Skip to main content

«Απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» κήρυξε το Ισραήλ τα σύνορα με τον Λίβανο

REUTERS/Jim Urquhart

Οι ενδείξεις ότι η επιχείρηση του Ισραήλ είναι κάτι περισσότερο από επικείμενη πυκνώνουν δραματικά.

Προ των πυλών είναι οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο.

Στις 9 το βράδυ της Δευτέρας, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) κήρυξαν «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» μία ολόκληρη περιοχή (φωτογραφία) κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, σε μια εξέλιξη που ενισχύει προηγηθείσες αναφορές για επικείμενη χερσαία επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων κατά της Χεζμπολάχ, μέσα στο έδαφος του Λιβάνου.

Η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης, Όρι Γκόρντιν. «Ο ισραηλινός στρατός διευκρινίζει ότι η είσοδος σε αυτήν την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά», αναφέρεται στην εντολή του υποστράτηγου.

Οι κοινότητες Μετουλά, Μισγκάβ Αμ, Κφαρ Γκιλαντί που συγκροτούν την απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Πηγή: IDF

Αποσύρονται τα στρατεύματα του Λιβάνου

Σχεδόν ταυτόχρονα, πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου ανέφερε στο Reuters ότι λιβανέζικα στρατεύματα εθεάθησαν να αποσύρονται από αρκετές θέσεις τους στα νότια σύνορα της χώρας. Εκπρόσωπος του λιβανέζικου στρατού δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε τις αναφορές.

Οι ενδείξεις ότι η επιχείρηση του Ισραήλ είναι κάτι περισσότερο από επικείμενη πυκνώνουν δραματικά τις τελευταίες ώρες.

Η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή, εκτιμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες βάσει των παρατηρήσεων που έχουν κάνει επί των θέσεων των ισραηλινών στρατευμάτων, εκτιμούσε αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας ανωνύμως στο Reuters.

Μάλιστα το απόγευμα τςη Δευτέρας, το Associated Press, επικαλούμενο δύο αμερικανούς αξιωματούχους, μετέδιδε ότι το Ισραήλ έχει ήδη εξαπολύσει μικρές, στοχευμένες επιδρομές στα σύνορα του Λιβάνου ενώ σχεδιάζεται η μεγαλύτερη, χερσαία επέμβαση.

Επιβεβαιώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διά του εκπροσώπου του Μάθιου Μίλερ, επιβεβαίωνε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες «για μια σειρά επιχειρήσεων».

Ο κ. Μίλερ δήλωσε ότι το Ισραήλ μετέφερε στην Ουάσινγκτον την πληροφορία  ότι το βράδυ της Δευτέρας διεξάγονταν «περιορισμένες επιχειρήσεις εναντίον υποδομών της Χεζμπολάχ» κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

«Μας έχουν ενημερώσει για μια σειρά από επιχειρήσεις, γνωρίζουμε τις πληροφορίες για χερσαίες επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή μάς είπαν ότι πρόκειται για περιορισμένες επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στην υποδομή της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα, αλλά είμαστε σε συνεχείς συνομιλίες μαζί τους για το θέμα», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους.

«Μικρότερη» από το 2006

Αξιωματούχος που περιγράφει την σκοπούμενη επιχείριση στην Washington Post, αναφέρει ότι αυτή πρόκειται να είναι μικρότερη από τον πόλεμο του Ισραήλ ενάντια στη Χεζμπολάχ το 2006 και να είναι εστιασμένη στην προστασία των πληθυσμών που ζούν στα σύνορα.

Μέχρι στιγμής φαίνεται, ότι επιχειρήσεις αφορούν στη συγκέντρωση πληροφοριών καθώς και σε προπαρασκευαστικές ενέργειες πριν από την -εικαζόμενη ως βέβαιη- ευρύτερη χερσαία εισβολή.

Κομάντος στα τούνελ

Οι επιδρομές περιλαμβάνουν και επιχειρήσεις σε σήραγγες της Χεζμπολάχ οι οποίες είχαν διανοιχθεί κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ισραηλινοί καταδρομείς φέρεται επίσης να έχουν ήδη διεισδύσει στο λιβανέζικο έδαφος, στοχεύοντας θέσεις της Χεζμπολάχ ώστε να καταστρέψουν θέσεις της οργάνωσης στην περιοχή.

Γκάλαντ: Η επόμενη φάση ξεκινά σύντομα

Τέλος, το απόγευμα της Δευτέρας, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ δήλωνε ότι η επόμενη φάση του πολέμου στον Λίβανο «επρόκειτο να ξεκινήσει σύντομα».

«Το επόμενο στάδιο στον πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα», είπε ο Γκάλαντ που περιγράφοντας αυτήν την «επόμενη φάση» δήλωσε ότι θα συμβάλει στην επίτευξη του στρατιωτικού στόχου του Τελ Αβίβ, της επιστροφής δηλαδή των κατοίκων σε βόρειες περιοχές του Ισραήλ, οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους λόγω των εχθροπαραξιών με την Χεζμπολάχ.