Skip to main content

Η γαλλική Naval Group θα πουλήσει 4 υποβρύχια στην Ολλανδία

Φωτ. αρχείου.

Το πρόγραμμα αντικατάστασης των ολλανδικών υποβρυχίων είναι μέρος ενός μεγαλύτερου έργου στην Ολλανδία

Σύμβαση για την πώληση τεσσάρων πολεμικών υποβρυχίων υπογράφει σήμερα η γαλλική Naval Group με το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας.

Πρόκειται για τέσσερα υποβρύχια της κλάσης Barracuda, συνολικής αξίας 5,65 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζονται να αντικαταστήσουν ισάριθμα ολλανδικά υποβρύχια που είναι σε υπηρεσία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το πρώτο από τα τέσσερα υποβρύχια κλάσης Walrus έχει ήδη αποσυρθεί από την υπηρεσία τον Οκτώβριο του 2023. Η διάρκεια ζωής ενός υποβρυχίου είναι κατά μέσο όρο 25 έως 30 χρόνια.

Σύμφωνα με τη Naval Group, «το υποβρύχιο τύπου Barracuda είναι εξαιρετικά αθόρυβο, ισχυρό, ευέλικτο, διακριτικό και ανθεκτικό, ενώ μπορεί να επιχειρεί κάτω από το νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα». Αυτό ταιριάζει με τις ανάγκες της Ολλανδίας, η οποία πρέπει να προστατεύει τις υποδομές και τις θαλάσσιες διαδρομές, αλλά και να υπερασπίζεται τα υπερπόντια εδάφη.

Ο γαλλικός όμιλος έχει δεσμευτεί να παραδώσει τα δύο πρώτα υποβρύχια Orka και Zwaardvis 10 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης. Τα άλλα δύο υποβρύχια -Barracuda και Tijgerhaai- θα παραδοθούν ως τα τέλη του 2039. Τα υποβρύχια αυτά μπορούν να μεταφέρουν αμερικανικούς πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ καθώς και τορπίλες.

«Γερμανική σφήνα»

Για να υπογραφεί αυτή η σύμβαση, η γαλλική Naval Group χρειάστηκε να ξεπεραστεί δικαστική παρέμβαση στην Ολλανδία του γερμανικού ομίλου TKMS (ThyssenKrupp Marine Systems), που μετείχε επίσης στον σχετικό διαγωνισμό. Πράγμα που έγινε στα τέλη Ιουλίου.

Ο γαλλικός όμιλος και το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας έπρεπε επίσης να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη θέση της ολλανδικής βιομηχανίας σε αυτό το πρόγραμμα. Υπεγράφη στις 10 Σεπτεμβρίου μεταξύ της ολλανδικής κυβέρνησης και της Naval Group.

Το πρόγραμμα αντικατάστασης των ολλανδικών υποβρυχίων είναι μέρος ενός μεγαλύτερου έργου στην Ολλανδία, το οποίο σκοπεύει να ανανεώσει σχεδόν ολόκληρο τον πολεμικό στόλο της χώρας – δηλαδή περισσότερα από 20 πλοία, με μια εκτιμώμενη επένδυση άνω των 11 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Naval Group θα συνεργαστεί για 20 χρόνια με πολλές ολλανδικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του ναυπηγείου Royal IHC το οποίο θα κατασκευάζει υποβρύχια, αλλά και βασικά ερευνητικά ινστιτούτα. Η συντήρηση των υποβρυχίων θα προσφέρει επίσης στις ολλανδικές εταιρείες την ευκαιρία να ενταχθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group.

Η συμφωνία περιέχει σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας που περιλαμβάνει ολλανδικές βιομηχανίες και ερευνητικά ιδρύματα, με στόχο την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ολλανδίας. «Υπάρχουν πολλές ολλανδικές εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο Royal IHC, Thales… Έχουμε ένα ολόκληρο περιβάλλον ολλανδικών εταιρειών», αναφέρει η Naval Group.