Skip to main content

Οργή στην Ουγγαρία για δηλώσεις συμβούλου του Όρμπαν: «Θα ήμασταν καλύτερα εάν δεν είχαμε αντισταθεί στη σοβιετική εισβολή»

REUTERS/Johanna Geron

Ο Ορμπάν δήλωσε ότι οι «αμφίσημες» δηλώσεις του συμβούλου του ήταν ένα λάθος, ενώ ο ηγέτης της ουγγρικής αντιπολίτευσης τις καταδίκασε ως «προδοτικές»

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Να παραδοθεί κάλεσε ούτε λίγο ούτε πολύ το Κίεβο, σύμβουλος του Βίκτορ Όρμπαν, κάνοντας μια μάλλον άστοχη σύγκριση με τη Σοβιετική Ένωση, θεωρώντας ότι η Βουδαπέστη θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν δεν είχε προχωρήσει στην εξέγερση του 1956 απέναντι στη σοβιετική εισβολή, ενώ παράλληλα επέκρινε την στάση της Ουκρανίας απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση και με τον ίδιο τον Όρμπαν, καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός το 1989 ζητούσε την απόσυρση των σοβιετικών στρατευμάτων από την Ουγγαρία.

Κυβερνητικές πηγές είπαν πως οι «αμφίσημες» δηλώσεις του συμβούλου του ήταν ένα λάθος, ενώ ο ηγέτης της ουγγρικής αντιπολίτευσης τις καταδίκασε ως «προδοτικές».

Ο Μπάλαζ Όρμπαν, πολιτικός σύμβουλος του Βίκτορ Όρμπαν (απλή συνωνυμία) δήλωσε σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα Mandiner αυτή την εβδομάδα ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενήργησε ανεύθυνα επιλέγοντας να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, προκαλώντας έναν πόλεμο που έχει οδηγήσει σε πολλούς θανάτους.

«Αναλογιζόμενοι το 1956, πιθανόν δεν θα κάναμε αυτό που έκανε ο πρόεδρος Ζελένσκι πριν από 2,5 χρόνια, καθώς είναι ανεύθυνο, καθώς μπορούμε να δούμε ότι οδήγησε τη χώρα του σε έναν αμυντικό πόλεμο, πολλές ζωές χάθηκαν και εδάφη χάθηκαν», δήλωσε ο σύμβουλος. «Να επαναλάβω, είναι το δικαίωμά τους και η κυρίαρχη απόφασή τους… αλλά αν μας είχαν ρωτήσει, δεν θα το συστήναμε αυτό, με βάση αυτό που συνέβη το 1956», πρόσθεσε.

«Προσοχή στο τι λέμε» συνέστησε ο Όρμπαν

Η αντισοβιετική εξέγερση της Ουγγαρίας το 1956 (23 Οκτωβρίου – 10 Νοεμβρίου 1956) καταπνίγηκε βίαια από τον Κόκκινο Στρατό. Η επέτειος της επανάστασης, στις 23 Οκτωβρίου, είναι σημαντική εθνική επέτειος για τους Ούγγρους.

Μιλώντας σήμερα στο κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μιλά κανείς «πολύ προσεκτικά και πολύ ξεκάθαρα» για τόσο ευαίσθητα θέματα.

«Τώρα ο επικεφαλής πολιτικός μου σύμβουλος έκανε μια αμφίσημη δήλωση που είναι λανθασμένη, καθώς η κοινότητά μας στηρίζεται στη βάση της επανάστασης του 1956, προέρχεται από αυτήν», δήλωσε ο Όρμπαν, που έχει καταστήσει την εθνική κυριαρχία ακρογωνιαίο λίθο της διακυβέρνησής του.

Όπως και στο παρελθόν, η Ουγγαρία «πάντα θα υπερασπίζεται τον εαυτό της», πρόσθεσε.

Προσπαθεί να τα «μαζέψει» ο Μπάλαζ Όρμπαν

Ο Μπάλαζ Όρμπαν δεν απάντησε στις ερωτήσεις που του έστειλε το Reuters μέσω email, αλλά σε βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook, δήλωσε ότι οι δηλώσεις του «παρερμηνεύθηκαν σκοπίμως» προσθέτοντας ότι «οι ήρωες του 1956 είναι εθνικοί ήρωες και η μνήμη τους είναι ιερή».

Αλλά τα σχόλιά του προκάλεσαν τεράστιες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης, με τον Πέτερ Μάγιαρ, το βασικό πρόσωπο της ουγγρικής αντιπολίτευσης, να δηλώνει μέσω Facebook ότι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού «δεν έχει καμία θέση στον δημόσιο βίο μετά τα σκανδαλώδη και προδοτικά του σχόλια».

Ο Μάγιαρ δήλωσε ότι ο σύμβουλος «εξευτέλισε τη μνήμη χιλιάδων Ούγγρων που πολέμησαν για την ελευθερία».

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ