Skip to main content

Κίνα: Θα μας κάνει όλους… κομμουνιστές;

Ο ήπιος τρόπος πώλησης του κινεζικού πολιτικού μοντέλου φαίνεται ότι λειτουργεί - Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ;

Επί δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούσαν το Δυτικό σύστημα δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο. Αλλά εν μέσω του αυξανόμενου αμερικανοκινεζικού ανταγωνισμού, έχει προκύψει ένα ερώτημα: επιχειρεί το Πεκίνο να εξάγει το πολιτικό του σύστημα;  «Όχι», δήλωσε ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ. «Δεν επιδιώκουμε να “εξάγουμε” το κινεζικό μοντέλο».

«Ούτε θέλουμε άλλες χώρες να αντιγράψουν  τον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα».

Θα ήταν λάθος, ωστόσο, να σκεφτεί κανείς ότι το Πεκίνο δεν επιδιώκει να διαμορφώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη υπέρ του πολιτικού συστήματος της Κίνας. Οι προσπάθειες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος απλώς, δεν είναι τόσο έκδηλες, αναφέρει στο Foreign Affairs o Daniel Mattingly, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Yale.

Για το σκοπό αυτό, το κόμμα έχει επενδύσει σημαντικά στη δημόσια διπλωματία και σε επιχειρήσεις επιρροής που αποσκοπούν στο να κάνουν το παγκόσμιο ακροατήριο να αποδεχτεί ευκολότερα το πολιτικό του σύστημα.

Έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατάρτισης, συνεδρίων και εργαστηρίων που διδάσκουν σε ξένους πολιτικούς ηγέτες τρόπους διαχείρισης του Τύπου, του Διαδικτύου, του στρατού και της κοινωνίας των πολιτών κατά το πρότυπο του ΚΚΚ.

Πιο αποτελεσματικές οι προσπάθειες από όσο πιστεύει η Δύση

Και παρά την αντίληψη ορισμένων δυτικών πολιτικών και ακαδημαϊκών ότι οι προσπάθειες αυτές είναι ανεπαρκείς, οι επιχειρήσεις εξωτερικής επιρροής της Κίνας είναι πιο εξελιγμένες, και αποτελεσματικές παρά τα όσα πιστεύει η Δύση.

Μια διέξοδος από την εξοντωτική φτώχεια

Απευθύνονται κυρίως σε ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου πολλοί βλέπουν το λεγόμενο μοντέλο της Κίνας ως αποτελεσματικό στο να τους παράσχει αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για αυτούς: μια διέξοδο από την εξοντωτική φτώχεια και την είσοδο στην παγκόσμια μεσαία τάξη.

Μπροστά στην ολοένα και πιο ηχηρή πρόκληση του Πεκίνου, η Ουάσινγκτον αποτυγχάνει να ανταποκριθεί. 

Αρένα, ο αναπτυσσόμενος κόσμος

Για να είναι ανταγωνιστικές, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προωθήσουν ένα θετικό όραμα για τον εαυτό τους σε όλο τον κόσμο. Και πρέπει να βελτιώσουν αυτό το μήνυμα κυρίως για τους κατοίκους στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο οποίος όπως φαίνεται θα αποτελέσει την κύρια αρένα αυτού του ανταγωνισμού. Εάν η Ουάσινγκτον αποτύχει να προσαρμόσει τη στρατηγική της στη σημερινή εξελισσόμενη πολιτική και οικονομική πραγματικότητα, θα παραχωρήσει έδαφος στο Πεκίνο – τροφοδοτώντας τη διεθνή υποστήριξη για το Κινεζικό μοντέλο.

Τι «πουλάει» η Κίνα

Για να πουλήσει το πολιτικό του σύστημα στο εξωτερικό, το ΚΚΚ το παρουσιάζει ως ευέλικτο, αξιοκρατικό και εξαιρετικά αποτελεσματικό στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Τα μηνύματα του ΚΚΚ διατείνονται ότι το πολιτικό σύστημα της Κίνας είναι ευήκοον απέναντι στους πολίτες και στα καθημερινά τους αιτήματα για κυβερνητικές υπηρεσίες και υποδομές.

Στα βίντεο που προωθούνται υπάρχουν λήψεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εντυπωσιακές λήψεις τεχνολογικών επιτευγμάτων, όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλών ταχυτήτων, οι εντυπωσιακές γέφυρες και τα λαμπερά αεροδρόμια της χώρας.

Το πιο σημαντικό στοιχείο στη στρατηγική ήπιας προπαγάνδας του ΚΚΚ είναι η προβολή της εξαιρετικής οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Η επιτυχία, να βγάλει εκατομμύρια κόσμου από την φτώχεια του ενός δολαρίου την ημέρα

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, επισημαίνει την εντυπωσιακή επιτυχία της Κίνας να ανυψώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια του ενός δολαρίου την ημέρα, σε μια παγκόσμια μεσαία τάξη, κάτι που αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός.

Το ΚΚΚ προωθεί τα μηνύματά του και μέσω μιας σειράς καναλιών. Το κόμμα έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο, το CGTN – η απάντησή του στο CNN ή το BBC. Χρηματοδότησε την επέκταση του παγκόσμιου πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, το οποίο δραστηριοποιείται στο εξωτερικό προωθώντας το περιεχόμενό του σε ξένες εφημερίδες.

Χρησιμοποιεί επίσης ολοένα και περισσότερο κεκαλυμμένες επιχειρήσεις επιρροής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Να διαδοθεί «θετική ενέργεια»

Ο Σι και άλλοι ηγέτες του κόμματος έχουν συχνά τονίσει την ανάγκη να «ειπωθεί καλά η ιστορία της Κίνας» και να διαδοθεί «θετική ενέργεια» για τη χώρα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η κεντρική ιδέα είναι ότι η ελπίδα και η έμπνευση πουλάνε καλύτερα από την καταστροφή και τη μαυρίλα.

Είναι πλέον σαφές, ωστόσο, ότι τα μηνύματα του ΚΚΚ είναι στην πραγματικότητα αποτελεσματικά.

Η μελέτη που έδειξε ότι η Κίνα πείθει

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Political Science το 2024, άνθρωποι από 19 χώρες σε έξι ηπείρους ανέλυσαν δεδομένα από χιλιάδες βίντεο που παρήγαγε το CGTN. Διαπιστώθηκε ότι η θέση όσων τα παρακολούθησαν έναντι της Κίνας, μεταβλήθηκε δραματικά.

Παρόλο που μόνο το 16% των ερωτηθέντων προτιμούσε αρχικά το κινεζικό πολιτικό μοντέλο από το πολιτικό μοντέλο των ΗΠΑ, μετά την παρακολούθηση του περιεχομένου του CGTN, το 54% κινήθηκε προς την Κίνα.

naftemporiki.gr