Skip to main content

Βαλλιστικός πύραυλος στην «καρδιά» του Ισραήλ, χάος στη Βηρυτό από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

REUTERS/Louisa Gouliamaki

Τι αναφέρει ο ισραηλινός στρατός - Στο χείλος της καταστροφής η Μέση Ανατολή

Σειρήνες ήχησαν στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου στην «καρδιά» του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ, έπειτα από την εκτόξευση πυραύλου από την Υεμένη.

Ο ισραηλινός στρατός όπως και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου επιβεβαίωσαν ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε πιθανότατα από τους προσκείιμενους στο Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης, με στόχο το ισραηλινό έδαφος αλλά αναχαιτίστηκε από την αντιαεροπορική άμυνα.

Τα απομεινάρια του καταρριφθέντος πυραύλου σε περιοχή 12 χιλιόνετρα από την Ιερουσαλήμ. Πηγή: Ισραηλινή Αστυνομία

Νέα επίθεση στη Βηρυτό

Την ίδια στιγμή το IDF ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί εκ νέου «στοχευμένη» αεροπορική επιδρομή στο προάστιο Νταχίγια της Βηρυτού, προσθέτοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στη συνέχεια.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το συγκεκριμένο προάστιο που θεωρείται το προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό, βρίσκεται υπό την απειλή επιθέσεων.

Μαύρος καπνός εξακολουθούσε να ανεβαίνει πριν από λίγες ώρες από μια πρόσφατη αεροπορική επιδρομή.

Που και που, άνθρωποι κινούνταν κουβαλώντας τσάντες, εγκαταλείποντας προφανώς την περιοχή.

Οι δύο πιο πολυσύχναστοι δρόμοι στη Νταχίγια ήταν σχεδόν έρημοι.

Ο ανταποκριτής του BBC εντόπισε δύο μέλη της Χεζμπολάχ, με διακριτά τα όπλα τους, να φρουρούν μια από τις θέσεις – στόχους των αεροπορικών επιδρομών.

Ουρλιαχτά και λιποθυμίες

Μεγάλος είναι και ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος των τελευταίων χτυπημάτων του Ισραήλ.

Φωτογραφίες δείχνουν ομάδες ανθρώπων να στριμώχνονται στις πλατείες της πόλης.

Ο θάνατος του Νασράλα σηματοδoτεί ένα καταστροφικό πλήγμα για τη Χεζμπολάχ.

Ακόμη και όταν προέκυψε η είδηση, ορισμένοι από τους υποστηρικτές της οργάνωσης ήλπιζαν απελπισμένα ότι κατά κάποιο τρόπο ο Νασράλα θα ήταν ακόμα ζωντανός.

REUTERS/Louisa Gouliamaki

«Θεέ μου, ελπίζω να μην είναι αλήθεια. Είναι καταστροφή αν είναι αλήθεια», δηλώνει στο Reuters η Ζαχράα, μια νεαρή γυναίκα που είχε εκτοπιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας από το προπύργιο της Χεζμπολάχ.

«Μας οδηγούσε. Ήταν τα πάντα για εμάς. Ήμασταν κάτω από τα φτερά του» είπε στο Reuters, δακρυσμένη.

Η ίδια είπε ότι άλλοι εκτοπισμένοι γύρω της λιποθύμησαν ή άρχισαν να ουρλιάζουν όταν έλαβαν ειδοποιήσεις στο τηλέφωνό τους για τη δήλωση της Χεζμπολάχ που επιβεβαίωνε τον θάνατό του.

Ο Νασράλα, καθώς ουδέποτε εμφανιζόταν δημοσίως, ήταν γνωστός για τις τηλεοπτικές του ομιλίες.

«Ακόμα περιμένουμε να βγει στην τηλεόραση στις 5 το απόγευμα και να μας πει ότι όλα είναι εντάξει, ότι μπορούμε να επιστρέψουμε σπίτι», λέει η Ζαχράα.

Σε ορισμένες περιοχές της Βηρυτού, ένοπλοι άνδρες μπήκαν σε καταστήματα και είπαν στους ιδιοκτήτες να τα κλείσουν, αναφέρουν επίσης αυτόπτες μάρτυρες, ενώ ακούστηκαν σποραδικά και πυροβολισμοί σε διάφορες γειτονιές.

«Η φλόγα της θυσίας»

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης δήλωσαν σήμερα πως η δολοφονία χθες, Παρασκευή, από το Ισραήλ του ηγέτη του λιβανέζικου ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στα νότια προάστια της Βηρυτού, “θα ενισχύσει” την αποφασιστικότητά τους.

“Το μαρτύριο του (…) Χασάν Νασράλα θα ενισχύσει τη φλόγα της θυσίας, θα εντείνει τον ενθουσιασμό και θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας”, ανέφεραν οι αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, σε μια ανακοίνωση λέγοντας πως ο θάνατός του θα καταλήξει “στη νίκη και την εξαφάνιση του ισραηλινού εχθρού”.