Skip to main content

Ο τρίτος πόλεμος του Ισραήλ κατά του Λιβάνου, σε εξέλιξη – «Στοχευμένη η ισραηλινή εισβολή»

REUTERS

Η πρώτη χερσαία επιχείρηση των IDF στην χώρα από τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006

 Αυτό που αρχικά ήταν εικασία γίνεται πλέον γεγονός: Ένας ολοκληρωμένος πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ φαίνεται να ξεκινάει, αν και ο Ισραηλινός στρατός κάνει λόγο για «στοχευμένη και περιορισμένη» εισβολή, με στόχο τις υποδομές της Χεζμπολάχ και όχι την κατάληψη.

Με το υπουργικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ να εγκρίνει την «επόμενη φάση» της σύγκρουσης, ξεκίνησε η χερσαία επιδρομή των Ισραηλινών στο νότιο Λίβανο, με το Τελ Αβίβ να στοχεύει σε ένα αποφασιστικό χτύπημα εναντίον της τρομοκρατικής ομάδας που για δεκαετίες απειλεί το εβραϊκό κράτος.

Παρά τα όσα υποστηρίζει το Ισραήλ, για περιορισμένη εισβολή, ο Ελάια Μαγκνιερ, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα τις Βρυξέλλες δηλώνει ότι η ισραηλινή δύναμη στα σύνορα με τον Λίβανο αυξάνεται σε μέγεθος και πιθανότατα σχεδιάζει να περικυκλώσει και να εξοντώσει τις ειδικές δυνάμεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, δύο μονάδες νότια και μία μονάδα βόρεια του ποταμού Λιτάνι.

«Δεν συμβαίνει αυτό που μας λένε οι Ισραηλινοί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, οι Ισραηλινοί έχουν προετοιμάσει τουλάχιστον 18 ταξιαρχίες.

«Άρα μιλάμε για 70.000 έως 100.000 στρατιώτες», δήλωσε ο Μάγκνιερ στο Al Jazeera.

Πρόκειται για την πρώτη χερσαία επιχείρηση των IDF στην χώρα από τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006.

ΗΠΑ: Η στρατιωτική πίεση μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένους υπολογισμούς,

Την ανησυχία τους εξέφρασαν και οι Αμερικανοί. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ σε ενημέρωση νωρίτερα σήμερα ανέφερε: Αναγνωρίζουμε ότι, κατά καιρούς, η στρατιωτική πίεση μπορεί να διευκολύνει τη διπλωματία. Αυτό είναι αλήθεια. Είναι επίσης αλήθεια ότι η στρατιωτική πίεση μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένους υπολογισμούς, και σε απρόβλεπτες συνέπειες».

Από την περιορισμένη εισβολή στην 18ετη κατοχή

Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στους Times of Israel υπενθύμισε ότι το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή του στο Λίβανο το 1982 ως «περιορισμένη» για να μετατραπεί τελικά σε 18ετή κατοχή του νότιου Λιβάνου.

Το χρονικό της εισβολής

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν «στοχευμένη και περιορισμένη» χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο εναντίον στόχων και υποδομών της Χεζμπολάχ σε  λιβανικά χωριά κατά μήκος των συνόρων, που αποτελούν άμεση απειλή για τις ισραηλινές πόλεις στην άλλη πλευρά

Η εκστρατεία, με το όνομα  «Βόρεια Βέλη», που ξεκίνησε με το σφυροκόπημα κατά των δυνάμεων της Χεζμπολάχ, θα συνεχιστεί «παράλληλα με τις μάχες στη Γάζα και σε άλλους τομείς» ανέφερε ο ισραηλινός στρατός που σημείωσε ότι επιχειρεί βάσει ενός «μεθοδικού σχεδίου που καθορίστηκε από το Γενικό Επιτελείο και τη Βόρεια Διοίκηση, για το οποίο οι στρατιώτες των IDF έχουν εκπαιδευτεί και προετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες».

Σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης τανκς των IDF εισήλθαν σε πολλά χωριά στο νότιο Λίβανο, συνεπικουρούμενα από δυνάμεις αέρος και πυροβολικού.

Η αντεπίθεση της Χεζμπολάχ

Παράλληλα, η Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση μετά τα μεσάνυχτα, λέγοντας ότι στόχευσε τις μετακινήσεις ισραηλινών στρατευμάτων κοντά στις λιβανέζικες συνοριακές πόλεις.

Συναγερμός προκλήθηκε επίσης στην περιοχή Meron του βόρειου Ισραήλ, καθώς πραγματοποιήθηκαν, περίπου 10 εκτοξεύσεις ρουκετών από το νότιο Λίβανο.

Νέοι βομβαρδισμοί κατά της Βηρυτού

Παράλληλα με την εισβολή, τεράστιες διαδοχικές εκρήξεις, τουλάχιστον οκτώ, ακούστηκαν σε όλη την πρωτεύουσα του Λιβάνου, με ένα τεράστιο σύννεφο καπνού μα καλύπτει την πόλη. Οι ισραηλινοί είχαν ενημερώσει με ανακοίνωση στα αραβικά, να εγκαταλείψουν   τρία κτίρια  στη Νταχίγια, που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Τα Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη συνέχισαν να πετούν πάνω από τα νότια προάστια της Βηρυτού, και μετά τους βομβαρδισμούς.

Τρεις νεκροί στην Δαμασκό

Επίθεση πραγματοποίησε το Ισραήλ και κατά της Δαμασκού, όπου τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και μία δημοσιογράφος.

Ανασυντάχθηκαν τα Λιβανικά στρατεύματα

Λίγο πριν την επέμβαση Λιβανέζικα στρατεύματα, ανασυντάχθηκαν, υποχωρώντας από τις θέσεις τους κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ κατά τουλάχιστον πέντε χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων.

naftemporiki.gr