Skip to main content

Ξεκίνησε η επίθεση: Ιρανικό σφυροκόπημα με πάνω από 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ

REUTERS/Ammar Awad

Σειρήνες ηχούν σε όλο το Ισραήλ - Εκρήξεις στο Τελ Αβίβ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, με την Τεχεράνη να έχει εκτοξεύσει  πάνω από 200 πυραύλους, σύμφωνα με το όσα μετέδωσε το ραδιόφωνο του Ισραηλινού στρατού

Αυτόπτες μάρτυρες και μέσα ενημέρωσης, είπαν στις 19:45 ότι είδαν πυραύλους πάνω από την Ιορδανία.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna δημοσίευσε βίντεο με πυραύλους να πετούν πάνω από τον ουρανό της Τεχεράνης.

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στην κοιλάδα του Ιορδάνη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων ηχούν σε όλο το Ισραήλ και εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ.

«Οι εκρήξεις που ακούτε προέρχονται από αναχαιτίσεις ή πτώσεις των πυραύλων», υποστήριξε ο ισραηλινός στρατός.

«Ασφαλείς να φύγετε από τα καταφύγια»

Πριν από λίγο οι IDF, ενημέρωσαν τους Ισραηλινούς ότι είναι ασφαλείς και μπορούν να εγκαταλείψουν τα καταφύγια.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές για 2 τραυματίες.

Λευκός Οίκος: Το Ιράν έτοιμο να εξαπολύσει βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ

Έκλεισε ο εναέριος χώρος

Από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν ανακοινώθηκε ότι όλες οι προσγειώσεις και οι απογειώσεις έχουν σταματήσει, ενώ αεροπλάνα που ήταν στον αέρα  έκαναν αναστροφή. Όλα τα τρένα σταμάτησαν τα δρομολόγιά τους.

Η Ιορδανία και το Ιράκ έκλεισαν επίσης τον εναέριο χώρο τους.

Φρουροί της Επανάστασης: «Απάντηση» στις δολοφονίες Νασράλα-Χανίγια

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) δήλωσαν ότι η επίθεση με πυραύλους που βρίσκεται σε εξέλιξη κατά του Ισραήλ είναι απάντηση στη δολοφονία του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα την περασμένη εβδομάδα, καθώς και του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια νωρίτερα φέτος.
«Σε απάντηση στον μαρτυρικό θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, του Χασάν Νασράλα και του (διοικητή των φρουρών του IRGC) Νιλφοροσάν, στοχεύσαμε την καρδιά των κατεχομένων εδαφών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του οι IRGC.

 Η προειδοποίηση από τον Λευκό Οίκο

Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκός Οίκος δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι η Τεχεράνη προετοιμάζει  επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. Υποστηρίζουμε ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες για την υπεράσπιση του Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης. Μια άμεση στρατιωτική επίθεση από το Ιράν κατά του Ισραήλ θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Ιράν», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στα αναμενόμενα πλήγματα, δήλωσε ο αξιωματούχος, παρόμοια με τον τρόπο που κατέρριψαν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη όταν το Ιράν εξαπέλυσε παρόμοια επίθεση τον Απρίλιο.

Το Ιράν, καθώς είναι ο σημαντικότερος χρηματοδότης της Χεζμπολάχ, πιέζεται να απαντήσει κατά του Ισραήλ, διαφορετικά κινδυνεύσει να χάσει την περιφερειακή αξιοπιστία του.