Skip to main content

Ισραήλ: Επιβεβαιώνει ο Γκάλαντ ότι επίκειται χερσαία εισβολή στον Λίβανο

(REUTERS/Kevin Lamarque)

«Ό,τι χρειαστεί να γίνει θα γίνει. Θα χρησιμοποιήσομε δυνάμεις από αέρα, θάλασσα και ξηρά», διεμήνυσε

Επιβεβαιώνει ο Γιόαβ Γκάλαντ ότι επίκειται και χερσαία εισβολή στον Λίβανο, αποφεύγοντας να δώσει πάντως λεπτομέρειες για τη χρονική στιγμή και την έκτασή της.

Όπως μεταδίδει το BBC, o υπουργός Άμυνας του Ισραήλ επισκέφτηκε τα βόρεια σύνορα της χώρας και συνομίλησε με στρατιώτες που έχουν σταθμεύσει εκεί, προκειμένου να στείλει μήνυμα ότι «θα χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο», προκειμένου να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι κάτοικοι στο βόρειο τμήμα της χώρας με ασφάλεια.

«Η εξουδετέρωση του Νασράλα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Αλλά δεν είναι τα πάντα», σχολίασε προσθέτοντας: «Θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε και εάν κάποιος στην άλλη πλευρά δεν έχει καταλάβει τι εννοούμε, εννοούμε πραγματικά όλες».

Απευθυνόμενος στους στρατιώτες, σημείωσε πως «είστε μέρος αυτής της προσπάθειας και έχουμε εμπιστοσύνη σε εσάς ότι μπορείτε να πετύχετε τα πάντα». Συνέχισε δε διαμηνύοντας πως «ό,τι χρειαστεί να γίνει θα γίνει. Θα χρησιμοποιήσομε δυνάμεις από αέρα, θάλασσα και ξηρά».

Ετοιμάζεται ο Λίβανος, προειδοποιεί με αντίποινα το Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, τόνισε πως είναι «έτοιμος να στείλει στρατό νότια του ποταμού Λιτάνι», προκειμένου να αποχωρήσουν οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ.

Μήνυμα ότι θα προβεί σε αντίποινα για τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα έστειλε νωρίτερα η Τεχεράνη. «Το Ιράν δεν αφήσει τις εγκληματικές ενέργειες του Ισραήλ αναπάντητες», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του Ιρανικού ΥΠΕΞ, Νάσερ Καναάνι, αναφερόμενος στη δολοφονία τόσο του Νασράλα όσο και του αναπληρωτή διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, στην αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό.

Ο Αμπάς Νιφορουσάν, διοικητής των ειδικών δυνάμεων Quds (του βραχίονα που αναλαμβάνει τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό), σκοτώθηκε στην ίδια επίθεση της περασμένης Παρασκευής, στην οποία έπεσε νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Από εκείνη την ημέρα όλοι περιμένουν να δουν πώς θα απαντήσει το Ιράν.