Skip to main content

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για επικείμενη χερσαία εισβολή στον Λίβανο

Ισραηλινά τεθωρακισμένα στα βόρεια σύνορα της χώρας. REUTERS/Ayal Margolin

Δηλώσεις αμερικανού αξιωματούχου στην Washington Post

Το Ισραήλ έχει ήδη ενημερώσει τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζει περιορισμένη χερσαία εισβολή στον Λίβανο, η οποία μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή.

Την πληροφορία μεταδίδει η Washington Post, επικαλούμενη Αμερικανό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται.

Η επιχείρηση πρόκειται να είναι μικρότερη από τον πόλεμο του Ισραήλ ενάντια στη Χεζμπολάχ το 2006 και να είναι εστιασμένη στην προστασία των πληθυσμών που ζούν στα σύνορα, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Νωρίτερα, WalI Street Journal και CNN μετέδωσαν ότι οι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ ξεκίνησαν μικρές, στοχευμένες επιδρομές μέσα στον νότιο Λίβανο.

Οι επιχειρήσεις αφορούν στη συγκέντρωση πληροφοριών καθώς και σε προπαρασκευαστικές  ενέργειες πριν από μία πιθανώς ευρύτερη χερσαία εισβολή, σημειώνουν πηγές με γνώση του θέματος.

Οι επιδρομές περιλαμβάνουν και επιχειρήσεις σε σήραγγες της Χεζμπολάχ που είχαν σκαφεί κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Οπως αναφέρει το CNN, Ισραηλινοί καταδρομείς διείσδυσαν στο λιβανέζικο έδαφος, στοχεύοντας θέσεις της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα για να συλλέξουν πληροφορίες και να καταστρέψουν θέσεις της οργάνωσης στην περιοχή, δήλωσαν οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Γκάλαντ: Η επόμενη φάση του πολέμου ξεκινά σύντομα

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε, σχετικά ερωτηθείς, να σχολιάσει, αλλά το απόγευμα της Δευτέρας, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωνε ότι η επόμενη φάση του πολέμου στον Λίβανο πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα

«Το επόμενο στάδιο στον πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα», είπε συγκεκριμένα ο Γκάλαντ σε συνάντηση που είχε με αρχηγούς τοπικών συμβουλίων στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Πρόσθεσε επίσης ότι η επόμενη φάση θα συμβάλει στην επίτευξη του πολεμικού στόχου, της επιστροφής δηλαδή των κατοίκων σε βόρειες περιοχές του Ισραήλ, οι οποίοι που είχαν απομακρθυνθεί από τα σπίτια τους λόγω των εχθροπαραξιών με την Χεζμπολάχ.