Skip to main content

Ενδείξεις για χερσαία επιχείρηση μικρής κλίμακας στον Λίβανο βλέπουν οι ΗΠΑ

REUTERS/Amir Cohen/Φωτογραφία αρχείου

Κινήσεις που ενδεχομένως συνιστούν προετοιμασία για -ή ήδη συντελούμενη- χερσαία επιχείρηση διακρίνουν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι ΗΠΑ θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης χερσαίας εισβολής στον Λίβανο καθώς το Ισραήλ μετακινεί δυνάμεις στα βόρεια σύνορά του, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος και αξιωματούχο.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πάντως στο CNN ότι το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει λάβει ακόμη οριστική απόφαση για το αν θα πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή.

Η αξιολόγηση των ΗΠΑ βασίζεται στην παρατηρούμενη κινητοποίηση των ισραηλινών στρατευμάτων και στην εκκαθάριση περιοχών, κινήσεις δηλαδή που θα μπορούσαν να συνιστούν προετοιμασία για την έναρξη μιας χερσαίας εισβολής, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Το Σάββατο, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων Πίτερ Λέρνερ δήλωσε ότι ο στρατός προετοιμάζεται για την πιθανότητα χερσαίας εισβολής, αλλά αυτό ήταν απλά μία από τις εξεταζόμενες επιλογές. Ο δεδηλωμένος στόχος του Ισραήλ είναι να καταστήσει δυνατή την επιστροφή περίπου 60.000 Ισραηλινών στα σπίτια τους, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Και την Τετάρτη, ο ανώτατος στρατηγός του Ισραήλ, Χέρτσι Χαλέβι, δήλωσε ότι η χώρα προετοιμάζεται για πιθανή είσοδο χερσαίων δυνάμεων στον Λίβανο.

Ωστόσο, λίγο πριν από την είδηση ​​για την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωνε ότι το Ισραήλ ελπίζει να μην πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή στον Λίβανο.

«Η πρώτη επιλογή μας είναι να μην έχουμε χερσαία εισβολή», είπε ο αξιωματούχος.

Αξιωματούχοι που μίλησαν επίσης στο ABC news ανέφεραν ότι μία μικρής κλίμακας επιχείρηση ή έστω «συνοριακές μετακινήσεις» προς τον Λίβανο για την εξάλειψη των θέσεων της Χεζμπολάχ ακριβώς στα σύνορα έχουν ήδη αρχίσει ή επίκεινται.

Το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει ακόμη πλήρως αποφασίσει εάν θα ξεκινήσει την χερσαία επιχείρηση, αλλά είναι προετοιμασμένο για μία τέτοια, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Εάν συμβεί, το εύρος της πιθανότατα θα είναι περιορισμένο, ανέφεραν οι πηγές.

Συνεχίζονται οι επιδρομές

Πάντως ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε «δεκάδες» νέες επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Τα αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας «επιτέθηκαν σε δεκάδες στόχους τρομοκρατών στο έδαφος του Λιβάνου στη διάρκεια των τελευταίων ωρών», ανέφερε σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι επιθέσεις αυτές είχαν στόχο θέσεις εκτόξευσης ρουκετών που στόχευαν προς το Ισραήλ, εγκαταστάσεις ενόπλων και αποθήκες όπλων.

Από χθες, Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός «έχει πλήξει εκατοντάδες στόχους τρομοκρατών της Χεζμπολάχ σε όλον τον Λίβανο», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Τα πλήγματα στα νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας την Παρασκευή κατέστρεψαν πολλά κτίρια, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του AFP, και ώθησαν σε φυγή χιλιάδες κατοίκους. Σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό των λιβανικών αρχών, τουλάχιστον 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτά.

Στα χθεσινά ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 195 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε χθες το βράδυ το λιβανικό υπουργείο Υγείας.