Skip to main content

Ποιος κέρδισε το debate Βανς – Γουόλς στις ΗΠΑ

REUTERS/Mike Segar

Η τηλεμαχία των υποψηφίων αντιπροέδρων δεν θύμιζε σε τίποτα εκείνη των υποψηφίων προέδρων - Το στούντιο γέμισε... πολιτικό πολιτισμό

Κόσμια και συγκρατημένη. Έτσι χαρακτηρίζουν τα διεθνή μέσα την τηλεοπτική μάχη των υποψηφίων αντιπροέδρων στις ΗΠΑ. Ο Τιμ Γουόλς των Δημοκρατικών και ο Τζέι Ντι Βανς των Ρεπουμπλικάνων αντήλλαξαν πυρά σε πολιτισμένο κλίμα και παρουσίασαν επιχειρήματα για τα ζητήματα που απασχολούν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους από την ακρίβεια έως τη μετανάστευση.

Από αυτή την άποψη το χθεσινό debate δεν θύμιζε σε τίποτα τα δύο προεδρικά debate που έχουμε δει έως τώρα (Τραμπ εναντίον Μπάιντεν με τον πρώτο θριαμβευτή και Τραμπ εναντίον Χάρις με τη δεύτερη ξεκάθαρη νικήτρια).

Υπήρχαν στιγμές που ο Βανς διαμαρτυρήθηκε για άδικο έλεγχο δεδομένων από τους δύο συντονιστές του CBS, όπως και στιγμές στις οποίες τα μικρόφωνα και των δύο υποψηφίων έκλεισαν για λίγο, για να μην διακόπτουν τον αντίπαλό τους. Αλλά ως επί το πλείστον οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο υποψηφίων – και των υποψηφίων με τους συντονιστές – ήταν ευγενείς.

Υπήρξαν μάλιστα φορές που οι δύο υποψήφιοι συμφώνησαν – και το είπαν. «Υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία εδώ», είπε ο Γουόλς προς το τέλος της βραδιάς. Όταν το θέμα στράφηκε στην πολιτική για οικονομικά προσιτή στέγαση, η συντονίστρια Νόρα Οντόνελ σχολίασε ότι και οι δύο υποψήφιοι φάνηκαν να ενδιαφέρονται έντονα για το θέμα. Και όταν ο Γουόλς είπε πως ο 17χρονος γιος του ήταν μάρτυρας ενός πυροβολισμού σε ένα κοινοτικό κέντρο, ο Βανς έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον.

«Λυπάμαι γι’ αυτό και ελπίζω να είναι καλά», είπε ο Βανς. «Χριστός ελέησον, είναι απαίσιο».

Μια μετριασμένη συζήτηση, με λίγα πολιτικά χτυπήματα, πιθανότατα εξυπηρέτησε καλύτερα τον Βανς στο τέλος, καθώς του έδωσε χώρο να υπερασπιστεί τον αντιπρόεδρό του, Ντόναλντ Τραμπ, και να «στρογγυλέψει» ορισμένα από τα πιο τραχιά άκρα του πρώην προέδρου, σημειώνει το BBC.

«Κάτι που κάνουν αυτοί οι τύποι είναι ότι διατυπώνουν πολλούς ισχυρισμούς για το πώς θα προκύψουν όλες οι τρομερές συνέπειες εάν ο Ντόναλντ Τραμπ γίνει πρόεδρος», είπε ο Βανς. «Αλλά στην πραγματικότητα, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος. Ο πληθωρισμός ήταν χαμηλός και το εισόδημα στο σπίτι ήταν υψηλότερο».
«Αν ο Βανς επιλέγη επειδή έβαλε λίγο ιδεολογικό κρέας στα κόκαλα του συντηρητικού λαϊκισμού του Τραμπ, το βράδυ της Τετάρτης ο Βανς πρόσθεσε επίσης ένα ευγενικό, ταπεινό πρόσωπο», σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο.

Οι συγκρούσεις

Οι πιο έντονες διαφωνίες ήρθαν προς το τέλος της συζήτησης, στο θέμα των επανειλημμένων ισχυρισμών του Τραμπ ότι του έκλεψαν τις εκλογές του 2020.
Ο Βανς, όταν ρωτήθηκε αν ο Τραμπ έχασε τις τελευταίες προεδρικές εκλογές, απέφυγε την ερώτηση και επέκρινε, όπως είπε, τη λογοκρισία της Κάμαλα Χάρις. Ο Γουολς έσπευσε να σχολιάσει πως αυτή ήταν μία μη- απάντηση».

«Για να θυμηθούμε αυτό που συνέβη στις 6 Ιανουαρίου, ήταν η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός πρόεδρος ή οποιοσδήποτε προσπάθησε να ανατρέψει εκλογές», είπε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών αναφερόμενος στην εισβολή στο Καπιτώλιο. «Αυτή η λογική σκίζει τη χώρα μας στα δύο», σημείωσε. Ο Γουόλς συνέχισε λέγοντας ότι ο μόνος λόγος που ο Μάικ Πενς, ο προηγούμενος αντιπρόεδρος του Τραμπ, δεν ήταν στη σκηνή ήταν επειδή πιστοποίησε τη νίκη του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Βανς δεν θέλησε να απαντήσει σε αυτό.

Δύο διαφορετικά στυλ

Βανς και Γουόλς μπήκαν σε αυτή τη συζήτηση με διαφορετικά σετ δεξιοτήτων. Ο Βανς τηρούσε τους χρόνους, ήταν συνοπτικός και ετοιμολόγος και δεν απέφυγε τις αψιμαχίες με τους δημοσιογράφους.  Ο Γουόλς χρησιμοποίησε το λαϊκό του στυλ σε αντίθεση με πιο εκλεπτυσμένους πολιτικούς.

Στο πρώτο μέρος αυτής της συζήτησης, με τους δύο υποψήφιους να στέκονται πίσω από τα βάθρα σε ένα τηλεοπτικό στούντιο της Νέας Υόρκης, ο Βανς φαινόταν πολύ πιο άνετος. Οι απαντήσεις του ήταν ομαλές και το μήνυμα σαφές. Υπενθύμιζε συνεχώς πως η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και οι Δημοκρατικοί ήταν στον Λευκό Οίκο τα τελευταία 3,5 χρόνια και δεν έκαναν τίποτα από αυτά που υπόσχονται τώρα.

«Αν η Κάμαλα Χάρις έχει τόσο σπουδαία σχέδια για το πώς να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της μεσαίας τάξης, τότε θα πρέπει να τα κάνει τώρα», είπε.

Ο Γουόλς από την πλευρά του, φαινόταν αβέβαιος για το εναρκτήριο θέμα, που δεν ήταν άλλο από την ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ. Ο κυβερνήτης της Μινεσότα σπάνια μιλάει για εξωτερική πολιτική και η δυσφορία του για το θέμα ήταν εμφανής. Καθώς προχωρούσε όμως η συζήτηση βελτιωνόταν.

Στο ζήτημα της μετανάστευσης και οι δύο είχαν επιχειρήματα και απέφυγαν τις υπερβολές. Όταν το θέμα στράφηκε στην άμβλωση ήταν ο Βανς που έπαιξε άμυνα, αναγνωρίζοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να εργαστούν για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Αμερικανών ψηφοφόρων.

«Θέλω εμείς ως Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να είμαστε υπέρ της οικογένειας με την πλήρη έννοια της λέξης», είπε. «Θέλω να διευκολύνουμε τις μαμάδες να αντέξουν οικονομικά να κάνουν μωρά. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε στο κοινό μέτωπο πολιτικής μόνο και μόνο για να δώσουμε στις γυναίκες περισσότερες επιλογές», είπε.

Ο Γουόλς αντέδρασε λέγοντας ότι η άποψη των Δημοκρατικών για τις αμβλώσεις είναι απλή: «Είμαστε υπέρ των γυναικών. Είμαστε υπέρ-απελευθερωμένοι».