Skip to main content

Λίβανος: ‘Οσα έμαθε, με σκληρό τρόπο το Ισραήλ, τρεις εισβολές μετά

REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Ενώ το Ισραήλ έχει πολύ ανώτερη αεροπορική ισχύ, οι ειδικοί λένε ότι οι μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν περισσότερες πιθανότητες έναντι των ισραηλινών στρατευμάτων στο έδαφος

Όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον Λίβανο τον Ιούλιο του 2006, δυσκολεύτηκαν από την πρώτη στιγμή. Για εβδομάδες, τα στρατεύματα έμειναν «κολλημένα» σε λιγότερο από ένα μίλι μέσα στο λιβανέζικο έδαφος. Τα ισραηλινά άρματα μάχης έπεφταν πάνω σε εκρηκτικά ή πυρπολούνταν από πυραύλους της Χεζμπολάχ: 121 Ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.

Η σύγκρουση των 34 ημερών, όταν η Χεζμπολάχ προχώρησε σε διασυνοριακή επιδρομή και αιχμαλώτισε δύο στρατιώτες, έληξε με τις δύο πλευρές να δηλώνουν νικήτριες, παρά τις οδυνηρές απώλειες.

«Ο ισραηλινός στρατός ήταν απροετοίμαστος για μια ολοκληρωμένη χερσαία επιχείρηση», δήλωσε στην Washington Post ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρ, ο οποίος ήταν τότε στην εξουσία.

Σε μια αυστηρή αξιολόγηση της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ, η διορισμένη από την κυβέρνηση Επιτροπή Winograd δήλωσε ότι η απόφαση για πόλεμο ήταν βιαστική και η επιχείρηση κακώς σχεδιασμένη. Υπήρχαν κενά στην πληροφόρηση, σύμφωνα με την Επιτροπή, και μια «χαμένη ευκαιρία» να δοθεί στη Χεζμπολάχ ένα πολύ βαρύτερο πλήγμα.

Ξεκίνησε η ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο -Σφυροκοπούν πάλι την Βηρυτό

Έχει λάβει υπόψιν τα διδάγματα του παρελθόντος

Τώρα, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια ακόμη χερσαία εισβολή, το στρατιωτικό κατεστημένο φαίνεται να έχει λάβει υπόψη του τα διδάγματα του παρελθόντος.

Τις τελευταίες 10 ημέρες, το Ισραήλ στόχευσε και ακρωτηρίασε την υλικοτεχνική υποδομή και τις επικοινωνίες της Χεζμπολάχ, κατέστρεψε βασικές αποθήκες όπλων και σκότωσε ανώτερους διοικητές της, συμπεριλαμβανομένου του μακροχρόνιου ηγέτη του κινήματος, Χασάν Νασράλα.
 
Οι επιθέσεις έχουν «ζαλίσει» την ισλαμική οργάνωση, ταπεινώνοντας μια ομάδα της οποίας ο λόγος ύπαρξης είναι να πολεμά το Ισραήλ. Αλλά είναι επίσης απόδειξη της πολυετούς προετοιμασίας του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής πληροφοριών, των στρατιωτικών ασκήσεων, των λεπτομερών σχεδίων μάχης και ενός πολυεπίπεδου συστήματος αεράμυνας.

Εάν ισραηλινά χερσαία στρατεύματα εισέλθουν στον Λίβανο, θα είναι η τέταρτη ισραηλινή εισβολή τα τελευταία 50 χρόνια. Κάθε φορά, το Ισραήλ προσπάθησε να απωθήσει τους εχθρούς μακριά από τα σύνορά του.

Το χρονικό των εισβολών που γέννησαν την Χεζμπολάχ

Η πρώτη εισβολή, το 1978, είχε σκοπό να απωθήσει τους Παλαιστίνιους μαχητές και να καταλάβει μια στενή λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων όπου είχαν καταφύγει  περίπου 100.000 Παλαιστίνιοι όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μετά την ή Νάκμπα (καταστροφή) κατά τον πόλεμο ανεξαρτησίας του Ισραήλ το 1948.

Αργότερα, η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης χρησιμοποίησε τον νότιο Λίβανο ως βάση επιχειρήσεων.

Μετά την πλήρη εισβολή του Ισραήλ το 1982, τα στρατεύματά του παρέμειναν σχεδόν επί δύο δεκαετίες. Η κατοχή βοήθησε στη γέννηση της Χεζμπολάχ, η οποία ιδρύθηκε με διακηρυγμένο στόχο την εκδίωξη των ισραηλινών δυνάμεων. Ο στρατός αναγκάστηκε τελικά να φύγει το 2000, με τη Χεζμπολάχ να εκτοξεύει ένα άγριο μπαράζ όλμων και πυραύλων καθώς οι στρατιώτες αποσύρονταν.

 2006: «Εξαντλήθηκαν» ο στόχοι

Ο πόλεμος του 2006 ήταν «ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι» δήλωσε ο Oded Eilam, πρώην ανώτερος αξιωματικός της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Mossad.

Το πρώτο ισραηλινό άρμα διέσχισε τα σύνορα λίγες ώρες αφότου η Χεζμπολάχ απήγαγε δύο στρατιώτες και σκότωσε άλλους τρεις κατά την διάρκεια περίπολου. Έπεσε πάνω σε νάρκη, με αποτέλεσμα άλλους 4 νεκρούς στρατιώτες.

Στην εναρκτήρια αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με τον Eilam, τα ισραηλινά αεροσκάφη κατάφεραν να βομβαρδίσουν 75 εκτοξευτές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε μια επιχείρηση που διήρκεσε μόλις 34 λεπτά. Αυτοί οι εκτοξευτές αποτελούσαν περίπου τα δύο τρίτα των δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Όμως, ο κατάλογος στρατηγικών στόχων, ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της πίεσης, εξαντλήθηκε μέσα σε λίγες ημέρες.

«Υποφέραμε από έλλειψη πληροφοριών», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι λειτουργείς στα τυφλά».

«Αρχίσαμε να εξαφανίζουμε κτίρια»

Μόνο όταν το Ισραήλ πραγματοποίησε μια εξοντωτική επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, ο πόλεμος άρχισε να αλλάζει. «Αυτό άλλαξε την πορεία της εμπλοκής», δήλωσε ο Eilam. «Αρχίσαμε πραγματικά να εξαφανίζουμε κτίρια – 20 έως 30 ορόφους. Ήταν ένα κύμα σοκ για τη Χεζμπολάχ».

«Τράπεζα» χιλιάδων στόχων

Από τότε, το Ισραήλ έχει βελτιώσει θεαματικά τις υπηρεσίες πληροφοριών του, δημιουργώντας μια τράπεζα χιλιάδων στόχων που μπορούν να χτυπηθούν σε κάθε πόλεμο, είπε. Μέχρι το 2011, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες είχαν ήδη χαρτογραφήσει 1.000 στόχους στο νότο, ανέφερε τότε η Washingot Post.

Μαθήματα και για την Χεζμπολάχ

Ωστόσο και Η Χεζμπολάχ πήρε  μαθήματα από το 2006, δήλωσε ο Πολ Σάλεμ, ειδικός του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής με έδρα τη Βηρυτό. Ο Νασράλα παραδέχτηκε λάθη μετά το τέλος του πολέμου, λέγοντας ότι δεν θα είχε εγκρίνει τη διασυνοριακή ενέδρα αν γνώριζε το επίπεδο της καταστροφής που θα ακολουθούσε.

«Κατά τη διάρκεια των 18 ετών που ακολούθησαν, προφανώς με μαζική υποστήριξη από το Ιράν, αύξησαν σε τεράστιο βαθμό την ικανότητα των πυραύλων τους και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τους, τις σήραγγες και τις άμυνές τους», δήλωσε ο Σάλεμ.

«Ανώτερη στο έδαφος η ισλαμική οργάνωση»

Χωρίς τους ηγέτες τους, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να δυσκολευτεί να αποκρούσει μια χερσαία εισβολή. Όμως, ενώ το Ισραήλ έχει πολύ ανώτερη αεροπορική ισχύ, οι ειδικοί λένε ότι οι μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν περισσότερες πιθανότητες έναντι των ισραηλινών στρατευμάτων στο έδαφος.

Η ομάδα έχει πολυετή εμπειρία μάχης στη Συρία, όπου οι μαχητές της συμμάχησαν με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ενάντια σε μια σειρά ανταρτών. Οι δυνάμεις της έχουν επίσης βαθιά γνώση του εδάφους στο νότιο Λίβανο, δίνοντάς τους ένα πλεονέκτημα έναντι του καλά εξοπλισμένου ισραηλινού στρατού.

 naftemporiki.gr