Skip to main content

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε για πρώτη φορά επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο Noor κατά του Ισραήλ

REUTERS/Avi Ohayon/File Photo

Ποιος ήταν ο στόχος της επίθεσης κατά του Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε για πρώτη φορά επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο Noor εναντίον του Ισραήλ.

Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar, στόχος της επίθεσης ήταν το κιμπούτς Κφαρ Γκιλαντί στο βόρειο Ισραήλ.

Οι ιρανικής κατασκευής βαλλιστικοί πύραυλοι Noor χρησιμοποιούνται κυρίως εναντίον πλοίων, όπως σημειώνει το ΑΠΕ.

Η στρατιωτική δύναμη και το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ σε καμία περίπτωση δεν έχει τη δύναμη του ισραηλινού στρατού, αλλά είναι πιο ισχυρή από τον στρατό του Λιβάνου, με ένα αξιοσημείωτο οπλοστάσιο και με τη δυνατότητα να πλήξει το Ισραήλ σε κάθε γωνιά του.

Λαμβάνει όπλα και χρήματα από το Ιράν – που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως τα τελευταία χρόνια, εκτιμούν οι ΗΠΑ.Υπολογίζεται ότι έχει στη διάθεσή της πάνω από 150.000 ρουκέτες και πυραύλους. Αυτά κυμαίνονται από μη κατευθυνόμενους πυραύλους πυροβολικού έως κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας.

Τα βασικά μοντέλα στο οπλοστάσιό τους περιλαμβάνουν ιρανικής κατασκευής πυραύλους Raad, Fajr και Zilzal, καθώς και πύραυλους Katyusha ρωσικής κατασκευής.

Η Χεζμπολάχ έχει επίσης βελτιώσει τις δυνατότητές της με την εκ των υστέρων τοποθέτηση μη κατευθυνόμενων ρουκετών με συστήματα καθοδήγησης ακριβείας, αυξάνοντας σημαντικά το επίπεδο απειλής για το Ισραήλ.

Η ομάδα διαθέτει προηγμένους αντιαρματικούς πυραύλους, όπως τους ρωσικής κατασκευής Kornet και τον ιρανικό Toophan, μια αντίστροφη μηχανική έκδοση του αμερικανικού πυραύλου TOW. Αυτοί έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί ενάντια στα ισραηλινά τεθωρακισμένα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πολέμου του Λιβάνου το 2006.

Επιπλέον έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς πυραύλους εδάφους-αέρος και ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υποδεικνύοντας κάποιο επίπεδο ικανότητας εναέριας άμυνας.