Skip to main content

Ξεκίνησε η ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο -Σφυροκοπούν πάλι την Βηρυτό

REUTERS

Πρόκειται για την πρώτη χερσαία επιχείρηση των IDF στην χώρα από τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006.

Ξεκίνησε η χερσαία επιδρομή των Ισραηλινών στο νότιο Λίβανο καθώς η σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ συνεχίζει να κλιμακώνεται, ανέφερε το AFP, το οποίο επικαλείται η Jerusalem Post.

Πρόκειται για την πρώτη χερσαία επιχείρηση των IDF στην χώρα από τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006.

Σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης όπως το Al-Jazeera και το MTV Lebanon  τανκς των IDF είχαν εισέλθει σε πολλά χωριά στο νότιο Λίβανο.

Ωστόσο, οι IDF δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει ή επιβεβαιώσει ότι έχει ξεκινήσει οποιαδήποτε τέτοια χερσαία εισβολή. 

Ο εκπρόσωπος του IDF Αντιναύαρχος Daniel Hagari κάλεσε τους Ισραηλινούς να μην δημοσιεύουν κινήσεις στρατευμάτων, ενώ κάνει λόγο για «πολλές αναφορές και φήμες για δραστηριότητα των IDF στα σύνορα του Λιβάνου».

Στόχος οι υποδομές της Χεζμπολάχ

«Μας ενημέρωσαν ότι διεξάγουν αυτήν τη στιγμή,  περιορισμένες επιχειρήσεις που στοχεύουν τις υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ στον Τύπο τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αντεπίθεση»

Παράλληλα, η Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση μετά τα μεσάνυχτα, λέγοντας ότι στόχευσε τις μετακινήσεις ισραηλινών στρατευμάτων κοντά στις λιβανέζικες συνοριακές πόλεις

Διαδοχικές εκρήξεις στη Βηρυτό

Εντωμεταξύ, ο Ισραηλινός Στρατός μετά την προειδοποίηση προς τους αμάχους να εγκαταλείψουν τρία κτίρια  στη Νταχίγια, το νότιο προάστιο της Βηρυτού που δέχεται συνεχές σφυροκόπημα καθώς θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ, ξεκίνησε βομβαρδισμό της περιοχής.

Τεράστιες διαδοχικές εκρήξεις ακούστηκαν σε όλη την πρωτεύουσα του Λιβάνου, ανέφεραν μάρτυρες στο Reuters, με ένα τεράστιο σύννεφο καπνού μα καλύπτει την πόλη.

Η εξέλιξη έρχεται μετά από ενημέρωση των ΗΠΑ, ότι σκοπεύει να ξεκινήσει μια περιορισμένη χερσαία επιχείρηση στο Λίβανο που θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός ωρών, όπως επιβεβαίωσε τη Δευτέρα Αμερικανός αξιωματούχος στο CBS. Άλλες ειδησεογραφικές πηγές ανέφεραν ότι μια ισραηλινή εισβολή θα μπορούσε να έρθει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στις 9 το βράδυ της Δευτέρας, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) χαρακτήρισαν «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» μία ολόκληρη περιοχή   κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, η οποία περιλαμβάνει τρεις κοινότητες.

Ανασυντάσσονται τα Λιβανικά στρατεύματα

Επίσης, Λιβανέζικα στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από θέσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ σε τουλάχιστον πέντε χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων, δήλωσε στο Reuters μια λιβανική πηγή ασφαλείας. στα νότια σύνορα της χώρας, αναφέρουν κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών και πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Λιβανέζικος στρατός «επανατοποθετεί και ανασυντάσσει δυνάμεις» στα νότια σύνορα μετά τις απειλές για ισραηλινή εισβολή εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ,  ανέφερε αξιωματούχος του στρατού, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Κομάντος στα τούνελ

Οι επιδρομές περιλαμβάνουν και επιχειρήσεις σε σήραγγες της Χεζμπολάχ οι οποίες είχαν διανοιχθεί κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ισραηλινοί καταδρομείς φέρεται επίσης να έχουν ήδη διεισδύσει στο λιβανέζικο έδαφος, στοχεύοντας θέσεις της Χεζμπολάχ ώστε να καταστρέψουν θέσεις της οργάνωσης στην περιοχή.

Το κείμενο ανανεώνεται