Skip to main content

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 33 νεκροί στο καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Χέλεν

Ken Ruinard/The Anderson Independent Mail/USA TODAY NETWORK via REUTERS

Επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση

Θανατηφόρο ήταν το πέρασμα του τυφώνα Χέλεν στις ΗΠΑ, αφήνοντας τουλάχιστον 33 ανθρώπους νεκρούς στη Φλόριντα, την Τζόρτζια, τη Νότια και τη Βόρεια Καρολίνα.

Γύρω στο μεσημέρι, περισσότεροι από 50 άνθρωποι είχαν παγιδευτεί στην ταράτσα ενός νοσοκομείου, στην κομητεία Γιουνικόι του Τενεσί, περίπου 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Νόξβιλ. Τα νερά έχουν μετατρέψει σε βάλτο την αγροτική κοινότητα και, με την υπερχείλιση του ποταμού Νολιτσάκι, ασθενοφόρα και άλλα οχήματα αδυνατούν να φτάσουν και να απομακρύνουν τους ασθενείς.

Οι διασώσεις συνεχίζονται με βάρκες.

Στη δυτική Βόρεια Καρολίνα, οι αρχές της κομητείας Ράδερφορντ προειδοποίησαν τους κατοίκους κοντά στο Φράγμα της Λίμνης Λιουρ να φύγουν και να αναζητήσουν καταφύγιο σε υψηλότερα σημεία καθώς φοβούνταν ότι το φράγμα θα κατέρρεε ανά πάσα στιγμή.

Στη γειτονική κομητεία Μπάνκομπι, έκλεισαν λόγω κατολισθήσεων οι διαπολιτειακοί οδικοί άξονες 40 και 26.

Στη Φλόριντα, νερά παρέσυραν τροχοβίλες στο Σταϊνχάτσι και πολλοί δρόμοι στην Τάμπα έχουν γίνει αδιάβατοι λόγω των νερών. Στην κομητεία Πάσκο, οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις διέσωσαν 65 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε κατά 4,5 μέτρα

Ο τυφώνας εξασθένησε σε τροπική καταιγίδα αφού έφτασε στη στεριά, ωστόσο προκάλεσε μεγάλες πλημμύρες και πτώσεις δέντρων. Στα παράλια της Φλόριντας η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε κατά τόπους κατά 4,5 μέτρα.


«Η απειλή δεν έχει περάσει» και η κατάσταση «παραμένει επικίνδυνη» ανέφερε η Ντιάν Κρίσγουελ, η διευθύντρια της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης φυσικών καταστροφών (FEMA). Το Αμερικανικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) προειδοποίησε επίσης ότι οι «ιστορικές» και «καταστροφικές» πλημμύρες που συνοδεύονται από κατολισθήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters