Skip to main content

ΗΠΑ: Ανησυχία για την ενθάρρυνση των επιθέσεων σε δημοσιογράφους, αν εκλεγεί ο Τραμπ

REUTERS/Brian Snyder

Οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων στις ΗΠΑ έχουν εκτοξευθεί κατά περισσότερο από 50% το 2024 σε σύγκριση με πέρυσι

Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, θα μπορούσαν να κάνουν το εχθρικό κλίμα της Αμερικής για τα μέσα ενημέρωσης ακόμη χειρότερο για τους δημοσιογράφους.

Και δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί που έχουν κάτι να διακινδυνεύσουν: Οι δημοσιογράφοι σε άλλες χώρες παρακολουθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες με ανησυχία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από μια νέα έκθεση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων σχετικά με την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στις ΗΠΑ.

«Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αντιμετωπίζουν προκλήσεις που περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο βίας, συλλήψεων, παρενόχλησης εντός και εκτός διαδικτύου, νομικές μάχες και ποινικοποίηση», δήλωσε η Κάθριν Τζέικομπσεν, συντάκτρια της έκθεσης.

Η έρευνά της επισήμανε και άλλες αιτίες ανησυχίας, όπως η πολιτική πόλωση, «η έλλειψη ευθύνης της αστυνομίας για τη μεταχείριση των δημοσιογράφων» και η κληρονομιά της επίθεσης της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Η ανεξάρτητη φωτορεπόρτερ Amanda Andrade-Rhoades, η οποία βρισκόταν σε αποστολή στο Καπιτώλιο για την Washington Post, δήλωσε στην Jacobsen ότι «η 6η Ιανουαρίου ήταν μια προειδοποιητική βολή». «Ήταν μια κλήση αφύπνισης για την ευθραυστότητα της δημοκρατίας μας και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς -όπως η δημοσιογραφία, όπως η κυβέρνηση- που έχει διαβρωθεί εδώ και πολύ καιρό», είπε.

Αύξηση στις επιθέσεις σε βάρος δημοσιογράφων

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων έχει ιστορικά επιστήσει την προσοχή στις συλλήψεις και τις δολοφονίες δημοσιογράφων σε καταπιεστικά καθεστώτα. Η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ – με τη ρητορική του «εχθρού του λαού» και τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες κατά του Τύπου – έκανε τους ηγέτες της μη κερδοσκοπικής ομάδας να κοιτάξουν προς τα μέσα.

Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν «προσπάθησε να αποκαταστήσει έναν αέρα ομαλότητας γύρω από την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης», έγραψε ο Τζέικομπσεν στην έκθεση της Τρίτης, το «μίσος για τον Τύπο» της εποχής Τραμπ έχει «περάσει ανεξέλεγκτα σε μεγάλο μέρος της χώρας» και συνεχίζει να έχει επιζήμιες συνέπειες.

Σύμφωνα με το US Press Freedom Tracker, οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων στις ΗΠΑ έχουν εκτοξευθεί κατά περισσότερο από 50% το 2024 σε σύγκριση με πέρυσι.

Στην προεκλογική του εκστρατεία φέτος, ο Τραμπ «απείλησε να προωθήσει την ατζέντα του κατά του Τύπου», μεταξύ άλλων υποστηρίζοντας ότι η μητρική εταιρεία του NBC, η Comcast, θα πρέπει να ερευνηθεί για προδοσία, αναφέρεται στην έκθεση.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων δήλωσε ότι το «διαβρωτικό πολιτικό περιβάλλον» έχει εντείνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια των δημοσιογράφων – αναγκάζοντας τα δημοσιογραφικά γραφεία να διεξάγουν αξιολογήσεις ασφαλείας, να αξιολογούν τις διαδικτυακές απειλές και να προσλαμβάνουν επιπλέον προσωπικό ασφαλείας. «Πρόκειται για μια χύτρα πίεσης που δεν μοιάζει με τίποτα άλλο που έχουμε δει στη σύγχρονη αμερικανική δημοσιογραφία», δήλωσε στην Jacobsen ο Bruce Shapiro, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Dart για τη δημοσιογραφία και το τραύμα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ορισμένοι από τους δημοσιογράφους με τους οποίους μίλησε η Jacobsen δήλωσαν ότι «αισθάνονται σαν να λειτουργούν σε μια διαφορετική πραγματικότητα από τους αναγνώστες τους- ότι τα «εναλλακτικά γεγονότα» των χρόνων του Τραμπ έχουν δημιουργήσει εντελώς διαφορετικές αφηγήσεις για τα τρέχοντα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των επερχόμενων εκλογών».

Το επόμενο πρόσωπο στον Λευκό Οίκο

Η Jacobsen πρόσθεσε ότι «το επόμενο πρόσωπο στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να καθορίσει αν τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης θα λειτουργούν ως ακρογωνιαίος λίθος της αμερικανικής δημοκρατίας -συμπεριλαμβανομένης της λογοδοσίας των πολιτικών με τον έλεγχο των γεγονότων στους ισχυρισμούς τους και την παρακολούθηση των υποσχέσεών τους- ή αν οι δημοσιογράφοι θα βρίσκονται σε αυξανόμενο κίνδυνο από μια νέα πολιορκία νομικών και λεκτικών επιθέσεων».

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ελευθερία του Τύπου πολύ πέρα από τα σύνορα της Αμερικής. «Στο εξωτερικό», γράφει η Jacobsen, «οι δημοσιογράφοι φοβούνται ότι μια δεύτερη θητεία Τραμπ θα ενθαρρύνει και πάλι τους ξένους ηγέτες να περιορίσουν τα δικά τους μέσα ενημέρωσης, επηρεάζοντας αρνητικά το παγκόσμιο τοπίο της ελευθερίας του Τύπου και υπονομεύοντας όσους βρίσκονται σε περιοχές που βασίζονται στη βοήθεια και την υποστήριξη των ΗΠΑ».

Πηγή: CNN