Skip to main content

Απόπειρα δολοφονίας Νασράλα: Kαι μετά τι; Τα σενάρια

REUTERS/Ayal Margolin

Κίνδυνοι, συνέπειες αλλά και νέες ευκαιρίες για την Μέση Ανατολή

Το ισραηλινό χτύπημα στο κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ  στην Βυρητό -με στόχο να πλήξει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα σεισμικό γεγονός στη Μέση Ανατολή.

Αν και το θρίλερ σχετικά με το αν ζει ή πέθανε ο Νασράλα δεν έχει τελειώσει, το Ισραήλ δείχνει ότι αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού.

Η σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από το χτύπημα – αντιπροσωπεύει μια ανατροπή.

Ο κίνδυνος μιας ευρύτερης σύγκρουσης έχει αυξηθεί, αλλά υπάρχουν επίσης ευκαιρίες για μια συνολική διευθέτηση – τα πάντα τώρα εξαρτώνται από την απάντηση της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Όργιο φημών και αντικρουόμενες πληροφορίες για τη τύχη του Νασράλα

Αλλαγή των κανόνων εμπλοκής

Πρώτα απ’ όλα, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια «αλλαγή των κανόνων εμπλοκής» του Ισραήλ στον αγώνα κατά του λεγόμενου «Άξονα του κακού». Η απόπειρα δολοφονίας, η επιτυχία της οποίας παραμένει ανεπιβεβαίωτη, στέλνει ένα σαφές μήνυμα ισραηλινής αποφασιστικότητας και τόλμης προς ολόκληρη την περιοχή, ιδίως προς το Ιράν.

Τα σενάρια

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Οι IDF πρέπει τώρα να προετοιμαστούν για διάφορα σενάρια και τις επιπτώσεις τους, τόσο όσον αφορά την υπεράσπιση του Ισραήλ όσο και τη συνέχιση των επιθετικών επιχειρήσεων.

Το πιο ακραίο σενάριο προβλέπει το Ιράν να «εξαπολύει» Χεζμπολάχ και Χούθι, επιτρέποντάς τους μια εκτεταμένη επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Σε ένα ακόμη πιο σοβαρό σενάριο, το ίδιο το Ιράν θα μπορούσε να συμμετάσχει άμεσα στη σύγκρουση με πλήγματα από το έδαφός του, αν και η πιθανότητα αυτή θεωρείται μικρή.

Ένα άλλο, και το πιο πιθανό, προβλέπει στοχευμένα αντίποινα από μέλη του «Άξονα του Κακού» και άλλες τρομοκρατικές ομάδες, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιθέσεις από πολλαπλά μέτωπα, καθώς και σε επεισόδια στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια.

Το κεντρικό ερώτημα είναι αν, ανεξάρτητα από την έκβαση του χτυπήματος, η ηγεσία της Χεζμπολάχ θα επιμείνει στη σκληρή της στάση απέναντι στο Ισραήλ, συνεχίζοντας να συνδέει τη μοίρα της οργάνωσης με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα, ή αν θα επανεξετάσει τη στρατηγική της.

Σε απάντηση, οι IDF αύξησαν το επίπεδο συναγερμού τους στο υψηλότερο επίπεδο σε όλη την χερσαία, θαλάσσια και εναέρια άμυνα και είναι έτοιμοι για επιθέσεις σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

Επιπλέον, οι IDF έχουν ενισχύσει τη Βόρεια Διοίκηση με δύο ταξιαρχίες πεζικού για να προετοιμαστούν για πιθανές ενισχύσεις στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια και, εάν χρειαστεί, για χερσαίους ελιγμούς στο Λίβανο.

naftemporiki.gr