Skip to main content

Ολονύχτιο ισραηλινό σφυροκόπημα στον Λίβανο: «Νεκρός» ο Νασράλα επιμένουν ισραηλινές πηγές, διαψεύδει η Χεζμπολάχ

REUTERS/Mohamed Azakir TPX IMAGES OF THE DAY

Επίθεση εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ και στην περιοχή της Τύρου.

Με αμείωτη ένταση όλη τη νύχτα συνεχίζονταν οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενώ δεν επιβεβαιώνεται από την οργάνωση ότι ο αρχηγός της Χασάν Νασράλα είναι νεκρός, όπως μεταδίδουν ισραηλινές πηγές.

Τη νύχτα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι ο διοικητής της μονάδας εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ, και ο αναπληρωτής του, Χοσέιν Άχμεντ Ισμαήλ, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσαν τις προηγούμενες ώρες.

«Μαζί τους εξοντώθηκαν και άλλοι διοικητές της Χεζμπολάχ και τρομοκράτες», αναφέρει ενημέρωση των IDF στην πλατφόρμα Telegram.

Επίσης οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πριν από λίγη ώρα ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στην περιοχή της Τύρου, στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

Κι όλα αυτά μετά τις νέες εκρήξεις που συγκλόνισαν προάστιο της Βηρυτού, από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Κατόπιν προειδοποίησης προς τους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν, ο ισραηλινός στρατός έπληξε τουλάχιστον τρία κτίρια που φέρονται ότι έκρυβαν πυραύλους της Χεζμπολάχ.

Αδύνατη η επικοινωνία

Να σημειωθεί ότι η επικοινωνία με την ηγεσία της Χεζμπολάχ είναι αδύνατη μετά το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Αρκετές ώρες μετά την επίθεση, η Χεζμπολάχ δεν είχε εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με την τύχη του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα.

Η τύχη του Νασράλα

Αρκετές ώρες μετά την επίθεση, η Χεζμπολάχ δεν είχε εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με την τύχη του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα.

Το ισραηλινό Channel 12 αναφέρει ότι η εκτίμηση στη χώρα είναι ότι ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε στο χτύπημα των ισραηλινών δυνάμεων στο υπόγειο αρχηγείο της οργάνωσης στη Βηρυτό. Ένας δεύτερος μεγάλος ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός, το Channel 13, είναι ελαφρώς πιο επιφυλακτικός, δηλώνοντας: «Συγκρατημένη αισιοδοξία στο Ισραήλ: Το χτύπημα κατά του Νασράλα πέτυχε».

Το Channel 12 μετέδωσε επίσης ότι η Ζεϊνάμπ Νασράλα, κόρη του ηγέτη της Χεζμπολάχ, φέρεται να σκοτώθηκε στην επιδρομή, αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από τη Χεζμπολάχ ή τις λιβανικές αρχές.

Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στους Times of Israel ότι το χτύπημα στη Βηρυτό είχε στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ. «Είναι πολύ δύσκολο να τον φανταστείς να βγαίνει ζωντανός από μια τέτοια επίθεση».

Ο Άμος Γιαντλίν, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραηλινού στρατού, είπε ότι η επίθεση στη Βηρυτό δεν θα είχε εγκριθεί αν δεν υπήρχε η βεβαιότητα ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα βρισκόταν στη στοχευμένη περιοχή. Δήλωσε επίσης στις ειδήσεις του Channel 12 ότι οι πηγές του, τις οποίες δεν κατονομάζει, είναι ανένδοτες ότι ο Νασράλα «δεν είναι πλέον μαζί μας

«Με αμερικανικές βόμβες»

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί κατήγγειλε ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε αμερικανικές διατρητικές βόμβες (σ.σ. τις αποκαλούμενες «bunker busters» για την καταστροφή καταφυγίων) κατά την επίθεση της Παρασκευής στη Βηρυτό.

«Το ισραηλινό καθεστώς χρησιμοποίησε αρκετές διατρητικές βόμβες των 2.500 κιλών που του δώρισαν οι ΗΠΑ για να πλήξει κατοικημένες περιοχές στη Βηρυτό», είπε ο ιρανός ΥΠΕΞ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή.