Skip to main content

Κυπριακό: «Ναι» Ερσίν Τατάρ σε συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη

«Παράθυρο» να καθίσον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι 4+1 

Θετικός στον να συναντηθεί άτυπα με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη εμφανίστηκε ο Τουρκοκύπριος Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικά αλλά και κυπριακά μέσα, ο Τατάρ κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 79ης  Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είπε «ναι» στο να καθίσει -άτυπα- στο ίδιο τραπέζι με τον Νίκo Χριστοδουλίδη έπειτα από παρότρυνση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτερες, για το Κυπριακό, το οποίο φέρεται να κλειδώνει τον Οκτώβριο.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε ίσως να ανοίξει τον δρόμο και σε μία συνάντηση σε σύνθεση 4+1 δηλαδή Κύπρος, Τουρκία, Ελλάδα, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, υπό την «ομπρέλα» του ΟΗΕ.

Η απάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη

Από την άλλη πλευρά ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ διαμηνύει ότι ήταν ξεκάθαρο στη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την τουρκική πλευρά.

Στη συνέντευξη που έδωσε, λίγο πριν την αναχώρησή του από τη Νέα Υόρκη, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως «τόσο ο Γενικός Γραμματέας όσο και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν ακριβώς την ίδια προσέγγιση με εμάς, ότι δηλαδή, δεν τίθεται θέμα επανέναρξης των συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού εκτός του καθορισμένου, από το ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας πλαισίου».

Πρόσθεσε επίσης η Κύπρος  απάντησε θετικά και σε κάθε βολιδοσκόπηση που της έχει γίνει.

«Όπως επίσης έχουμε απαντήσει θετικά σε όλες τις πιθανές ημερομηνίες που μας έχουν προταθεί για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιος είναι ο στόχος μας μέσα από τις διαπραγματεύσεις, ξέρουμε τι επιδιώκουμε και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, όχι μόνο στην επιχειρηματολογία μας αλλά και στα οφέλη που δύναται να προκύψουν για όλους τους εμπλεκόμενους μέσα από την επίλυση του Κυπριακού στη βάση πάντα, επαναλαμβάνω, του συμφωνημένου πλαισίου», δήλωσε.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ακόμα ότι πως «αυτή τη στιγμή, αναμένουμε να ενημερωθούμε μέσω των Ηνωμένων Εθνών, για την απάντηση της τουρκικής πλευράς στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα για ενδεχόμενη συνάντηση εντός Οκτωβρίου, η οποία ευελπιστούμε να πραγματοποιηθεί».

Η στάση της Ελλάδας

Η αίσθηση της Αθήνας είναι ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία και να καθίσουν τα εμπλεκόμενα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου και η κυβέρνηση βρίσκεται σε επίπεδο ετοιμότητας, εφόσον αυτό θεωρηθεί σκόπιμο, για να συμβάλει στο πλαίσιο του διαλόγου.

Πάντως, η σχετικά καλή κατανόηση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι κάτι το οποίο θα συμβάλει θετικά, εκτιμά η Αθήνα.

Φυσικά, πάγια θέση της Ελλάδας είναι πως η λύση του Κυπριακού ζητήματος οφείλει να είναι εντός του πλαισίου των αποφάσεων του ΣΑ ΟΗΕ.

Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, «απαντώντας» και στην προκλητική δήλωση Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους, «επαναβεβαιώνω τη δέσμευση όσον αφορά στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και σε λύση στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει αποδεκτή».