαφορετική. Δείτε το tweet του πρώην πρωθυπουργού Ναφταλι Μπένετ, χθες το βράδυ. Χρησιμοποίησε πολύ δυνατή γλώσσα, λέγοντας ότι “αυτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία εδώ και 50 χρόνια για να αλλάξει το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής”. Είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να κυνηγήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, προκειμένου να “σακατέψει θανάσιμα αυτό το τρομοκρατικό καθεστώς”», γράφει ο αναλυτής του BBC, Τζέρεμι Μπάουεν.

Παράλληλα το Axios.com μεταδίδει, επικαλούμενο Ισραηλινούς αξιωματούχους, ότι το Ισραήλ θα εξαπολύσει «σημαντικά αντίποινα» εντός των ημερών, προσθέτοντας ότι αυτά θα μπορούσαν να στοχεύουν στις εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου μέσα στο Ιράν και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες.

Το πλήγμα στα πυρηνικά και οι διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ

«Το Ισραήλ και το Ιράν δεν ήταν ποτέ πιο κοντά στο άνοιγμα ενός νέου και πολύ πιο επικίνδυνου μετώπου στον πόλεμο που ταλανίζει τη Μέση Ανατολή», προειδοποιεί το Axios. Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει πως σε περίπτωση αντιποίνων θα ακολουθήσει νέα, μεγαλύτερη επίθεση. Εάν συμβεί αυτό, Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι – συμπεριλαμβανομένων των χτυπημάτων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Έχουμε ένα μεγάλο ερωτηματικό για το πώς θα απαντήσουν οι Ιρανοί σε μια επίθεση, αλλά λαμβάνουμε υπόψη την πιθανότητα για ένα all in χτύπημα, κάτι που θα αλλάξει τελείως το παιχνίδι», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Η ισραηλινή απάντηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές από μαχητικά αεροσκάφη καθώς και μυστικές επιχειρήσεις παρόμοιες με αυτή, στην οποία δολοφονήθηκε ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη πριν από δύο μήνες. Σε κάθε περίπτωση αυτό στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι πως αυτή τη φορά τα ισραηλινά αντίποινα θα είναι πολύ πιο σοβαρά, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, έδωσε το στίγμα:  «Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε και θα το πληρώσει», είπε ο Νετανιάχου σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του. Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές ώρες με την κατανόηση ότι θα υπάρξει ισραηλινή στρατιωτική απάντηση, αλλά χωρίς σαφή απόφαση για το ποια θα είναι αυτή η απάντηση.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο Axios πως ένας από τους λόγους που δεν ελήφθη απόφαση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν επειδή Ισραηλινοί αξιωματούχοι θέλουν να διαβουλεύονται με την κυβέρνηση Μπάιντεν.