Skip to main content

Ελβετία – Ιταλία: Γιατί επαναχάραξαν τα μεταξύ τους σύνορα

Η Ελβετία ενέκρινε επίσημα τη συμφωνία για την αλλαγή την Παρασκευή, αλλά η Ιταλία δεν έχει κάνει ακόμη το ίδιο, καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

 Ελβετία και Ιταλία επαναχάραξαν μέρος των συνόρων τους στις Άλπεις καθώς οι παγετώνες λιώνουν, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Μέρος της περιοχής που επηρεάζεται βρίσκεται στην περιοχή κάτω από το Matterhorn, ένα από τα ψηλότερα βουνά της Ευρώπης, κοντά σε πολλά δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα.

Μεγάλα τμήματα των ελβετοϊταλικών συνόρων καθορίζονται από κορυφογραμμές παγετώνων, αλλά το λιώσιμο των πάγων έχει προκαλέσει τη μετατόπιση των φυσικών ορίων, με αποτέλεσμα και οι δύο χώρες να επιχειρούν «διόρθωση».  

Πρόκειται για μια συμφωνία που καταρτίστηκε από κοινή ελβετο-ιταλική επιτροπή τον Μάιο του 2023.

Η Ελβετία ενέκρινε επίσημα τη συμφωνία για την αλλαγή την Παρασκευή, αλλά η Ιταλία δεν έχει κάνει ακόμη το ίδιο, καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο έδειξαν ότι οι παγετώνες της Ελβετίας έχασαν το 4% του όγκου τους το 2023, η δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια που έχει σημειωθεί ποτέ μετά το ρεκόρ τήξης του 2022, που έφτασε το 6%.

Ετήσια έκθεση που εκδίδεται κάθε χρόνο από το Ελβετικό Δίκτυο Παρακολούθησης Παγετώνων (Glamos), απέδωσε τις απώλειες ρεκόρ στα διαδοχικά πολύ ζεστά καλοκαίρια και στις πολύ χαμηλές χιονοπτώσεις του χειμώνα του 2022. Οι ερευνητές λένε ότι αν συνεχιστούν αυτά τα καιρικά φαινόμενα, η τήξη των παγετώνων θα επιταχυνθεί.

Σύμφωνα με τα οικονομικά συμφέροντα

Την Παρασκευή, η Ελβετία δήλωσε ότι τα επανακαθορισμένα σύνορα διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τα οικονομικά συμφέροντα και των δύο μερών.

Η αποσαφήνιση των συνόρων θα βοηθήσει τις δύο χώρες να καθορίσουν ποια είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση συγκεκριμένων φυσικών περιοχών.

Τα σύνορα Ελβετίας-Ιταλίας θα αλλάξουν στην περιοχή του Plateau Rosa, του καταφυγίου Carrel και του Gobba di Rollin – όλα βρίσκονται κοντά στο Matterhorn και σε δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα, όπως το Zermatt.

Οι ακριβείς αλλαγές των συνόρων που θα εφαρμοστούν και η συμφωνία θα δημοσιευθεί μόλις υπογραφεί και από τις δύο χώρες.

naftemporiki.gr