Skip to main content

Μπόρις Τζόνσον: Ο Μακρόν προσπάθησε να με τιμωρήσει για το Brexit

«Αληθινός μπελάς» ο Μακρόν κατά τον Μπόρις Τζόνσον

Ο Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να κάνει τη Βρετανία να υποφέρει για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέει σε δραματικούς τόνους ο Μπόρις Τζόνσον σε νέο βιβλίο του.

Στο τελευταίο απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του «Unleashed», ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι «εξοπλίζει» την παράτυπη μετανάστευση για να υπονομεύσει το Brexit.

Είπε ότι ο Μακρόν φαινόταν έτοιμος να κάνει τα στραβά μάτια σε συμμορίες που διακινούν λαθραία ανθρώπους στη Μάγχη και υποστήριξε ότι ο Γάλλος ηγέτης θεωρεί το Brexit ως «ένα φοβερό σνομπάρισμα για την ΕΕ και την άποψή του για τον κόσμο».

Επέβαλε μια «τιμωρητική τακτική», αφήνοντας τον ίδιο τον Τζόνσον σε «απελπισία».

Οι δύο ηγέτες είχαν μια παγωμένη σχέση όταν ο Τζόνσον ήταν στην εξουσία, με έντονες διαφωνίες για το Brexit, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα αλιευτικά δικαιώματα μεταξύ άλλων θεμάτων. Ο Μακρόν στάθηκε ενάντια σε μια επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας της Βρετανίας μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σε άλλο σημείο των απομνημονεύσεών του, ο Τζόνσον γράφει ότι ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δοκίμασε μια προσέγγιση «μαστιγίου και καρότου» για να σταματήσει τον Τζόνσον να υποστηρίξει την υπόθεση του Brexit.

Ο Κάμερον πρόσφερε στον Τζόνσον μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο εάν υποστήριζε το B-Remain – και στη συνέχεια απείλησε να «με εξαφανίσει για πάντα» εάν ο Τζόνσον επέλεγε τον αντίθετο δρόμο.