Skip to main content

Αυστρία – Χέρμπερτ Κικλ: Ποιος είναι ο αντιευρωπαϊστής, συνωμοσιολόγος που θέλει να γίνει «Καγκελάριος του Λαού»

EPA/FILIP SINGER LONG TIME EXPOSURE

Ο γεννημένος το 1968 Χέρμπερτ Κικλ έχει ασπαστεί σχεδόν κάθε θεωρία συνωμοσίας που κυκλοφορεί και έχει εκφράσει ξεκάθαρα φιλοναζιστικές θέσεις.

Είναι επιθετικός, προκλητικός, κινείται στις παρυφές του φιλοναζισμού -και ακόμη πιο κοντά- αλλά είναι ο νικητής των εκλογών της Αυστρίας, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι θα σχηματίσει και κυβέρνηση.

Τώρα οι αντίπαλοί του -για τους οποίους είναι μισητός- καλούνται να πουν το μεγάλο «όχι» στη συνεργασία μαζί του πράγμα για το οποίο σχεδόν ορκίζονταν προεκλογικά.

Ο λόγος για τον Χέρμπερτ Κικλ, ηγέτη του Κόμματος της Ελευθερίας για τον οποίο, πρόσφατα, ο Καγκελάριος Νεχάμερ του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΟVP), δήλωνε:

«Είναι αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση με κάποιον που λατρεύει τις θεωρίες συνωμοσίας, που περιγράφει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείαας, ως την επόμενη παγκόσμια διακυβέρνηση και το οικονομικό φόρουμ στο Νταβός ως προθάλαμο παγκόσμιας κυριαρχίας».

Ο Νεχάμερ αφήνει ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ακροδεξιά (FPO) πλην όμως χωρίς τον Κινκλ.

Οι πολιτικές των δύο κομμάτων άλλωστε, ως έναν βαθμό, επικαλύπτονται  σε θέματα όπως η μεταναστευτική πολιτική και η μείωση των φόρων.

Συμμετείχαν άλλωστε σε κυβερνητικό συνασπισμό από το 2017 έως το 2019.

Το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο Κικλ.

Ο γεννημένος το 1968 Χέρμπερτ Κικλ έχει ασπαστεί σχεδόν κάθε θεωρία συνωμοσίας που κυκλοφορεί:

Ισχυρίζεται ας πούμε ότι η ιβερμεκτίνη ήταν (ένα αποπαρασιτικό για τα άλογα) ήταν αποτελεσματική κατά της COVID, απηχώντας ευθέως τις απόψεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η δριμεία ρητορική του ενάντια στους περιορισμούς του κορωνοϊού, όπως τα lockdown και η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, βοήθησε στην αναζωογόνηση του κόμματός του σε μια χώρα που είχε τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΕ.

Ο «Καγκελάριος του Λαού»

Περιγράφει τον εαυτό του ως τον μελλοντικό «Volkskanzler», ήτοι τον Καγκελάριο του Λαού, έναν όρο που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για τον Αδόλφο Χίτλερ, αν και δεν ήταν οι μόνοι.

Το 2010, ο Κικλ δήλωνε ότι ήταν αντίθετος στο να θεωρηθούν τα SS «συλλογικά ένοχα» για εγκλήματα πολέμου.

Σημειωτέον ότι ο πρώτος ηγέτης του FPO, το 1955, ήταν ανώτερος αξιωματικός των SS και υπουργός των Ναζί.

Ο Κικλ και το FPO αντιτίθενται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, λέγοντας ότι παραβιάζουν την ουδετερότητα της Αυστρίας.

«Η πιο αηδιαστική»

Η γερμανική BILD ανακήρυξε μία από τις προεκλογικές του αφίσες ως την «πιο αηδιαστική» των εκλογών.

Η αφίσα έγραφε «Στοπ στην τρέλα της ΕΕ», συνοδευόταν από ασπρόμαυρα σκίτσα με πρόσφυγες σε μια βάρκα, τανκς, ανεμογεννήτριες, πυραύλους και στο κέντρο την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αγκαλιάζονται και να ανταλλάσσουν ένα φιλί. «Κρίση ασύλου», «Πολεμοκαπηλία», «Οικο-κομμουνισμός» και «Κορονο-χάος», γράφει ακόμη η αφίσα. «Το FPΟ είναι η φωνή του Πούτιν στην Αυστρία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ντένις Ράντκε.

Ο Κικλ θεωρείται τόσο παρίας στην πολιτική σκηνής της Αυστρίας, που ακόμη και ο πρόεδρος της χώρας το σκέφτεται αν θα τηρήσει το εθιμοτυπικό, να προσκαλέσει δηλαδή τον νικητή και να του αναθέσει την εντολή να συνομιλήσει με άλλα κόμματα με σκοπό έναν συνασπισμό.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, πρώην ηγέτης των αριστερών Πρασίνων, έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το FPO και ειδικά για τον αρχηγό του Χέρμπερτ Κικλ , σημειώνοντας ότι το σύνταγμα δεν τον υποχρεώνει να απευθυνθεί στον νικητή.

«Είναι καθιερωμένη πρακτική, αλλά από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει στο σύνταγμα», είχε δηλώσει πέρυσι.

Με πληροφορίες από Reuters, ΒΒC