Skip to main content

ΝΑΤΟ: Και επίσημα γενικός γραμματέας ο Μαρκ Ρούτε

REUTERS/Yves Herman

Διαδέχεται τον Γενς Στόλτενμπεργκ

Αλλαγή σκυτάλης στο ΝΑΤΟ και επισήμως. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, αναλαμβάνει τα ηνία από τον Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μια περίοδο τεράστιων – και άμεσων – προκλήσεων για τη συμμαχία.

«Θα δουλέψω για να κρατήσω το δεσμό της Διατλαντικής Συμμαχίας σταθερό σα βράχο», δήλωσε ο νέος Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την αλλαγή ηγεσίας, μαζί με τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Ρούτε, θα είναι στη δουλειά για μόλις ένα μήνα όταν θα γίνουν οι αμερικανικές εκλογές.

Ένας διπλωμάτης είπε υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Politico ότι ο Ρούτε αναμένεται «να πηγαινοέρχεται συχνά στις ΗΠΑ για ένα διάστημα».

Αυτό θα ισχύει ακόμη περισσότερο εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Ο Τραμπ ασκεί σταθερά κριτική στο ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας τα μέλη της συμμαχίας να συνεισφέρουν περισσότερο «γιατί αν δεν είναι για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ κυριολεκτικά δεν υπάρχει καν».

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας μέσω διαπραγματεύσεων και όχι βοηθώντας το Κίεβο να αντεπιτεθεί. Ο Ρούτε ονομάστηκε κάποτε ο «γητευτής του Τραμπ» (Trump Whisperer) – αλλά αυτό ήταν όταν η Ευρώπη δεν αντιμετώπιζε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας στο έδαφός της.

Ακόμα κι αν η πιο συμπαθής προς την Ουκρανία Κάμαλα μπει στον Λευκό Οίκο, ο Ρούτε θα δυσκολευτεί ακόμα να βρει μια ισορροπία μεταξύ των 32 συμμάχων του ΝΑΤΟ. Πολλοί από αυτούς έχουν πιέσει την Ουάσιγκτον (και το Βερολίνο) να άρουν τους περιορισμούς στην ικανότητα του Κιέβου να χρησιμοποιεί προηγμένα δυτικά όπλα για να χτυπήσει απευθείας στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία, μια κίνηση που η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί κλιμάκωση στη σύγκρουση.

Οι δαπάνες και η Βαλτική

Η Ουάσιγκτον θα παρακολουθεί επίσης εάν οι χώρες του ΝΑΤΟ αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες. Οκτώ από τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη της δεν εκπληρώνουν τον στόχο – που είχε καθοριστεί πριν από μια δεκαετία – να δαπανήσουν 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.

Υπό τον κ. Ρούτε, οι ολλανδικές κυβερνήσεις απέτυχαν σταθερά να επιτύχουν αυτόν τον στόχο δαπανών. Η χώρα πρόκειται να τιμήσει τη δέσμευση μόνο φέτος.

Η θητεία του Μαρκ Ρούτε δεν θα αφορά μόνο τις ΗΠΑ. Οι χώρες της Βαλτικής θα κρίνουν επίσης την απόδοσή του, έχοντας αμφισβητήσει το προηγούμενο θλιβερό ιστορικό του στις αμυντικές δαπάνες και την έλλειψη δέσμευσης με την περιοχή. Η Ρουμανία, εν τω μεταξύ, δεν ήθελε ο Ρούτε να πάρει την κορυφαία θέση του ΝΑΤΟ εξαρχής, πιέζοντας αντ’ αυτού για τον δικό της πρόεδρο, Κλάους Γιοχάνις.

Ο Ρούτε αναμένεται να συμπεριλάβει έως και πέντε Ολλανδούς αξιωματούχους στην κορυφαία ομάδα του στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τη διοικητική παράδοση. Ο πρώην πρωθυπουργός, που συνηθίζει να κυκλοφορεί στη Χάγη με ποδήλατο χωρίς ασφάλεια θα πρέπει επίσης να προσαρμοστεί σε πιο άλλα πρωτόκολλα ασφαλείας στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης μιας φρορούμενης κατοικίας στην άκρη του πάρκου Bois de la Cambre.