Με ηλικία 40 ετών, τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης πεζικού Bradley, που έστειλε η Δύση στο Κίεβο έχουν εξέχουσα θέση στην μάχη κατά των Ρώσων καθώς παρά την ηλικία του αποδείχθηκε ότι ενσωματώθηκε με επιτυχία στο πεδίο μάχης της Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός οπλίτης Viktor Khamets έχει κάνει τατουάζ στο μπράτσο του την εικόνα μιας από τις μεγάλες αγάπες της ζωής του, που τον έσωσε από τα Ρωσικά πυρά.
Τον περασμένο Ιούνιο, το Bradley που οδηγούσε, χτυπήθηκε από drone – καμικάζι και βόμβα που εκτοξεύτηκε από ελικόπτερο. Το πλήρωμα επέζησε μέσα στο άρμα που του είχαν δώσει το όνομα Mavka, από ένα μυθικό ουκρανικό πλάσμα του δάσους.
Το Mavka πλέον είναι χαραγμένο στο χέρι του Khamets, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του η Wall Street Journal, που δημοσίευε και την σχετική φωτογραφία.
Το όχημα μάχης πεζικού Bradley έχει αποκτήσει εμβληματική θέση μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων για την ικανότητά του να τους προστατεύει από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, νάρκες και αντιαρματικά όπλα, με τους μάχιμους να συνδέονται συναισθηματικά του.
Σε αυτόν τον πόλεμο, και οι δύο πλευρές χρειάζονται εξαιρετικά ευέλικτα οχήματα που να μπορούν να μεταφέρουν γρήγορα στο πεδίο της μάχης στρατεύματα, αλλά και να τα προστατεύουν από την πληθώρα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έχουν αυξήσει το επίπεδο κινδύνου για το πεζικό.
Τα ουκρανικά Bradley είναι πλέον εξοπλισμένα με συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου, οι οποίες καταρρίπτουν τα drones διακόπτοντας τα σήματα τους.
Παράλληλα το πυροβόλο του Bradley βοήθησε στην επίθεση εναντίον ρωσικών θέσεων σε μια εποχή που τα βαρέα άρματα μάχης είχαν λιγότερες επιτυχίες.
Τα Bradley δεν παράγονται πλέον, αλλά η αγορά των νεότερων αντίστοιχων αρμάτων έχει γίνει ανταγωνιστική, καθώς-κυρίως-Ευρωπαϊκές χώρες, σπεύδουν να κάνουν παραγγελίες, εν μέσω της γεωπολιτικής αστάθειας.
Καθώς τα drones γίνονται όλο και πιο θανατηφόρα, οι κατασκευαστές των Bradley, έπρεπε να τα προσαρμόσουν στις νέες ανάγκες.
Σε κακή κατάσταση αλλά…αθάνατο
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, οι ΗΠΑ έστειλαν πάνω από 300 Bradley. Πολλά από αυτά ήταν δεκαετιών και κάποια έφτασαν σε τόσο κακή κατάσταση που έπρεπε να επισκευαστούν.
Αλλά το όχημα σύντομα απέδειξε την αξία του.
Ουκρανοί στρατιώτες, στο ανατολικό μέτωπο μίλησαν για την ικανότητα του Bradley να αντέχει σχεδόν κάθε χτύπημα.
Επιβίωσε από άγριο σφυροκόπημα
Η μονάδα του λοχία Oleksiy Yanyshpilsky στην 47η μηχανοκίνητη ταξιαρχία διέθετε επτά Bradley και σε οκτώ μήνες που χτυπήθηκαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αντιαρματικά όπλα και νάρκες κανένα από αυτά δεν καταστράφηκε ολοσχερώς.
Σε μια αποστολή, το Bradley του Yanyshpilsky, κατασκευής 1986, έγινε στόχος επτά drones. Παρόλα αυτά κατάφερε να «επιβιώσει».
Ο λοχίας Mykhaylo Kotsyurba, από μια άλλη ταξιαρχία, είδε κάποτε ένα Bradley δίπλα του να δέχεται άμεσο χτύπημα από ρωσικό πύραυλο Grad.
«Πάει καταστράφηκε», είπε ότι θυμάται να σκέφτεται καθώς έβλεπε το νέφος καπνού. Αλλά το νέφος διαλύθηκε και το Bradley συνέχισε να κινείται».
Αντίθετα, οι Ουκρανοί χειριστές παραπονιούνται για τα ρωσικής κατασκευής , από τα IFVs (Infantry fighting vehicle – Όχημα μάχης πεζικού) που κληρονόμησαν αλλά και τα άρματα μάχης Abrams που τους δώρισαν οι ΗΠΑ.
Οδηγούν στη μάχη τον πιο «πολύτιμο πόρο» ενός στρατού
Ο Αμερικανός αντιστράτηγος Ross Coffman λέει ότι τα IFV, και το πόσο καλά προστατεύονται, είναι σημαντικά, επειδή οδηγούν στη μάχη τον πιο «πολύτιμο πόρο» ενός στρατού – το πεζικό του. Ένα IFV όπως το Bradley είναι συνήθως καλύτερα προστατευμένο από άλλους τύπους τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς στρατευμάτων.
Ο Coffman, ο οποίος υπηρέτησε σε Bradley και Abrams στο Ιράκ, δήλωσε ότι δεν είναι ασυνήθιστο και για τους αμερικανούς χειριστές να δημιουργούν επίσης στενούς δεσμούς με το όχημά τους.
Το Bradley ζυγίζει σχεδόν 28 τόνους, έχει τριμελές πλήρωμα, μπορεί να μεταφέρει έξι στρατιώτες και είναι οπλισμένο με πυροβόλο 25 χιλιοστών και, συχνά, με εκτοξευτή αντιαρματικών πυραύλων.
Το αμερικανικό άρμα Abrams ζυγίζει περισσότερους από 70 τόνους και καταναλώνει μεγάλες ποσότητες καυσίμων.
«Πιο γρήγορος και λίγο πιο σοφός από τον εχθρό»
«Αυτός ο πόλεμος έχει να κάνει με ελιγμούς, πρέπει να είσαι πιο γρήγορος και λίγο πιο σοφός από τον εχθρό», δήλωσε ο Γιανισπίλσκι, σχολιάζοντας ότι το Bradley του, κατασκευής 1986, ήταν πιο ευκίνητο από άλλα οχήματα.
Η ευελιξία του Bradley και ορισμένων άλλων IFV είναι πολύτιμη σε έναν πόλεμο όπου η διάδοση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σημαίνει ότι τα οχήματα μπορούν να εντοπιστούν και να στοχοποιηθούν μέσα σε λίγα λεπτά.
«Τα IFV όπως το Bradley έχουν χρησιμότητα τόσο σε επιθετικές όσο και σε αμυντικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Nicholas Drummond, πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού που διευθύνει μια εταιρεία συμβούλων της αμυντικής βιομηχανίας.
«Στην Ουκρανία, το IFV έχει αποκτήσει τη δική του αξία», κατέληξε ο Drummond.
naftemporiki.gr