Skip to main content

ΟΗΕ: Τα δύο τρίτα των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές

(REUTERS/Mohammed Salem)

Με βάση φωτογραφίες πολύ υψηλής ευκρίνειας που περισυλλέγησαν την 3η και 6η Σεπτεμβρίου

Το Δορυφορικό Κέντρο του ΟΗΕ (Unosat) σημείωσε πως τα δύο τρίτα των κτιρίων στην Λωρίδα της Γάζας είτε είναι κατεστραμμένα είτε έχουν υποστεί ζημιές.

Ειδικότερα, με βάση φωτογραφίες πολύ υψηλής ευκρίνειας που περισυλλέγησαν την 3η και 6η Σεπτεμβρίου φαίνεται μια σαφής επιδείνωση της κατάστασης σε αυτόν τον τομέα.

Αυτή η ανάλυση «δείχνει ότι τα δύο τρίτα του συνόλου των υποδομών στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές», επισημαίνει το Unosat, το οποίο στεγάζεται στη Γενεύη, στο Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και την Έρευνα (Unitar).

Αυτές οι «υποδομές» περιλαμβάνουν κάθε είδους κατασκευές.

163.778 υποδομές

«Το 66% αυτών των κτιρίων που καταστράφηκαν στη Λωρίδα της Γάζας ισοδυναμεί με ένα σύνολο 163.778 υποδομών», διευκρίνισε.

Η προηγούμενη εκτίμηση, που βασιζόταν σε φωτογραφίες οι οποίες χρονολογούνταν από τις αρχές Ιουλίου, καθόριζε πως το 63% των «υποδομών» του παλαιστινιακού θύλακα είχε πληγεί.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, «52.564 «υποδομές» έχουν καταστραφεί, 18.913 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 35.591 έχουν «πιθανώς» υποστεί ζημιές και 56.710 έχουν «μετρίως πληγεί».

Η πόλη της Γάζας έχει κυρίως πληγεί, με 36.611 «υποδομές» κατεστραμμένες, προσθέτει το Unosat στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP