Skip to main content

ΗΠΑ: «Ναι» σε καταστροφή υποδομών της Χεζμπολάχ, προειδοποίηση στο Ιράν, αλλά και «διπλωματική λύση»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν REUTERS/Ints Kalnins

Σε συνεχή επικοινωνία με το Ισραήλ προσπαθούν να παραμείνουν οι ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται να έχει αψηφήσει όλες τις συστάσεις του Τζο Μπάιντεν για αποφυγή κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε χθες επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιόαβ Γκάλαντ. Όπως ανακοινώθηκε οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην «ανάγκη» να «καταστραφούν οι υποδομές επίθεσης» της Χεζμπολάχ, καθώς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας πως διεξάγουν χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα της επικράτειας του Λιβάνου.

Μήνυμα στο Ιράν

Ο Αμερικανός υπουργός προειδοποίησε ταυτόχρονα το Ιράν εναντίον ενδεχόμενης «απευθείας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ», υπογραμμίζοντας τις «σοβαρές συνέπειες» που θα είχε τέτοια κίνηση για την Τεχεράνη, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.

Οι δυο άνδρες «συμφώνησαν στην ανάγκη να καταστραφούν οι υποδομές επίθεσης κατά μήκος των συνόρων, ώστε να είναι εγγυημένο ότι η λιβανική Χεζμπολάχ δεν θα είναι σε θέση να διαπράξει επιθέσεις του τύπου αυτών της 7ης Οκτωβρίου εναντίον κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Παράλληλα ο Όστιν υπογράμμισε πως «είναι απαραίτητη διπλωματική επίλυση» ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των αμάχων σε «αμφότερες τις πλευρές των συνόρων».