Skip to main content

Νεκρά 20 στελέχη Χεζμπολάχ μέσα στο κρησφύγετο του Νασράλα από την ισραηλινή επιδρομή

REUTERS/Ahmad Al-Kerdi

Ηταν παρόντες στο υπόγειο αρχηγείο της Βηρυτού

Ο ισρασηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως «περισσότεροι από 20 τρομοκράτες» της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν στο πλήγμα της Παρασκευής, στο αρχηγείο της οργάνωσης στα προάστια της Βηρυτού, που κόστισε τη ζωή στον ηγέτη της, Χασάν Νασράλα.

«Περισσότεροι από 20 άλλοι τρομοκράτες διαφόρων βαθμών, που ήταν παρόντες στο υπόγειο αρχηγείο της Βηρυτού κάτω από μη στρατιωτικά κτήρια και οι οποίοι διηύθυναν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον του κράτους του Ισραήλ, εξοντώθηκαν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός.

Νωρίτερα, δύο πηγές (μία ιατρική και μία δεύτερη από τις υπηρεσίες ασφαλείας) μετέφεραν στο Reuters την πληροφορία ότι η σορός του  Χασάν Νασράλα, εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από το σημείο όπου ο ηγέτης της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή

Η Χεζεμπολάχ είχε επιβεβαιώσει από το Σάββατο, τον θάνατο του ηγέτη της αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Ο Σεβασμιώτατος, ο Δάσκαλος της Αντίστασης, ο δίκαιος υπηρέτης, πέθανε για να είναι με τον Κύριό του».

H διείσδυση στoν στενό κύκλο

Ο εντοπισμός του Νασράλα υπήρξε προϊόν μίας απίστευτης επιχείρησης, λεπτομέρειες για την εκτέλεση της οποίας αρχίζουν βαθμηδόν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ο Νασράλα απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις ήδη από το 2006.

Τελούσε δε σε εγρήγορση εδώ και πολύ καιρό και οι κινήσεις του ήταν περιορισμένες, περιοριζόμενες σε έναν στενό κύκλο ανθρώπων, σύμφωνα με μια πηγή που γνώριζε τα πρωτόκολλα ασφαλείας του Νασράλα και την οποία επικαλείται τo Reuters.

Η δολοφονία του υποδηλώνει ότι στην στενή αυτή ομάδα είχαν διεισδύσει πληροφοριοδότες του Ισραήλ, είπε η ίδια πηγή.

Η επιτυχής ισραηλινή επιδρομή είχε έναν ακόμη βαθμό δυσκολίας καθώς ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, μετά τις εκρήξεις στους βομβητές και τους ασυρμάτους της οργάνωσης στις 117 Σεπτεμβρίου, ήταν ακόμη πιο προσεκτικός από ό,τι συνήθως «ανησυχώντας βάσιμα ότι το Ισραήλ θα προσπαθούσε να τον σκοτώσει», έλεγε στο ίδιο πρακτορείο μια πηγή ασφαλείας που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της οργάνωσης.

Η πηγή επικαλέστηκε ως πειστήριο των προφυλάξεων του Νασράλα, την απουσία του από την κηδεία των ανώτατων διοικητών των μονάδων πυραύλων και drones που εξοντώθηκαν και αυτοί ύστερα από στοχευμένα ισραηλινά πλήγματα.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν ήδη από το Σάββατο βίντεο από τον «κρατήρα» που προκάλεσε ο ισραηλινός βομβαρδισμός στο συγκρότημα όπου κρυβόταν ο Νασράλα. Τις τελευταίες ώρες επίσης κυκλοφορεί ένα βίντεο που φέρεται να προέρχεται από τη συγκεκριμένη επιχείρηση ανάσυρσης της σορού.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ Ναμπίλ Καούκ ύστερα από ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η Χεζμπολάχ δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει σχετικά με την τύχη του Καούκ, αλλά υποστηρικτές της αναρτούν ήδη συλλυπητήρια μηνύματα για εκείνον από το Σάββατο.