Skip to main content

O Νασράλα στόχος του σφοδρού ισραηλινού χτυπήματος στη Βηρυτό: Εξετάζεται αν έχει χτυπηθεί ή όχι

Στιγμές μετά την έκρηξη που προκάλεσε το ισραηλινό χτύπημα. REUTERS TV/via REUTERS

Πηγές της Χεζμπολάχ ανέφεραν ότι ο ηγέτης της οργάνωσης είναι ζωντανός

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ήταν ο στόχος του σφοδρού πλήγματος που εξαπέλυσε το Ισραήλ σε νότιο προάστειο της Βηρυτού.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο νεκρούς και τουλάχιστον 76 τραυματίες.

Την είδηση ότι ο Νασράλα ήταν ο στόχος της επίθεσης, μετέδωσε αρχικά ο ιστότοπος Axios, επικαλούμενος πηγή από τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο ισραηλινός στρατός εξετάζει εάν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ έχει ή όχι πληγεί από τον βομβαρδισμό.

Περίπου μία ώρα μετά το χτύπημα, στις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδας, πηγές της Χεζμπολάχ σε επικοινωνία που είχε μαζί τους το Reuters, ανέφεραν ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είναι ζωντανός.  Ανάλογη πληροφορία μετέδισε και το ιρανικό πρακτορείο Tasnim: ότι ο Νασράλα είναι «ασφαλής».

Συγκεχυμένες πληροφορίες

Ωστόσο υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο ίδιο πρακτορείο ότι η Τεχεράνη ερευνά την τύχη του Νασράλα.

Τα ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια επιβεβαιώνουν ότι στόχος της σημερινής επίθεσης στη Βηρυτό ήταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, προσθέτοντας ότι ο ισραηλινός στρατός «επαληθεύει κατα πόσον ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ βρισκόταν μέσα στο κτίριο στην καρδιά της Νταχίγια».

Σε σχόλιό του προς το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός αρκέστηκε να πεί ότι «δεν προβαίνει σε κανένα σχόλιο για το θέμα».

Το χτύπημα στο προάστειο Νταχίγια της Βηρυτού σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, γύρω στις 18:30 ώρα Ελλάδας.

Περιγράφοντας την επίθεση, το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων αλλά και το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ, (Al Manar) μετέδωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικά διαδοχικά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Το Al Manar μετέδωσε ότι τέσσερα κτίρια κατεστράφησαν από τις επιδρομές. Μετέδωσε εικόνες από ένα τεράστιο κρατήρα.

Σειρήνες ασθενοφόρων ακούγονταν σε όλη την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

ΗΠΑ: Δεν είχαν ενημερωθεί

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μιλούσε με τον Ισραηλινό ομόλογό του ενώ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν σε αυτήν την επιχείρηση και δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων», είπε στους δημοσιογράφους η Σαμπρίνα Σινγκ.

Οι δύο υπουργοί μίλησαν ενώ ο Όστιν πετούσε πάνω από τον Ατλαντικό, επιστρέφοντας στις ΗΠΑ έπειτα από μια επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Η εκπρόσωπος απέφυγε να διευκρινίσει εάν ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε στον Όστιν για την επιχείρηση και αν ο στόχος της ήταν όντως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Το Πεντάγωνο δεν θέλει επίσης να κάνει «εικασίες» για την τύχη του Νασράλα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε επίσης για τα πλήγματα στη Βηρυτό από τους συνεργάτες του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Η ώρα που διατάζει τον «αποκεφαλισμό» της Χεζμπολάχ