Skip to main content

Ξεκινά η δίκη κατά της Μαρίν Λεπέν για υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ

REUTERS/Yara Nardi/File Photo

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο τότε πρόεδρος και πατέρας της Μαρίν, Ζαν Μαρί Λεπέν

Μια μεγάλη δίκη που μπορεί να κρίνει ακόμη και το  πολιτικό μέλλον της Μαρίν Λεπέν ξεκίνησε σήμερα στο Παρίσι, καθώς η επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης  κατηγορείται μαζί με άλλα 26 στελέχη του κόμματος για υπεξαίρεση  ευρωπαϊκών κονδυλίων, ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κατηγορία αφορά τη χρησιμοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για πλασματικές θέσεις εργασίας για δήθεν βοηθούς των ευρωβουλευτών του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο μεταξύ 2004 και 2016, προκειμένου να πληρώνονται κομματικά στελέχη στη Γαλλία.

Την περίοδο εκείνη το ακροδεξιό κόμμα ονομαζόταν «Εθνικό Μέτωπο» και μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο τότε πρόεδρος και πατέρας της Μαρίν, Ζαν Μαρί Λεπέν.

Η απόφαση στη δίκη αναμένεται στις 30 Νοεμβρίου. Αν κριθούν ένοχοι, η Μαρίν Λεπέν και οι συγκατηγορούμενοί της κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως 10 ετών ,πρόστιμο μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ και αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων από πέντε έως δέκα χρόνια. Προσωπικά για την Μαρίν Λεπέν θα της έκοβε το δρόμο για να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2027.

Ο Αλεξάντρ Βαρό, δικηγόρος και ευρωβουλευτής της Λεπέν, χαρακτήρισε «παράλογη» την άσκηση δίωξης. «Όλα αυτά είναι απολύτως παράλογα, είναι ένα πολιτικό κόμμα που έχει κάνει μόνο πολιτική, δεν υπάρχει ούτε ένα σεντ που να έχει μπει στην τσέπη ενός ευρωβουλευτή ή ενός κοινοβουλευτικού βοηθού », είπε ο Βαρό στο RTL.

Όσο για τη Μαρίν Λεπέν, o Βαρό φάνηκε  πολύ ήρεμος η για το αποτέλεσμα αυτής της δίκης. «Είναι απολύτως πεπεισμένη ότι θα αθωωθεί», τόνισε ο ευρωβουλευτής της Εθνικής Συσπείρωσης.

Η νομική διεκπεραίωση των καταγγελιών έρχεται σε μια περίοδο που η Εθνική Συσπείρωση είναι ισχυρότερη από ποτέ. Οι ακροδεξιοί εθνικιστές κατέληξαν στην τρίτη θέση στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, αλλά φαίνεται ότι μπορούν να ασκήσουν μεγάλη επιρροή στη νεοσύστατη κεντροδεξιά κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ.