Skip to main content

Χεζμπολάχ: Ο Χασέμ Σαφιεντίν διάδοχος του Νασράλα – Το προφίλ του

Τι νγωρίζουμε για τον διάδοχο του Νασράλα

Τον Χασέμ Σιαφεντίν όρισε νέο ηγέτη της η Χεζμπολάχ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χασάν Νασράλα, επιβεβαιώνοντας τα σχετικά σενάρια.

Ξάδερφος του Νασράλα και με στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη, ο Σαφιεντίν μοιάζει πολύ με τον δολοφονηθέντα ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης σε εμφάνιση και τρόπους. Μετακόμισε από την Κομ στη Βηρυτό για να ηγηθεί του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ, το οποίο λειτουργεί ως το κυβερνητικό όργανο του κόμματος, με την επίβλεψη του εκλιπόντος αρχηγού ασφαλείας Imad Mughniyeh.

Υπεύθυνος επί 3 δεκαετίες για τα οικονομικά της οργάνωσης

Για τρεις δεκαετίες, ο Σαφιεντίν υπήρξε βασικός παράγοντας στη Χεζμπολάχ, διαχειριζόμενος τις καθημερινές λειτουργίες και τις οικονομικές υποθέσεις, αφήνοντας παράλληλα τις στρατηγικές αποφάσεις στον Νασράλα.

Ο Σαφιεντίν, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα τρομοκρατίας των ΗΠΑ από το 2017, θα έχει πιθανότατα τη στήριξη του ιρανικού καθεστώτος. Το 2020, ο γιος του, Ρίντα, παντρεύτηκε τη Ζεϊνάμπ Σουλεϊμανί, την κόρη του Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη την ίδια χρονιά.

Πριν από δεκαέξι χρόνια, μια ιρανική εφημερίδα ανέφερε τον Σαφιεντίν ως πιθανό διάδοχο του Νασράλα. Ένας πρώην ανώτερος ηγέτης της Χεζμπολάχ αποκάλυψε ότι ο Σαφιεντίν επιλέχθηκε περίπου δύο χρόνια αφότου ο Νασράλα έγινε Γενικός Γραμματέας το 1992, μετά τη δολοφονία του Αμπάς αλ-Μουσαουί από το Ισραήλ.

Ο Σαφιεντίν κλήθηκε επειγόντως από την Κομ στη Βηρυτό το 1994 για να πάρει μια θέση που του επέτρεπε να ελέγχει τις οικονομικές και διοικητικές λειτουργίες του κόμματος. Παρέμενε πάντως σε μεγάλο βαθμό άγνωστος στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου μέχρι πρόσφατα.

Στενοί δεσμοί με το Ιράν

Υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες για τη ζωή του. Γεννήθηκε το 1964 στο Deir Qanun al-Nahr, μια πόλη στο νότιο Λίβανο, από οικογένεια με έντονη κοινωνική παρουσία. Ένας από τους θείους του, ο Μοχάμεντ Σαφιεντίν, ήταν εξέχων βουλευτής τη δεκαετία του 1960.

Ο γιος του είναι παντρεμένος με την κόρη του πρώην ηγέτη της ειδικών δυνάμεων Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος δολοφονήθηκε σε χτύπημα που διέταξε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2020.