Skip to main content

Επιδρομές μέσα στον Λίβανο και έφοδο σε σήραγγες της Χεζμπολάχ ξεκίνησαν ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ

Προπαρασκευαστικές ενέργειες πριν από μία πιθανώς ευρύτερη χερσαία επιχείρηση

Οι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ ξεκίνησαν μικρές, στοχευμένες επιδρομές μέσα στον νότιο Λίβανο.

Οι επιχειρήσεις, όπως μεταδίδουν WalI Street Journal και CNN, αφορούν στη συγκέντρωση πληροφοριών καθώς και σε προπαρασκευαστικές  ενέργειες πριν από μία πιθανώς ευρύτερη χερσαία εισβολή, σημειώνουν πηγές με γνώση του θέματος.

Οι επιδρομές περιλαμβάνουν και επιχειρήσεις σε σήραγγες της Χεζμπολάχ που είχαν σκαφεί κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Οπως αναφέρει το CNN, Ισραηλινοί καταδρομείς διείσδυσαν στο λιβανέζικο έδαφος, στοχεύοντας θέσεις της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα για να συλλέξουν πληροφορίες και να καταστρέψουν θέσεις της οργάνωσης στην περιοχή, δήλωσαν οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε σε σχετικό αίτημα να σχολιάσει.

Οι εν λόγω επιδρομές συνιστούν την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι το Ισραήλ θέτει τις βάσεις για μια σημαντική χερσαία εισβολή στον Λίβανο, αν και η ισραηλινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, δήλωσε ότι η χώρα είναι «έτοιμη να στείλει στρατό νότια του ποταμού Λιτάνι», προκειμένου να αποχωρήσουν οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ έχει θέσει ως όρο για την κατάπαυση του πυρός να μεταφερθούν οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ βόρεια του ποταμού Λιτάνι, ώστε να απομακρυνθούν από τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Επίσκεψη Γκάλαντ στα βόρεια σύνορα

Ότι η χερσαία επιχείρηση είναι επικείμενη, επιβεβαιώνεται όλο και πιο έντονα και από την πλευρά του Ισραήλ, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος απέφυγε πάντως να δώσει λεπτομέρειες για τη χρονική στιγμή και την έκτασή της.

Όπως μεταδίδει το BBC, o υπουργός Άμυνας του Ισραήλ επισκέφτηκε τα βόρεια σύνορα της χώρας και συνομίλησε με στρατιώτες που έχουν σταθμεύσει εκεί, προκειμένου να στείλει μήνυμα ότι «θα χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο», προκειμένου να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι κάτοικοι στο βόρειο τμήμα της χώρας με ασφάλεια.

«Η εξουδετέρωση του Νασράλα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Αλλά δεν είναι τα πάντα», σχολίασε, προσθέτοντας: «Θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε και εάν κάποιος στην άλλη πλευρά δεν έχει καταλάβει τι εννοούμε, εννοούμε πραγματικά όλες».

Απευθυνόμενος στους στρατιώτες, σημείωσε πως «είστε μέρος αυτής της προσπάθειας και έχουμε εμπιστοσύνη σε εσάς ότι μπορείτε να πετύχετε τα πάντα».

Συνέχισε δε διαμηνύοντας πως «ό,τι χρειαστεί να γίνει θα γίνει. Θα χρησιμοποιήσουμε δυνάμεις από αέρα, θάλασσα και ξηρά».