Skip to main content

Λευκός Οίκος: Το Ιράν έτοιμο να εξαπολύσει βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ

Δεν γίνεται σαφές αν η επιχείρηση του Ιράν θα ξεκινήσει σήμερα την Τρίτη ή σε λίγες ημέρες

Την δική του απάντηση, μετά και την «στοχευμένη» εισβολή του Ισραήλ στον νότο Λίβανο ετοιμάζει το Ιράν με ζοφερές συνέπειες για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Τεχεράνη προετοιμάζει  επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. Υποστηρίζουμε ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες για την υπεράσπιση του Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης. Μια άμεση στρατιωτική επίθεση από το Ιράν κατά του Ισραήλ θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Ιράν», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στα αναμενόμενα πλήγματα, δήλωσε ο αξιωματούχος, παρόμοια με τον τρόπο που κατέρριψαν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη όταν το Ιράν εξαπέλυσε παρόμοια επίθεση τον Απρίλιο.

Δεν είναι σαφής ο χρόνος

Δεν είναι σαφές αν η επιχείρηση του Ιράν θα ξεκινήσει σήμερα την Τρίτη ή σε λίγες ημέρες.

Το αναμενόμενο μπαράζ αναμένεται λίγες ημέρες αφότου το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και λίγες ώρες αφότου ο ισραηλινός στρατός προχώρησε στην «στοχευμένη» στρατιωτική επιχείρηση στο εσωτερικό του Λιβάνου.

Ισραήλ: Προετοιμασμένοι αλλά δεν έχουμε εντοπίσει απειλή

«Τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας είναι πλήρως προετοιμασμένα για οποιαδήποτε επίθεση από το Ιράν, αλλά προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί απειλή», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού την Τρίτη, λίγα λεπτά αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν ότι μια ιρανική επίθεση είναι ενδεχομέως επικείμενη.

Κόλαση επί γης ο Λίβανος: Η «αναπόφευκτη» εισβολή από το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ και οι επιλογές τρόμου του Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές περιμένουν ότι το Ιράν θα προβεί σε αντίποινα με κάποιον τρόπο, καθώς είναι ο σημαντικότερος χρηματοδότης της Χεζμπολάχ, διαφορετικά κινδυνεύσει να χάσει την περιφερειακή αξιοπιστία της.

Κι όμως δεν ειναι η Χεζμπολάχ ο πραγματικός στόχος του Ισραήλ – Ποιον προσπαθεί να «παγιδεύσει»

Χρήση πυρηνικών;

Όταν η ισραηλινή βόμβα σκότωσε τον Χασάν Νασράλα, δεν αποκεφάλισε απλώς μια τρομακτική πολιτοφυλακή που έχει εκδιώξει περίπου 60.000 Ισραηλινούς από τα σπίτια τους με συχνές επιθέσεις με ρουκέτες. Κατάφερε ένα ισχυρότατο πλήγμα στον λεγόμενο «άξονα αντίστασης» του Ιράν. Είναι μία ταπεινωτική εξέλιξη για την Τεχεράνη. Και μία εξέλιξη, που όπως προειδοποιεί ο Economist, μπορεί να την ωθήσει στην άλλη κύρια μορφή αποτροπής: το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του.

Τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω ισραηλινών επιδρομών στη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τους Χούθι, Ιρανοί αξιωματούχοι υπαινίσσονται ότι η πολεμική του Ισραήλ μπορεί να παρακινήσει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Το καθεστώς επεκτείνει ταχύτατα τον εμπλουτισμό ουρανίου. Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης και ο άνθρωπος που λαμβάνει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις μπορεί να αποφασίσει ότι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσει το καθεστώς του, το οποίο περιφρονείται από τους ίδιους τους πολίτες και είναι ευάλωτο στην ισραηλινή επίθεση, θα ήταν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Το Ισραήλ  φαίνεται να έχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Εάν λοιπόν έχει ενδείξεις ότι η Τεχεράνη περνάει κάποιες γραμμές, θα μπορούσε κάλλιστα να επιτεθεί σε ιρανικές πυρηνικές τοποθεσίες – κάτι που έφτασε πολύ κοντά να κάνει το 2011.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Economist, οι Ισραηλινοί  στις πιο ειλικρινείς στιγμές τους, αναγνωρίζουν ότι η ευκαιρία να αναστρέψουν σημαντικά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αεροπορικές επιδρομές μπορεί να έχει παρέλθει: οι σχετικές εγκαταστάσεις είναι πολύ βαθιά θαμμένες και η πυρηνική τεχνογνωσία είναι πολύ ευρέως διασκορπισμένη. Ο βομβαρδισμός εγκαταστάσεων θα φούντωνε τη φωτιά, που έχει ανάψει στη Μέση Ανατολή, ενώ θα καθυστερούσε μόνο για λίγους μήνες το πρόγραμμα του Ιράν, υποστηρίζει μερίδα ειδικών.

naftemporiki.gr