Skip to main content

Η χειραψία του Ιούδα: Πώς ένας πράκτορας φύτεψε GPS – αλοιφή στο χέρι του Νασράλα

REUTERS/Ahmad Al-Kerdi

Δύο λεπτά μετά οι ισραηλινές ένοπλές δυνάμεις ξεκίνησαν τον φονικό βομβαρδισμό

Ένα απίστευτο σενάριο για τον τρόπο εξόντωσης του Χασάν Νασράλα μεταδίδουν πληροφορίες από πηγές της Σαουδικής Αραβίας.

Η εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ κατέστη δυνατή όταν ένας πράκτορας συναντήθηκε μαζί του προσωπικά και διά της χειραψίας του άλειψε το χέρι με μια ουσία που λίγα λεπτά μετά θα επέτρεπε στις μυστικές υπηρεσίες και τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ να εντοπίσουν και να παρακολουθούν τα ίχνη της τοποθεσίας του.

Πράγματι, μετά την επαφή, το Ισραήλ χρειάστηκε να περιμένει μόλις δύο λεπτά προτού επαληθεύσει το πού βρισκόταν ο Χασάν Νασράλ και εξαπολύσει την μοιραία για εκείνον βομβιστική επίθεση στο (πρόσκαιρο;) προπύργιο της οργάνωσης, στο προάστιο Νταγίχια της Βηρυτού.

«Σπάζοντας» τον στενό κύκλο

Η πληροφορία, ασχέτως του εάν ευσταθεί ή όχι, έρχεται προς επίρρωση της εύλογης αίσθησης ότι ο εντοπισμός του τρομοκράτη Νασράλα υπήρξε προϊόν μίας απίστευτης επιχείρησης, λεπτομέρειες για την εκτέλεση της οποίας αρχίζουν βαθμηδόν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Τα δεδομένα είναι τα εξής:

Ο Νασράλα απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις ήδη από το 2006.

Τελούσε δε εν εγρηγόρσει εδώ και πολύ καιρό, φροντίζοντας οι κινήσεις του να είναι περιορισμένες και  περιοριζόμενες σε έναν στενό κύκλο ανθρώπων. Αυτά τουλάχιστον μετέφερε στo Reuters, πηγή που γνώριζε τα πρωτόκολλα ασφαλείας του Νασράλα,

Και η δολοφονία του, λέει η ίδια πηγή, υποδηλώνει ότι στην στενή αυτή ομάδα είχαν διεισδύσει πληροφοριοδότες του Ισραήλ.

Η επιτυχής ισραηλινή επιδρομή είχε έναν ακόμη βαθμό δυσκολίας καθώς ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, μετά τις εκρήξεις στους βομβητές και στους ασυρμάτους της τρομοκρατικής οργάνωσης στις 17 Σεπτεμβρίου, ήταν ακόμη πιο προσεκτικός από ό,τι συνήθως «ανησυχώντας βάσιμα ότι το Ισραήλ θα προσπαθούσε να τον σκοτώσει», όπως έλεγε στο ίδιο πρακτορείο πηγή ασφαλείας που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της οργάνωσης.

Η πηγή επικαλείρτο ως πειστήριο των προφυλάξεων του Νασράλα, την απουσία του από την κηδεία των ανώτατων διοικητών των μονάδων πυραύλων και drones που εξοντώθηκαν και αυτοί ύστερα από στοχευμένα ισραηλινά πλήγματα.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν ήδη από το Σάββατο βίντεο από τον «κρατήρα» που προκάλεσε ο ισραηλινός βομβαρδισμός στο συγκρότημα όπου κρυβόταν ο Νασράλα. Τις τελευταίες ώρες επίσης κυκλοφορεί ένα βίντεο που φέρεται να προέρχεται από τη συγκεκριμένη επιχείρηση ανάσυρσης της σορού.

Ανασύρθηκε η σορός του Χασάν Νασράλα

Υπενθυμίζεται ότι η σορός του Χασάν Νασράλα, εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από το σημείο όπου ο ηγέτης της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή, ύστερα από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, την Κυριακή.

Την είδηση μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο μία ιατρική πηγή και μία δεύτερη από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η Χεζεμπολάχ επιβεβαίωσε χθες, Σάββατο, τον θάνατο του ηγέτη της ύστερα από περίπου 18 ώρες σιωπής, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Ο Σεβασμιώτατος, ο Δάσκαλος της Αντίστασης, ο δίκαιος υπηρέτης, πέθανε για να είναι με τον Κύριό του».