Skip to main content

ΗΠΑ: Τουλάχιστον πέντε νεκροί από τον τυφώνα Helene

Ken Ruinard/The Anderson Independent Mail/USA TODAY NETWORK via REUTERS

Η αστυνομία και οι πυροσβέστες πραγματοποίησαν χιλιάδες διασώσεις νερού σε όλες τις πληγείσες πολιτείες

Ο τυφώνας Helene προκάλεσε απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες στην Καρολίνα την Παρασκευή, με μεγάλες καταστροφές στη Φλόριντα και τη Τζόρτζια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς πλημμύρισαν ολόκληρες γειτονιές και εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα.

Η Helene έπληξε την περιοχή Big Bend της Φλόριντα ως ισχυρός τυφώνας κατηγορίας 4 την Πέμπτη και άφησε πίσω της ένα χαοτικό τοπίο με αναποδογυρισμένες βάρκες σε λιμάνια, κομμένα δέντρα, βυθισμένα αυτοκίνητα και πλημμυρισμένους δρόμους.

Sarasota Police Department via REUTERS

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις επιβεβαίωσε δύο θανάτους που σχετίζονται με την καταιγίδα. Ο κυβερνήτης της Τζόρτζια Μπράιαν Κεμπ δήλωσε στο X ότι δύο άνθρωποι στην κομητεία Γουίλερ έχασαν τη ζωή τους μετά από ανεμοστρόβιλο που έπεσε κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, ενώ μια θυγατρική εταιρεία του ABC News μετέδωσε ότι ένας πυροσβέστης σκοτώθηκε όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω στο όχημά του στο Μπλάκσιρ της Τζόρτζια.

Εκκενώθηκε συγκρότημα διαμερισμάτων

Η αστυνομία και οι πυροσβέστες πραγματοποίησαν χιλιάδες διασώσεις νερού σε όλες τις πληγείσες πολιτείες, μεταξύ άλλων στην Ατλάντα, όπου ένα συγκρότημα διαμερισμάτων χρειάστηκε να εκκενωθεί λόγω πλημμύρας.

Η Helene προκάλεσε στη Φλόριντα ανέμους ταχύτητας 140 μιλίων/ώρα (225 χλμ/ώρα) και εξασθένησε σε τροπική καταιγίδα καθώς κινήθηκε προς τη Τζόρτζια νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Από τις 8 π.μ. έφερε μέγιστους διατηρούμενους ανέμους 60 mph (97 kph) και προβλεπόταν να συνεχίσει να κινείται βόρεια προς την κοιλάδα του Τενεσί.

Τα απειλητικά για τη ζωή κύματα καταιγίδας, οι άνεμοι και οι έντονες βροχοπτώσεις συνεχίστηκαν, ανέφερε το NHC. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε το πρωί της Παρασκευής προειδοποιήσεις για αιφνίδιες πλημμύρες σε πολλές κομητείες της Τζόρτζια, της Νότιας Καρολίνας και της Βόρειας Καρολίνας.

«Πρόκειται για μια ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΩΡΑ!», ανέφερε η υπηρεσία.

@SiliconBassist/X via REUTERS

Πάνω από 4 εκατ. σπίτια χωρίς ρεύμα

Οι αξιωματούχοι είχαν παρακαλέσει τους κατοίκους στο πέρασμα της Helene να λάβουν υπόψη τους τις εντολές εκκένωσης, χαρακτηρίζοντας το κύμα της καταιγίδας ως «ανυπέρβλητο», όπως προειδοποίησε ο διευθυντής του NHC Μάικλ Μπρέναν.

Η Helene ήταν ασυνήθιστα μεγάλη για έναν τυφώνα του Κόλπου, είπαν οι μετεωρολόγοι, αν και το μέγεθος μιας καταιγίδας δεν είναι το ίδιο με την ισχύ της, η οποία βασίζεται στις μέγιστες διατηρούμενες ταχύτητες ανέμου.

Περισσότερα από 4 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις είχαν διακοπή ρεύματος στη Φλόριντα, τη Τζόρτζια και τις Καρολίνες, ενώ δεκάδες χιλιάδες ακόμη αντιμετώπιζαν διακοπές στη Βιρτζίνια, το Τενεσί και το Κεντάκι, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης Poweroutage.us.

Διαβάστε επίσης

Ο τυφώνας Χέλεν όπως φαίνεται από το Διάστημα